Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Kako nastaje karijes?

Kako nastaje karijes? Pitanje koje je svako od nas postavio kada se suočio sa ovim problemom.

Karijes predstavlja hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva. Ono napreduje progresivno, dovodeći do razgradnje gleđi, odnosno demineralizacije, što za posledicu ima razaranje zuba.

Verovali ili ne, karijes se nalazi na drugom mestu po učestalosti, odmah iza prehlade. Procenjuje se da od njega boluje gotovo 90 odsto svetske populacije. Svake godine se registruje oko 190 miliona novih slučajeva.

Nažalost, i mlečni zubi su podložni stvaranju karijesa, pa loše oralno zdravlje svetske populacije dodatno je narušeno činjenicom da u svakom trenutku preko 600 miliona deca ima najmanje jedan pokvaren zub.

Imajući u vidu da kvar na zubu može da dovede ne samo do ozbiljnih stomatoloških tegoba, već da naruši celokupno zdravlje, Bodent stomatološka ordinacija u Beogradu,  vam otkriva kako nastaje karijes.

Kako nastaje karijes – teorije

Iako je čest, karijes nije bolest modernog doba. Još su stari narodi znali za ovaj problem, tako da se prva teorija o nastanku razvila još 200 godina pre Nove ere. Prema njoj crvi uzrokuju prodanje zuba.

Vremenom, javljale su nove teorije. I dok su jedne isticale da je problem u samom zubu, druge su spoljašnje faktore navodile kao uzročnike, pa se u osnovi delena  endogene i egzogene teorije.

Kako nastaje karijes

Miler je 1882. godine objavio hemijsko-parazitno acidogenu teoriju koja navodi da su krivci oralni mikrooorganizmi. Prema Černejevoj hipotezi fosfata karijes nastaje usled biohemijskih poremećaja u zubnoj pulpi, dok Edžedi smatra da je karijes posledica prekomerne konzumacije ugljenih hidrata u periodu razvoja zuba.

Danas se loša oralna higijena ističe kao glavni izazivač karijesa. Mada se u faktore svrstavaju i raspored i oblik zuba, pljuvačka, kao i pol, rasa, genetika, starost.

Karijes se javlja, najpre, na površini zuba

Karijes počinje na površini zuba. Naime, bakterije iz usne duplje se sakupljaju na površini, formirajući zubni plak. One razgrađuju ugljenje hidrate iz hrane koju unosimo u toku dana, pri čemu nastaje kiselina koja snižava pH vrednost. Na taj način se stvaraju idealni uslovi za nastanak karijesa.

Ukoliko se zubi nepravilno ili neredovno peru kiseline počinju da nagrizaju gleđ, pa zubi gube kalcijum i fosfor. Kako su ovo 2 najvažnija minerala od kojih su zubi građeni dolazi do nastanka početne karijesne lezije, prepoznaje se po mrlji kredasto-bele boje. Kvarenje zuba se u ovom stadijumu može lako zaustaviti dobrom oralnom higijenom i skidanjem kamenca.

Kako nastaje karijes u dubljim slojevima zuba?

Oštećenje zuba se nastavlja ako se pacijent na vreme ne javi stomatologu, pa karijes prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva. S obzirom na strukturu dentina proces znatno brže napreduje, izazivajući kratkotrajnu bol. Ona se, obično, javlja u dodiru sa toplim, hladnim ili slatkim stvarima i traje koliko i sam nadražaj.

gangrena zuba Bodent 1

Karijes se može širiti i u dublje slojeve, duž kanala korena zuba. Ovaj proces može da traje i 3 godine dok ne dođe do propadanja živca i korena zuba. Bolest se manifestuje pojavom bolnih otoka, neprijatnim zadahom i brojnim komplikacijama. Jedna od njih je parodontopatija.

Nemojte da dozvolite da vam nelečeni karijes naruši zdravlje, posetite na vreme stomatološku ordinaciju BoDent!

 

1 comment on “Kako nastaje karijes?

  1. Pingback: Stomatologija kroz istoriju - Put razvoja stomatologije || BODENT

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian