Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Upala desni – Kako lečiti gingivitis?

Upala desni spada u najčešće bolesti desni. Statistički podaci pokazuju da više od 80 odsto odraslog stanovništva u svetu ima ovaj problem.

Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože koja okružuje svaki zub. One prekrivaju alveolarne nastavke gornje i donje vilice tako da daju potporu zubnom nizu. Ujedno, onemogućavaju bakterijama da dublje prodiru u zub.

Zdrave desni su svetlo ružičaste boje i čvrste građe, pa svaka promena u izgledu predstavlja problem.

Šta izaziva upalu desni?

Glavni krivac za upalu desni je zubni plak. Bakterije iz hrane vrlo brzo nakon obroka formiraju bezbojnu, lepljivu masu. Ukoliko je oralna higijena neredovna ili neadekvatna dolazi do nagomilavanja plaka ne samo na površini zuba, već i između njih, stvarajući gingivalne džepove koji se pune bakterijama. Njihovim dejstvom desni postaju crvene, bolne i otečena, a prilikom mehaničkog nadražaja javlja se krvarenje.

Upala desni

Pored plaka, u faktore spadaju i čirevi u ustima. Crvene, bele ili sive rane mogu se javiti bilo gde na mekim tkivima ustiju, dovodeći do otečenosti i zapaljenja. Za razliku od plaka, problem je kratkotrajan i nestaje čim se čirevi povuku, obično nakon nekoliko dana.

Upala desni može biti izazvana i agresivnim pranjem zuba. Jako četkanje i upotreba četkice sa oštrim vlaknima negativno se odražava na osetljivo tkivo desni, te ono postoje upaljeno. Pojedini lekovi, hormonske promene, visok krvni pritisak, kao i bolesti koje slabe imuni sistem, takođe, stvaraju pogodne uslove za promene na desnima.

Smanjeno lučenje pljuvačke kod sindroma suvih usta za posledicu ima upalu desni.

Upala desni je tiha bolest

Upala desni se razvija sporo, pa često u početku ne daje nikakve simptome. Ipak, postoje izvesni znaci koji ukazuju da postoji problem sa desnima.

Krvarenje desni je jasni pokazatelj da je došlo do upale. Krv se javlja, najpre, prilikom pranja, a zatim i u toku jela. U težim slučajevima desni krvare na dodir, pa čak i bez ikakvog spoljašnjeg nadražaja.

Otečene desni jarko crvene boje sa kožom koja izgleda zategnuto još jedan su znak da postoji zapaljenje koje zahteva posetu stomatologu.

Iako se loš zadah najčešće vezuje za pokvarene zube, konzumiranje začinjene hrane, cigareta i alkohola, zapravo, može biti simptom gingivitisa. Tačnije, neprijatan dah je odraz loše oralne higijena koja vremenom dovodi do upale desni.

Usled prekomernog gomilanja plaka, desni počinju da se povlače, pa zubi izgledaju duže i ogoljeno, a pri dodiru jezikom može se napipati kvržica na mestu gde se spajaju sa zubima. Nažalost, ovo stanje je nepovratno i ukazuje da je upala uznapredovala.

Upala desni

Upalu desni nikako ne treba olako shvatiti, jer odlaganjem lečenja povećava se rizik od pojave parodontopatije. U pitanju je ozbiljno oboljenje koje ne zahvata samo desni, već i okolnu kost, pa u krajnjoj fazi dovodi do oštećenja potporne strukture niza i gubitka zuba.

Ako ste primetili neki od navedenih simptoma, nemojte da čekate, već zakažite još danas pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent. Stručni tim vrhunskih specijalista parodontologije i oralne medicine poseduje dugogodišnje iskustvo u lečenju bolesti zuba i usne duplje tako da će na najefikasniji način sanirati vaš problem.

1 comment on “Upala desni – Kako lečiti gingivitis?

  1. Pingback: Problemi sa umnjacima - Veoma česta pojava u stomatologiji || Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian