Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Snimanje zuba

Snimanje zuba je standardno dijagnostičko sredstvo koje može da prikaže sve zube u obe vilice, vilične zglobove i deo viličnog sinusa. Pomoću njega stomatolog ima detaljni uvid u stanje zuba i okolne kosti.

Razvoj nauke i tehnike značajno je uticao i na očuvanje zdravlja zuba. Stomatologija kroz istoriju svedoči o brojnim inovacijama, a jedna od glavnih prekretnica jeste otkriće rendgenskih zraka 1895. godine. Kako je utvrđeno da zračenje prolazi kroz ljudsko tkivo, ali ne i kroz kosti i zube januara 1896. godine nemački stomatolog Dr Walkoff napravio je prvu stomatološku radiografiju. Kao metodu koristio je staklenu fotografsku ploču umotanu u gumu koju je izložio delovanju zraka u trajanju od 25 minuta. Tri decenije kasnije nastao je i prvi snimak čitave vilice pomoću tzv. “panoramskog rendgenskog aparata”.

Bez obzira na veliki napredak snimanje zuba je u stomatologiju zvanično uvedeno kao metoda tek sredinom 20. veka.

Vrste snimaka zuba

Dentalni radiogram je poznat i kao mali snimak. U pitanju je cilljano snimanje zuba kojim je obuhvaćeno nekoliko susednih zuba, najčešće 2 ili 3, tako da je obezbeđena izuzetna preciznost.

Snimanje zuba

Ortopantomogram (OPT ili ortopan) predstavlja snimak na kome su obuhvaćeni svi zubi, donjo-vilični zglob i sinusi gornje vilice. Takođe, vidljivi su i neiznikli zubi, njihov položaj, a u pojednim slučajevima može se videti i da li su oni zdravi ili ne. Ortopan prikazuje i položaj korenova i njihov odnos, ali treba imati u vidu da nije toliko precizan da bi služio za procenjivanje stanja svakog pojedinačnog zuba. Ovaj dvodimenzionalni snimak se predstavlja na filmu ili u digitalnoj fromi na CD-u.

3D snimanje zuba (CBCT) je najsavremenija metoda koja pruža jasni uvid ne samo u visinu i dužinu, već i u širinu struktura u vilici, zadržavajući odnos 1:1. Radi na principu skenera, ali je tehnologija koja se koristi znatno manjeg zračenja.

Kada je neophodno snimanje zuba?

Ciljani snimak se koristi kod dijagnostike karijesa već “sumnjivih” zuba, hroničnog zapaljenja živca sa procesom na vrhu korena, kao i pri utvrđivanju stanja zuba nakon povrede. Značajno je sredstvo i za lečenje kanala korena zuba.

Ortopan se preporučuje kod prve posete novom stomatologu ili kada je između 2 kontrole prošao duži vremenski period. Ima ulogu u utvrđivanju prisustva patogenih promena u vilici i parodontalnih džepova, ali praćenju kada je već dijagnostifikovana parodontopatija.

Impaktirani zubi, posebno umnjaci, su čest problem mlađih, a ovaj snimak može sa sigurnošću da potvrdi njihov položaj. Koristi se i za procenu stanja kosti nakon neke stomatološke intervencije, kao i prilikom sumnje u oboljenja sinusa gornje vilice.

3D simanje zuba se koristi za ugradnju zubnih implanta, jer omogućava stomatologu da odredi kvalitet kostiju i mesto na kojem će biti ugrađen.

Da li je snimanje zuba opasno po zdravlje?

Snimanje zuba je potpuno bezbedna metoda. Aparati koji se koriste u stomatologiji emituju minimalne doze zračenja. Istraživanja su pokazala da je ova doza jednaka količini dvodnevnog zračenja kojem smo izloženi u kući i na poslu.

Čak i deca mogu da se podvrgnu snimanju zuba, pri čemu se koriste posebni programi sa smanjenom dozom zračenja.

Snimanje zuba

Stomatološka ordinacija Bodent ima tim vrhunskih specijalista parodontologije i oralne medicine sa višegodišnjim iskustvom. Polazeći od motoa “zdravlje pre svega” nastojimo da svakom pacijentu obezbedimo nabolje rešenje za stomatološki problem.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian