Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Problemi sa umnjacima

Problemi sa umnjacima su česta pojava u stomatologiji. Procenjuje se da se sa njima susrelo više od 90 odsto odraslih ljudi.

Treći kutnjaci ili treći molari, kako se nazivaju, predstavljaju osme zube u nizu koji niču poslednji. Obično se to dešava u trećoj deceniji života. Mada nije redak slučaj da rast započne između 15. i 17. godine. Zbog toga se nazivaju i “zubima mudrosti”, jer se javljaju u zrelom dobu, kada je čovek “uman” i “mudar”. Ovo uverenje postoji od davnina. Čak su grčki filozofi verovali da bol koji se javlja prilikom njihovog rasta podstiče ljude na mudra razmišljanja.

Osmice, zapravo, predstavljaju, tekovinu evolucije, tj. dokaz da je vilica praistorijskog čoveka bila znatno veća u odnosu na naše vilice. Prvobitno su služili za mlevenje i žvakanje tvrde hrane. Sa promenom načina ishrane izgubili su ovu funkciju, ali i dalje imaju važnu ulogu u razvoju vilice jer sprečavaju gubitak kosti na krajevima.

Koji su najčešći problemi sa umnjacima otkriva vam stomatološka ordinacija u Beogradu, Bodent.

Bol prilikom nicanja

Rast umnjaka kod većine ljudi praćen je bolom. U pojedinim situacijama javlja se i upala desni koja je posledica probijanja gingive kako bi zub izbio na površinu.

Problemi sa umnjacima

Neretko se događa da se prilikom nicanja stvore džepovi. S obzirom da su oni pogodno tlo za prekomerno razmnožavanje bakterija moraju se na vreme sanirati. Ukoliko umnjak raste pravilno, bez negativnog uticaja na okolne zube, vrši se lasersko uklanjanje desni. Na taj način se pravi prostor za njegov nesmetan rast. Ujedno, eliminišu se gnojni džepovi, čime se sprečavaju dalje komplikacije.

Problemi sa umnjacima koji nisu iznikli

Nedostatak prostora u vilici za rezultat ima nemogućnost nicanja ili delimičnog nicanja. Kako se umnjaci poslednji javljaju u nizu upravo su oni i najčešći impaktirani zubi.

U zavisnosti od položaja neiznikli umnjaci ne moraju uvek da dovodu do problema. Međutim, statistika pokazuje da će svaki 6. neiznikli umnjak u jednom trenutku izazvati ozbiljne tegobe. Osim karijesa i stvaranja parodontalnog džepa oko susednog zuba česte su i ortodontske anomalije usled konstantnog pritiska na ostale zube.

Cista na zubu, takođe, je jedna od komplikacija impaktiranih umnjaka, a može se razviti i perikoronitis. U pitanju je infekcija mekih tkiva koja se manifestuje jakim bolom, otokom, kao i problemima sa gutanjem. U krajnjem slučaju javlja se i upala limfnih žlezda ispod donje vilice.

Imajući u vidu težinu posledica, stomatolozi savetuju da svaki neiznikli umnjak treba izvaditi. Preporučljivo je da se procedura obavi u 20-im godinama, jer tada koren zuba još uvek nije razvijen.

Problemi sa umnjacima – Veća prisutnost karijesa

Kako su poslednji u nizu pranje je otežano, te su česti kvarovi karakteristični problemi sa umnjacima. Da bi se sprečila njihova pojava neophodna je redovna stomatološka kontrola i uklanjanje zubnog kamenca. Svakako, saveti stomatologa oko održavanja oralne higijene i izbora odgovarajuće četkice za zube čine osnovu očuvanja svih zuba, uključujući i umnjake.

Problemi sa umnjacima

Ukoliko ste primetili da imate problem sa umnjakom zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent. Višegodišnje iskustvo, stalna edukacija i visok nivo profesionalnosti najbolja su potvrda kvaliteta naših usluga, u šta su se uverili brojni zadovoljni pacijenti.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian