Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Fiksna stomatološka protetika

Fiksna stomatološka protetika, odnosno krune i mostovi predstavljaju specijalno prilagođene stomatološke nadoknade koje se koriste za obnovu oštećenih zuba ili nadoknadu nedostajućih zuba. Krunice, takođe poznate i kao navlake, su fiksirane preko površine prirodnih zuba ili suprastruktura (abutment) implantata. Osnovni zadatak i svrha krunica jeste ojačanje irekonstrukcija zuba koji su oštećeni. Pre postavljanja krunice, pacijentu se mora brušenjem  ukloniti određeni deo zubne supstance. 

Mostovi se koriste za nadoknadu izgubljenih zuba (jedan ili više) i fiksirani su na zubima koji su najbliži prostoru nedostajućeg zuba. I krunice i mostove može postaviti (cementirati) na mesto samo licencirani stomatolog. Kada se pojavi prekid u zubnom nizu, usled nedostatka zuba, dolazi do pomeranja postojećih prirodnih zuba ka tom slobodnom prostoru. Usled toga dolazi do okluzalne neravnoteže što može uzrokovati poremećaje i bolesti u usnoj duplji kao i na temporomandibularnom zglobu. Pomoću mostova se taj problem uspešno prevazilazi. Mostovi su povezani sa prirodnim zubima ili, u slučaju pacjenata rehabilitovanih pomoću dentalnih implantata, navedena protetska nadoknada se ili cementira ili može biti šrafom retinirana na implantatima (screw retained). 

Ovakvi protetski radovi mogu biti izrađeni od različitih materijala, kao što su: metal-keramika,cirkonijum, litijum disilikatna keramika… Pacijenti koji se na ovaj način rehabilituju u potpunosti povrate svoj osmeh i dobiju izgled prirodnih i zdravih zuba.

Šta još obuhvata fiksna stomatološka protetika? 

Pored krunica i mostova, fiksna stomatološka protetika obuhvata fasete, odnosno vinire i inleje i onlejeViniri predstavljaju tanke keramičke ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba, zarad poboljšanja estetike (oblika,boje,veličine). U zavisnosti od potreba i zahteva pacijenta, viniri mogu biti različite boje, materijala, veličine i oblika. Viniri se koriste za oštećene ili okrnjene zube, kao i u slučajevima kada su zubi u nepovoljnom položaju. Inleji se koriste u slučaju kada je okluzalna (grizna) površina oštećena kariesom ili u slučaju uklanjanja stare plombe,a želimo da postignemo veći estetski efekat. Dok se onleji koriste kada je prisutno veće oštećenje krunice zuba. Inleji i Onleji se uglavnom izrađuju od keramike (porculana) ili kompozitnog materijala, a u nekim slučajevima i od zlata. 

fiksna stomatološka protetika

Da bi se izvršila rekonstrukcija fiksnim protetskim radom, potrebno je da stomatolog utvrdi sledeće okolnosti. Da li je i u kojoj meri zub i zubno tkivo oštećeno, koliko zuba nedostaje, kakvo je stanje parodoncijuma i okolnih mekih tkiva, kao i da li je pacijent voljan da u budućem periodu održava zdravu oralnu higijenu. 

Da li ste znali?

Naši zubi prirodno tamne kako starimo. Neke namirnice, kao što su: pića, lekovi, crveno vino… i loše navike mogu da izazovu prebojavanje vaših zuba.

Zakažite pregled ili konsultacije!

Pozovite nas ili zakažite svoj termin putem sajta
sr_RSSerbian