Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje jeste jedno od pitanja koje mnogi dijabetičari postavljaju svom stomatologu kada saznaju da imaju ovaj problem. Osim na oralno zdravlje, dijabetes veoma negativno utiče i na organe u telu, pa čak dovodi i do kompletnog kolapsa organizma ukoliko se ne leči.

Da li ste znali da gotovo deset odsto svetske populacije ima problem sa nekim od tipova dijabetesa? Stres i nezdrav način života doveli su do toga da je veliki broj ljudi oboleo od ove opake bolesti. Vlada mišljenje da se dijabetes, ili u narodu poznata kao „šećerna bolest„, javlja samo kao posledica prekomernog unosa šećera i ugljenih hidrata, ali ipak stvari su malo drugačije. Intenzivan i svakodnevan stres, takođe je jedan od uzročnika dijabetesa. 

Činjenica je da je dijabetes bolest koja ima negativan uticaj na celo telo, pa i na usta obolele osobe. Dijabetičari su visokorizične osobe kod kojih se javljaju brojni dentalni problemi. Oralna higijena i redovno i pravilno pranje zuba nisu dovoljni osobama obolelim od dijabetesa. Neophodna je dodatna pažnja, oprez i redovno posećivanje stomatologa.

Zašto dijabetičari imaju oralne teskobe?

Osnovna ili glavna veza između dijabetesa i problema sa oralnim zdravljem jeste visok nivo šećera u krvi. Ukoliko se ovakvo stanje ne kontroliše lekovima i odgovarajućom terapijom, postoji velika šansa da će se razviti oralni problemi.

Nekontrolisani dijabetes slabi bela krvna zrnca, a ona predstavljaju glavnu odbranu tela od bakterijskih infekcija koje mogu da se jave u usnoj duplji.

Istraživanja su pokazala da kontrola nivoa šećera u krvi umanjuje rizik od komplikacija koje može da izazove dijabetes.

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje 2

Neka od najtežih stanja uzrokovanih dijabetesom su:

 • Oštećenje vida
 • Srčani problemi
 • Problemi sa živcima
 • Problemi za zubima
 • Oštećenje gotovo svih organa

Osobe obolele od dijabetesa moraju na vreme i bez odlaganja da se suoče sa ovim problemom, jer izbegavanje ili poricanje može da dovede samo do pogoršanja. Neophodno je baviti se sobom i svojim zdravljem. Ono treba da bude prioritetno i, bez izuzetka, na prvom mestu. 

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje – Oralni simptomi ove bolesti

Uticaj dijabetesa na oralno zdravlje je moguće veoma lako prepoznati. Javljaju se uočljivi simptomi koje dijabetičari nikako ne smeju da ignorišu.

Suva usta – Nekontrolisani dijabetes može značajno da umanji proizvodnju i protok pljuvačke, a to uzrokuje osećaj suvih usta. Dalje, ovaj problem može da dovede do pojave bolova u ustima, nastanka čireva, kao i infekcije i propadanja zuba.

Upala desni (gingivitis ili parodontitis) – Dijabetes slabi bela krvna zrnca, a osim toga, dovodi i do zadebljanja krvnih sudova. To usporava protok hranljivih sastojaka i otpadnih materija iz tkiva, uključujući i usta. Telu je sve teže da se bori protiv infekcija. Upravo je to jedan od razloga zašto dijabetičari često imaju problem sa bolestima desni.

Sporo zarastanje rana – Ukoliko dijabetičar ima određeni oralni, ili bilo kakav drugi hirurški zahvat, rana mnogo teže, sporije i lošije zarasta.

Gljivice – Osobe koje pate od dijabetesa često uzimaju antibiotike kako bi se borili protiv raznih infekcija. Iz tog razloga skloni su razvoju gljivičnih infekcija usta i jezika. Gljivice su česta pojava kod dijabetičara zbog povišenog nivoa glukoze.

Osećaj „vatre“ u ustima – Dijabetičari neretko imaju osećaj da im usta ili jezik gore. To se dešava zbog pojave gljivičnog oboljenja.

Propadanje zuba (karijes i kiselina) – U svakim ustima nalazi se veliki broj bakterija, s tim što je dijabetičarima mnogo teže da se izbore sa njima. Veoma često dolazi do formiranja karijesa zbog povišenog šećera i skroba u krvi. Takođe, zdravstveno stanje dijabetičara uzrokuje stvaranje kiseline koja troši zube i veoma loše utiče na njih.

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje i kako da sprečite razvoj ovog problema?

Ukoliko saznate da bolujete od dijabetesa, posavetujte se što pre sa svojim stomatologom ordinacije BoDent. Profesionalni tim stomatološke ordinacije BoDent ne samo da će poboljšati stanje vaših zuba, već će vam ukazati i na metode kojima možete da sprečite komplikacije i oboljenja. 

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje 1

Ukazaćemo vam na brojne načine kojima možete preventivno da delujete u korist zdravlja zuba:

 1. Redovna kontrola nivoa šećera u krvi i uzimanje adekvatne terapije
 2. Izbegavajte konzumaciju cigareta
 3. Perite zube minimum dva puta dnevno i čistite zube posle svakog obroka
 4. Ispirajte usnu duplju tečnošću za čišćenje zuba
 5. Svakodnevno pregledajte desni
 6. Redovno posećujte svog stomatologa u dentalnoj ordinaciji BoDent

Ukoliko imate problem sa dijabetesom, kontaktirajte nas što pre i zakažite pregled. Vršimo i usluge dentalnog turizma, a našim pacijentima smo neprestano na raspolaganju.

sr_RSSerbian