Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Pigmentacija zuba − Kako se uklanja?

Pigmentacija zuba često je veoma neprijatan estetski problem. Nezadovoljstvo izgledom zuba može ozbiljno poljuljati samopouzdanje i narušiti socijalni život.

Dentalna prebojenost može nastati na više načina i biti pokazatelj različitih zdravstvenih stanja.

Spoljašnji uzroci pigmentacije zuba

Konzumiranje kafe, čaja, vina ili veštačkih sokova ima potencijalan uticaj na narušavanje prirodne beline zuba. Zato se pigmentacija zuba najčešće vezuje za korišćenje pića intenzivnih boja.

pigmentacija zuba bodent 4

Voće zagasitog kolorita, poput borovnice, aronije, kupine ili dudinja, takođe uzrokuje tamniju boju zuba.

Ipak, ono što spada u prvi red štetnih materija, koje ne utiču negativno samo na boju i zdravlje zuba, nego i na ceo organizam, jeste duvan.

Pušenje ostavlja dugotrajne posledice na naše zube. Smeđe naslage i neprijatan zadah, samo su neki od njih. Loše dejstvo na desni manifestuje se u njihovoj slabijoj cirkulaciji, povlačenju i krvarenju. Ako se ovi simptomi ne leče i ako se sa pušenjem ne prestane, može doći do parodontoze i gubitka zuba.

Zubna gleđ je veoma osetljiv deo zuba. Ako je koren zuba ogoljen, ona reaguje na izuzetno tople i hladne nadražaje. Takođe, ako se preteruje sa korišćenjem previše gaziranih napitaka, zubna gleđ može i naprsnuti. Zub je tada podložniji pigmentaciji, kvaru i mehaničkim oštećenjima. 

Pigmentacija zuba − Unutrašnji uzroci

Pigmentacija zuba može nastati zbog genetskih faktora i starosti, ali i kao posledica delovanja antibiotika koji sadrže tetraciklin. Tetraciklinska prebojenost dečijih zuba nastaje čak i ako je majka u trudnoći koristila ovaj antibiotik. Putem krvotoka i placente, antibiotik nepovoljno utiče na razvoj dentalnih kostiju ploda. Oštećeni u samoj strukturi, zubi kasnije dobijaju žućkastu, odnosno sivkastu boju, koja može varirati do crne. 

Žutica kod novorođenih beba, zatim razni metabolički poremećaji, poput porfirije, kao i urođene mane, mogu biti uzrok prebojenosti zuba. Razvojna oštećenja zubne gleđi podrazumevaju defekte u dentalnoj strukturi i mineralizaciji. Ove promene najčešće nastaju u ranom detinjstvu i najpre se manifestuju kao bele fleke na zubima. Mrlje se obično pojavljuju prvo na gornjim sekutićima, a posle se šire i poprimaju zagasitosmeđu boju. 

pigmentacija zuba bodent 1

Dentalna diskoloracija se može pojaviti usled lečenja zuba (živac koji odumire unutar zuba) ili zbog amalgamske (tamne) plombe. Ova plomba ponekad boji okolno tkivo zuba i on poprima drugačiji kolorit u odnosu na ostatak niza.

Zašto je važno uklanjanje zubnih naslaga?

Održavanjem oralne higijene, odnosno uklanjanjem zubnog plaka, pigmentacija zuba se može držati pod kontrolom. Pri redovnim posetama, sa stomatologom se možete posavetovati u vezi sa skidanjem kamenca i zubnih naslaga, odnosno sa izbeljivanjem zuba.  

Izbeljivanje i poliranje zuba podrazumeva čišćenje zubne gleđi uz pomoć specijalnih abrazivnih pasti, gelova i rotirajućih četkica. Gelom se štite desni od mehaničkih pokreta, dok se specijalnih plavim laserom finalizira depigmentacija zuba i poboljšava njen efekat.

Naslage na zubima mogu uzrokovati karijes i povlačenje desni. Detaljnim i redovnim pranjem zuba, njihovo taloženje se može izbeći. Ipak, ukoliko se one pojave, važno je odmah se obratiti stomatologu. 

Specijalnim tretmanom, u ordinaciji Bodent uklonićemo dentalni plak i neprirodnu boju sa vaših zuba. Tako ćete ponovo imati blistav osmeh.

Pigmentacija zuba − Bolje sprečiti nego lečiti

Kako bi higijena usta i zuba bila adekvatno održavana, pored redovnog pranja, neophodno je na svakih šest meseci obavljati kontrole. Redovnim stomatološkim pregledima mogu se preduprediti mnoga oralna oboljenja.

pigmentacija zuba bodent 3

Mnogi roditelji zanemare oralno zdravlje svojih mališana misleći da mlečni zubi nisu važni. Bez obzira na to što će ih do sedme godine zameniti stalni zubi, mlečni zubi imaju veoma bitnu funkciju. Njihovim održavanjem, čuva se pravilan dentalni niz jer oni osiguravaju mesto permanentnim zubima. Takođe, njihovom negom, usvajaju se zdrave navike održavanja higijene usta i zuba.

Preventivna stomatologija je najbolji put do zdravih zuba, a od naših specijalista dobićete prave smernice.

Ukoliko primetite da su se na vašim zubima ili na zubima vašeg deteta pojavile neuobičajene mrlje, proverite na besplatnom pregledu o kakvoj promeni je reč. U ordinaciji BoDent  dobićete savet za svaki stomatološki problem koji imate. 

1 comment on “Pigmentacija zuba − Kako se uklanja?

  1. Pingback: Menopauza i oralno zdravlje || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian