Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Pulsirajuća zubobolja – Usled čega se javlja?

Da li vas je ikad u toku noći probudio bol u zubu, koji ste uspeli da privremeno ublažite lekom, ali je do jutra nastala pulsirajuća zubobolja? Lek može delimično ublažiti bol i odložiti odlazak zubaru, ali na kraju je neophodno taj korak učiniti. Ukoliko bol ne prestaje i postaje sve jači, neophodno je obratiti se zubaru što pre. Uz kvalitetnu stomatološku brigu možete sačuvati vaš blistav osmeh i rešiti sve neprijatnosti i bolove.

Postoji više vrsta zubobolje. Od tupog, blagog bola, pa sve do jakog, pulsirajućeg zubnog bola, kojem je uzrok najčešće karijes u ranoj fazi.

Razlozi zbog kojih vas može mučiti pulsirajuća zubobolja

Zubobolja je najčešće uporan i konstantan bol koji najčešće zahteva stomatološki tretman. Osim karijesa, postoje i drugi uzročnici pulsirajućeg bola u zubu, i to mogu biti:

 • Infekcije zuba – Do infekcije zuba može doći zbog zubnog apscesa, koji je veoma bolan i neprijatan. Zubni apsces je gnojni džep u tkivima ispod ili oko zuba, čijem formiranju može doprineti bakterijska infekcija ili paradontopatija. Probadajuća i pulsirajuća zubobolja se može osetiti dok se žvaće ili grize;
 • Slomljene plombe – Zbog trošenja, trenja, može se desiti da se plombe polome, pogoto u slučaju da su plombe rađene davno. Starije stomatološke prakse nisu bile dovoljno unapređene, samim tim kvalitet tih plombi nije isti kao danas;
 • Bolest desni – Bolest desni takođe može izazvati pulsirajući bol u zubima. Pored bolnog zuba, ona takođe može izazvati jake bolove u celoj vilici, što može drastično da oteža svakodnevno funkcionisanje osobe. 

Na početku razvoja karijesa se može javiti povremeni pulsirajući bol koji predstavlja znak da se razvija šupljina. Sam proces razvoja karijesa je postepen i može potrajati neko vreme.

Pulsirajuca zubobolja

Ukoliko se zubi redovno peru i temeljno čiste, rani znaci razvoja karijesa se mogu primetiti i na vreme sprečiti. Poboljšanje opšteg oralnog zdravlja može doprineti sprečavanju pogoršanja karijesa.

Osetljivost zuba može biti alarm za javljanje stomatologu

Pulsirajuća zubobolja može biti prouzrokovana osetljivošću zuba zbog karijesa u ranoj fazi. Osetljivost se može javiti u određenim situacijama, kao što su:

 • Pranje zuba – Četkanje samog zuba može nadražiti karijes i na taj način prouzrokovati bol nakon pranja. Korišćenje posebne paste za osetljive zube može pomoći u smanjenju neprijatnosti, kao i nežnije pranje zuba sa mekanom četkicom;
 • Konzumiranje hladne hrane i pića – Hladna voda, kockice leda, sladoled, ohlađeno voće, piće, kao i ostala hladna hrana i pića mogu biti česti uzroci bola kod osetljivih zuba.
 • Konzumiranje tople hrane i pića – Kao što hladno može izazvati bol, na isti način može ga pruzrokovati i topla hrana i piće. Vruća kafa i čaj su neretko pravi neprijatelji osetljivim zubima, zato je idealno sačekati da se donekle prohlade.

Stomatološki tretman je neophodan kako bi se sprečilo dalje pogoršanje karijesa. U konsultaciji sa zubarom može se doći do idealnog rešenja i tretmana kako bi se zub oporavio na adekvatan način. Prvi korak ka uspešnom lečenju je pojačana nega zuba.

Popravka zuba u zavisnosti od težine oboljenja, može podrazumevati stavljanje plombe ili zamenu zuba sa zubnim implantom.

Pulsirajuća zubobolja – Kako do rešenja?

Bolje sprečiti, nego lečiti, zar ne? Ali ako je kasno za sprečavanje, lečenje je idealno rešenje. Ukoliko redovno obavljate stomatološke preglede, uz konsultaciju sa vašim zubarom možete saznati da li je i kad je potrebno lečenje karijesa.

Ispravnim i urednim održavanjem oralne higijene, kao i uzimanjem leka protiv bolova se može ublažiti pulsirajuća zubobolja do odlaska zubaru. Na ovaj način se mogu sprečiti i dalja pogoršanja bola i karijesa, kao i nastanak dodatnih problema.

Pulsirajuca zubobolja

Oralna higijena je od velike važnosti, kako biste zadržali svoj besprekoran osmeh i izbegli nastanak karijesa i drugih zubnih oboljenja. Stomatološka ordinacija BoDent svojim pacijentima osim saveta za što bolje održavanje oralne higijene, nudi i mnoštvo usluga. Od paradontologije, oralne implantologije, protetike, sve do dečije i estetske stomatologije, stomatolozi pacijentima obezbeđuju uspešno lečenje.

sr_RSSerbian