Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Stomatologija kroz istoriju

Stomatologija kroz istoriju prešla je dug razvojni put – od nastanka prve četkice za zube, pa do najsavremenijih metoda koje uspešno rešavaju svaki problem.

Iako u početku nije nosila danas dobro poznato ime, niti je imala učene profesionalce, sasvim je sigurno da je proistekla iz svesti ljudi o važnosti zuba i značaju njihovog očuvanja. Upravo zato ne čudi što mnogi istoričari ističu da je ova grana nauke stara gotovo koliko i samo čovečanstvo.

Stomatologija kroz istoriju – period pre Nove ere

Najnovija istraživanja pokazala su da su još Neandertalci pre 130.000 godina lečili zube raznim stomatološkim alatima. Ipak, prvi pisani tragovi o stomatologiji potiču iz 7000. godine pre Nove ere, a pronađeni su u Palestini. Naime, u arheološkom nalazištu Mehrgarh otkriveni su zubi na kojima se vide tragovi rada bušilice. Što potvrđuje da su stari narodi poznavali veoma pouzdane i efikasne metode lečenja.

Stomatologija kroz istoriju

Jedan milenijum kasnije započela je upotreba pčelinjeg voska za zubno punjenje. Da bi se oko 5000. godine pre Nove ere u sumerskom tekstu pojavila prva teorija koja objašnjava kako nastaje karijes. Prema njoj glavni “krivac” za kvar jesu zubni crvi. Ovo mišljenje bilo je široko rasprostranjeno i u Staroj Indiji, Egiptu, Kini i Japanu. Legenda o zubnom crvu kao uzročniku pominje se čak u Homerovoj “Ilijadi”.

Drevni Egipćani su veliku pažnju posvećivali nezi svog tela, samim tim i zubima, pa je stomatologija kroz istoriju pokazala veliki napredak upravo zahvaljujući njima. Ne samo da se razvila kao posebna grana medicine, već su tretmani lečenja bili regulisani na tzv. Ebersovom papirusu. Takođe, u Egiptu je vršena naknada zuba koji nedostaju zlatnim žicama.

Značajan doprinos napretku ove grane dali su i Kinezi, koji su smatrali da su za lečenje bolesti zuba najefikasniji čajevi i akupunktura.

Iz Egipta, učenje je preneto u Grčku i Rim. Tako su grčki filozofi Aristotel i Hipokrat u svojim delima pisali o lečenju zuba, njihovom učvršćivanju pomoću žice, kao i vađenju zuba kleštima. Galen je prvi izvršio klasifikaciju zuba na sekutiće, očnjake i kutnjaka, dok su Rimljani koristili so i vodu kao tečnost za ispiranje usta.

Stomatologija kroz istoriju – Srednji vek

Stomatologija u Srednjem veku bila je pod uticajem arapske medicine. Čuveni filozof i naučnik, Avicena je u svom “Kanonu medicine” objasnio nastanak zubobolje. Abulkazis je, pak, u delu “Al Tasarif” opisao stomatološke instrumente i proces skidanje kamenca sa zuba. Ovaj arapski lekar je isticao da veštački zubi treba da budu pravljeni od volovskih kostiju.

Za razliku od Bliskog istoka, u Evropi je celokupna nauka, pa i stomatologija, stagnirala. Razlog za to bilo je strogo crkveno učenje, pa su intervencije izvodili priučeni berberi na sajmovima i gradskim trgovima.

Stomatologija kroz istoriju

I pored ograničenja, u poznom Srednjem veku Leonardo da Vinči je opisao sve zube. Njegov zapis bio je ne samo detaljan, već i veoma precizan, uključujući i koren i položaj zuba. Tih godina pojavila su se stomatološka klešta, kao prvi instrument koji je predstavio početak savremene stomatologije.

Moderna stomatologija kroz istoriju

Veliki korak za stomatologiju dogodio se u 18. veku. Francuski lekar Pjer Fošar je 1723. godine objavio delo “Stomatološka hirurgija”. Na preko 900 strana izneo je praktična znanja o metodama lečenja, odbacivši teoriju da su crvi izazivači karijesa. Zatim je razvio plombiranje zuba olovom i ispravljanje nepravilnog položaja zuba pomoću žice. S obzirom na brojne procedure koje je usavršio, kao i na podatak da je zubnu hirurgiju odvojio kao sazebnu disciplinu pod imenom odontologija, Fošar se smatra ocem moderne stomatologije.

Dve decenije kasnije Horace Wells je pokrenuo upotrebu anestezije pri stomatološkim procedurama. Ubrzo je Nikola Duboa de Šemon patentirao porcelanske zube, dok se u Francuskoj pojavio termin stomatologija.

U 20. veku usledila je prava stomatološka revolucija. 60-ih godina počinje upotreba lasera u lečenju i kompozitnih materijali za punjenje zuba.

Per-Ingvar Branemark je 1980. opisao tehniku oseointegracije, tj. srastanja implanta u kost.

Krajem 80-ih pojavljuju se prvi preparati za beljenje zuba, a od 1990. započinje era estetske stomatologija, koja je donela blistavi osmeh svima.

beljenje zuba bodent 2
Stomatološka ordinacija BoDent poseduje višegodišnje tradiciju. Vrhunsku profesionalnost, koju odlikuje  konstantna edukacija tima, primena savremenih metoda lečenja, kao i uvođenje novih procedura, prepoznaju klijenti kako kod nas, tako i iz inostranstva.

 

2 comments on “Stomatologija kroz istoriju

  1. Pingback: Snimanje zuba - Standardno dijagnostičko sredstvo || Bodent

  2. Pingback: Konac za zube - Obavezan dodatak oralnoj higijeni! || Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian