Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Menopauza i oralno zdravlje – Kako hormoni utiču na zdravlje zuba i desni?

Menopauza i oralno zdravlje glavna su tema svih žena koje se suočavaju sa hormonalnim disbalansom. Da li novo životno doba kod žene utiče na zdravlje zuba i desni?

Svaka osoba ženskog pola koja je starija od 12 godina upoznata je sa tim kako hormoni utiču na svakodnevni život. Manje poznata činjenica jeste da hormoni mogu značajno da utiču na oralno zdravlje. S obzirom na to da je ono preduslov zdravog organizma, važno je razumeti kako hormoni utiču na zube i desni i koja je njihova uloga.

Hormoni imaju uticaj na snabdevanje krvlju, pa samim tim, utiču na kompletan organizam, pa i na desni. Prema istraživanjima čak 38 odsto žena u svetu pati od bolesti desni uzrokovanih hormonalnim promenama u telu. Hormoni utiču na reakciju organizma na bakterije koje se talože u ustima. Osim toga, desni imaju i takozvane receptore estrogena, pa ukoliko dođe do promene hormonalnog stanja, moguća je pojava gingivitisa. Menopauza i oralno zdravlje, neretko su tema svih starijih žena, ali promene mogu da nastupe i ranije.

Imajte u vidu da problemi sa zubima i desnima tokom menopauze nisu retka pojava! Vodite računa o svom zdravlju!

Kada sve dolazi do fluktuacije hormona kod žena?

Žene doživljavaju hormonalne promene tokom celog života.

Pubertet. Tokom puberteta dolazi do lučenja progesterona i estrogena, pa je pojava gingivitisa česta. Supstance koje se talože, poput plaka, mogu da povećaju crvenilo, otok i neugodnost. Adekvatna oralna higijena je od presudne važnosti.

Mesečna menstruacija. Menstrualni gingivitis predstavlja privremeno stanje tokom kojeg se iritacija, krvarenje i bol u desnima javlja nekoliko dana pre ciklusa. Moguća je i pojava otoka pljuvačnih žlezda i afti.

Kontracepcija. Žene koje piju kontraceptivne pilule podložnije su pojavi upale desni zbog dodatnog unosa hormona u organizam.

Trudnoća. U ženskom telu se tokom drugog stanja dešavaju brojne promene. Trudnice veoma često imaju brojne dentalne probleme, pa je neophodno posavetovati se sa stomatologom.

Menopauza i oralno zdravlje

Menopauza i oralno zdravlje. Promena nivoa hormona u telu značajno utiče na kompletni organizam, pa i na dentalno zdravlje.

Ukoliko primetite bilo kakve promene ili pojavu potencijalnog problema, odmah se javite svom stomatologu. 

Menopauza i oralno zdravlje – Bolesti zuba i desni

Pad estrogena tokom menopauze ne samo da povećava rizik od osteoporoze, već može da bude doveden i u vezu sa oralnim problemima. Tokom menopauze važno je da redovno posećujete stomatologa i da održavate oralnu higijenu.

Ukoliko se dentalni problemi koji su u vezi sa menopauzom rano leče, može se sprečiti gubitak zuba.

Menopauza i oralno zdravlje veoma su važni kako bi se na vreme sprecila parodontopatija. Pad estrogena utiče na sve kosti u telu, pa i na viličnu kost. Može doći do gubitka zuba ili promena na njima. Ukoliko stručno lice utvrdi da je došlo do promene gustine kostiju, moguće je preporučiti plan lečenja. Savetuju se lekovi sa bisfosfonatima koji pomažu u sprečavanju napredovanja parodontalne bolesti.

Simptomi parodontopatije uključuju:

 • Upalu desni
 • Promenu boje desni
 • Krvarenje desni
 • Osetljivost desni
 • Pojavu praznine između zuba
 • Pojavu gnoja
 • Loš zadah
 • Probleme za ugrizom i bol tokom žvakanja hrane

Ukoliko primetite neki od simptoma, javite se stomatologu ili specijalisti za lečenje parodontopatije.

Povremeno čišćenje kamenca, redovno pranje zuba i adekvatna oralna higijena, preduprediće pojavu ove bolesti desni.

Menopauza i oralno zdravlje – Suva usta

Menopauza i oralno zdravlje, kada dođe do pada estrogena, tema su broj jedan. Menopauza može da izazove suva usta, pa se rizik od bolesti desni povećava. Kada pljuvačne žlezde prestanu da proizvode dovoljno pljuvačke koja ispira oralne bakterije, one mogu da se akumuliraju u ustima i povećava se rizik od gingivitisa i karijesa.

Suva usta, poznata i kao kserostomija, otežavaju jelo i gutanje zbog manjka pljuvačke. Ukoliko imate ovaj problem, trebalo bi da pijete mnogo vode, da izbegavate napitke sa kofeinom i da smanjite unos šećera u organizam.

Menopauza i oralno zdravlje

Ukoliko primetite ovakav problem, obavezno se javite svom stomatologu. On vam može pomoći da rešite ovu nelagodu u veoma kratkom roku, kao i da sprečite pojavu drugih bolesti.

Stomatološka ordinacija BoDent u lečenju oralnih problema koristi savremene i moderne metode lečenja, kao i modernu tehnologiju. Ujedno, bavimo se i dentalnim turizmom i pomažemo pacijentima da organizuju svoje putovanje.

Uvek u službi zdravlja – stomatološka ordinacija BoDent!

1 comment on “Menopauza i oralno zdravlje – Kako hormoni utiču na zdravlje zuba i desni?

 1. Pingback: Dijeta i zdravlje zuba || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian