Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Otečene desni – Zašto se javljaju?

Otečene desni su čest problem sa kojim se susreću ljudi širom sveta.

Desni, tj. gingiva, kako se stručno nazivaju, predstavljaju epitelno i vezivno tkivo koje prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice tako da pružaju potporu zubima. Takođe, štite koren zuba onemogućavajući bakterijama iz hrane da dublje prodiru.

Imajući u vidu ulogu koju imaju veoma je važno da desni budu zdrave. Zdrava gingiva je potpuno pribijena uz zube, čvrste strukture, svetlo ružičaste boje i visine od 0,5 do 2 mm, tako da svaku promenu u njihovom izgledu, uključujući i pojavu otoka, ne treba zanemariti, jer ukazuje na postojanje nekog problema.

Stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva koji su najčešći uzroci otečenih desni.

Otečene desni kao posledica neizniklih zuba

Impaktirani zubi su zubi, koji zbog određenih faktora, nisu nikli u vilici, iako je odavno prošlo vreme za njihov rast. U većini slučajeva razlog ove pojave jeste nedostatak prostora u vilici. Obično se kao impaktirani zubi javljaju umnjaci, jer oni poslednji niču. Mada nije redak da su to očnjaci ili neki drugi zubi.

Otečene desni

Neiznikli zubi dovode do otoka desni, jer pokušavaju da se probiju do površine i nađu svoje mesto u vilici. Pored gingive oni utiču i na položaj okolnih zuba, a mogu da dovedu i do kvara na njima. Ukoliko vrše jak pritisak na koren susednog zuba postoji opasnost od njegove resorpcije, što stvara dodatne probleme.

Otečene desni su samo jedan znak, a ako se javljaju udružene sa krvarenjem desni, bolom u vilici i otežanim otvaranjem usta neophodna je hitna stomatološka intervencija.

Otečene desni su simptom bolesti desni

Usled neadekvatne oralne higijene ili njenog potpunog zanemarivanja dolazi do stvaranja naslaga dentalnog plaka ne samo na površini zuba, već i na desnima. Samim tim, postoje povoljni uslovi za prekomerno razmnožavanje bakterija, koje izazivaju upalne procese.

Upala desni, odnosno gingivitis, je prva faza bolesti desni. Karakterišu je crvene otečene desni, koje su bolne i lako krvare na dodir. Ukoliko se na vreme ne primeni odgovarajuća terapija bakterije prodiru duboko u desni, šireći infekciju, te se povaćava rizik da upala preraste u ozbiljnije oboljenje  – parodontopatiju.

Životne navike koje izazivaju osetljive desni

Meko tkivo desni veoma je osetljivo na trenje. Naime, agresivno četkanje i upotreba četkice za zube sa tvrdim vlaknima može da izazove povrede i otok desni. Kod pojedinih osoba otok desni stvara konzumiranje koštunjavog voća, suve korice hleba i drugih veoma tvrdih namirnicama. Mada u tom slučaju otok nestaje sam nakon nekoliko dana.

Pušenje je još od uzročnika oticanja desni. Tokom pušenja hemikalije iz duvana smanjuju kiseonik u krvotoku. Na taj način ometaju protok pljuvačke u ustima. Kako je pljuvčka neophodna za samoprečišćavanje usne duplje omogućeno je razmnožavanje bakterija i nagomilavanje plaka.

Disanje na usta nije normalni proces. Kao posledica sluzokoža usne duplje se isušuje, te desni postaju suve i otečena. Kod ovog problema otok se najčešće javlja oko prednjih zuba, jer su desni u tom delu direktno izložene uticaju strujanja vazduha.

Otečene desni

Briga za oralno zdravlje ne obuhvata samo vođenje računa o zubima, već i o mekim tkivima usne duplje, zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

 

sr_RSSerbian