Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Mobilna protetika

Fiksna ili mobilna protetika?

Ako dođe do gubitka većeg broja zuba, a kombinacijom implantološke terapije i fiksne stomatološke protetike nismo u mogućnosti da sprovedemo protetsku rehabilitaciju pacijenta, mobilna stomatološka protetika nudi mogućnost vraćanja zdravog zagrižaja i lepog osmeha. Mobilni ili kombinovani radovi pružaju odličnu rehabilitaciju vilice i vraćaju narušenu funkciju govora i zagrižaja, uz prikladnu estetiku.

mobilna prostetika

Totalne proteze

Izrađuju se posebno za gornju i  donju vilicu u situacijama kada dođe do gubitka svih prirodnih zuba u jednoj od vilica. Totalne proteze sastoje se od baze na koju se postavljaju veštački zubi koji mogu biti izrađeni od akrilata ili kompozita. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluzokožu, pa tako podržava celokupan estetski utisak.

Svrha baze je da raspodeli pritisak koji se javlja prilikom žvakanja na sluzokožu i koštanu podlogu. Kako sama sluzokoža ne može da podnese velika opterećenja, važno je da baza bude što šira kako bi se pritsak raspodelio na što veću površinu. Time se postiže sigurniji i ugodniji zagrižaj.

Gornja baza pokriva celo nepce, a donja baza ima oblik potkovice, ostavljajući slobodan prostor za jezik.

Kako bi mobilna protetika bila ugodna i pružala pravilnu funkciju, neophodno je da proteza dobro leži na svom ležištu.

Prilikom žvakanja, proteza mora ostati nepomična, a ležište mora biti povoljnog oblika uz dovoljno preostale kosti.

Totalna proteza mora se najmanje jednom dnevno skinuti, oprati i dezinfikovati odgovarajućim sredstvima. Preporuka je da se opere nakon svakog jela i pre spavanja.

Parcijalne proteze

Izrađuju se kada je prisutan određeni broj prirodnih zuba u vilici koji omogućavaju pridržavanje proteze.

Preostali zubi moraju biti sanirani kako bi se na njih pričvrstila parcijalna proteza. To je čini stabilnijom tokom žvakanja i govora, a time i ugodnijom za nošenje.

Za razliku od totalne proteze kod koje je pritisak na sluzokoži, parcijalna proteza prenosi opterećenje na ostale zube i tako rasterećuje sluzokožu. Prednost parcijalne proteze je što može da podnese veći pritisak prilikom žvakanja bez iritiranja sluzokože.

Upotreba proteza sve je manja, a osobama koje pre nisu bili odgovarajući kandidati za terapiju implantatima, razvoj tehnologije omogućio je da danas izaberu dugotrajnije rešenje u vidu implantata.

U tu svrhu se u bezzubi greben vrši ugradnja dentalnih implantata koji se sa mobilnom protetskom nadoknadom povezuju uz pomoć specijalnih implantno nošenih protetskih elemenata Lokatora. Na taj način u mogućnosti smo da pacijentu izradimo komforniju mobilnu nadoknadu manje veličine i bez prekrivanja nepca kod gornje vilice.

mobilna protetika parcijalna proteza

Zakažite pregled ili konsultacije!

Pozovite nas ili zakažite svoj termin putem sajta
sr_RSSerbian