Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja obuhvata različite hirurške zahvate u usnoj duplji pacijenta. Sastoji se od niza hirurških zahvata sa svrhom poboljšanja anatomskih i bioloških uslova u usnoj duplji. Najčešći oralno-hirurški zahvati su vađenje umnjaka, komplikovanih i impaktiranih očnjaka ili umnjaka, vađenje zaostalih ili slomljenih korena i resekcije korena zuba.

Uprkos napretku današnje tehnologije, nisu retki slučajevi kada se zubi moraju izvaditi zbog teških upalnih ili infektivnih procesa.

Oralna hirurgija i zahvat vađenja umnjaka

Jedan od najčešćih zahvata kada je u pitanju oralna hirurgija su operativna vađenja umnjaka jer se iz genetski-evolucijskih razloga, vilica ljudske vrste iz generacije u generaciju smanjuje dok veličina zuba ostaje ista. Tako većina ljudi nema dovoljno mesta za sve zube pa se razvijaju upale koje zovemo perikoronitis. Najčešća terapija tada je vađenja zuba. Simptomi otežanog rasta umnjaka su: oticanje i bol, zadah, povišena temperatura i otežano otvaranje usta.

Postoperativni proces vađenja umnjaka je individualan. Zahteva strogo pridržavanje uputstava koji su pacijentu dati od strane stomatologa kako bi se smanjio rizik infekcije.

Resekcija korena zuba

Resekcija korena zuba ili apicotomija je termin koji označava odstranjivanje vrha korena koji je zahvaćen hroničnim procesom. Ova metoda lečenja je potrebna kada zub ne može da se leči na jednostavniji način – kroz kanal korena zuba, već je potreban hirurški zahvat. Resekcija se radi u slučaju hronične upale odnosno kada se na vrhu korena zuba nalazi hronični proces koji može i mirovati. Dok može i davati blaže ili teže simptome kao što je bol prilikom zagrižaja. Najčešće pacijent ni ne primeti do samog pregleda stomatologa da mu je potreban operativni zahvat. Operacija je kratkotrajna i bezbolna.

Zakažite pregled ili konsultacije!

Pozovite nas ili zakažite svoj termin putem sajta
sr_RSSerbian