Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Popravka polomljenog zuba

lPopravka polomljenog zuba predstavlja jedan od stomatoloških zahvata koji se primenjuju prilikom mehaničkog oštećenja zuba. Dentogene frakcije mogu nastati usled različitih trauma: padova, udaraca tupim predmetom i usled zagrižaja tvrdih predmeta. Sportske aktivnosti, poput borilačkih ili ekstremnih sportova, takođe mogu biti uzrok oštećenja zuba.

Na koji način dolazi do preloma zuba?

Zub ne mora biti oštećen da bi naprsao ili pukao prilikom snažnijeg pritiska. Čak i potpuno zdravi zubi mogu stradati ako se na nezgodan način zagrize tvrđi badem ili lešnik.

Ne shvatajući koliko zubi mogu biti osetljivi, ljudi ponekad rade neverovatne stvari. Tako, neki pokušavaju da zubima smrskaju ljusku oraha, da otvore flašu ili odvrnu neki zavrtanj.

popravka polomljenog zuba bodent 1

Na taj način često dolazi do frakture jednog ili više zuba. Zubi koji su oštećeni karijesom, kod kojih postoje plombe ili im je napukla zubna gleđ, lakše se mogu polomiti.

Pri akcidentu, najčešće dolazi do preloma krunice zuba, odnosno do horizontalnog preloma. Međutim, snažnija trauma (saobraćajna nesreća ili teška sportska povreda), ponekad dovodi do vertikalne frakcije – lomljenja dentalnog vrata ili korena. Tada može doći i do apsolutnog izbijanja zuba iz čašice i do povrede cele vilice.

Popravka polomljenog zuba – Kako se saniraju povrede?

Kada se pojavi naprsnuće na zubnoj gleđi ili okrznuće krunice, veoma je važno obratiti se stomatologu i sanirati oštećenje. U zavisnosti od vrste i obima oštećenja, popravka polomljenog zuba se vrši putem plombiranja. U slučaju puknuća koje se ne može sanirati plombom ili ispunom korena zuba, zubna protetika je od velike koristi. Krunice ili zubne navlake (fasete) od keramike i porcelana odličan su vid nadomešćivanja oštećenog dela zuba. 

popravka polomljenog zuba bodent 3

U slučaju neadekvatnog zbrinjavanja zuba, lako može doći do njegovog preloma pri zagrižaju malo tvrđe hrane. Ako zub pukne horizontalno (paralelno sa linijom desni), intervencija postaje hitna. Međutim, ukoliko dođe do vertikalnog naprsnuća, ono se lako može preneti i na koren. To dodatno komplikuje zbrinjavanje zuba jer je, u tom slučaju, najčešće neophodno izvesti neki od zahvata iz oblasti oralne hirurgije

Ukoliko je zub u potpunosti izbijen, on može biti zamenjen implantom, odnosno dentalnim mostom. Pri ugradnji implanta, nema potrebe za brušenjem susednih zuba, što je slučaj pri instaliranju mosta. Zubni implant se, time, nameće kao praktičnije rešenje. Iako njegova cena znatno prevazilazi cenu ugradnje zubnog mosta, implant je dugoročno bolji i isplativiji. Budući da je najčešće izrađen od titana, on srasta sa zubnom kosti. Zbog zoga ga organizam u 99 % slučajeva ne odbacuje kao strano telo.

Parcijalne fiksne zubne proteze (mostovi) u vilicama mogu ostati oko dve decenije, nakon čega se vrši njihova zamena. Osim što se za njihovo postavljanje moraju brusiti susedni zubi, u međudentalne prostore može zapadati hrana. Zbog toga je nužno svakodnevno čišćenje interdentalnim četkicama i ispiranje naročitim antibakterijskim rastvorima.

Za koji god vid nadoknade zuba da se odlučite, iskusni stomatolozi iz ordinacije BoDent ispuniće sve zahteve primenom najsavremenije Cad/Cam tehnologije izrade inleja, onleja, krunica i mostova. 

Kako izbeći frakturu zuba?

Stomatologu je neophodno odmah se javiti ukoliko primetite da je došlo do oštećenja zuba, a naročito do naprsnuća ili preloma. Odlaganje stomatološke intervencije može samo pogoršati problem.

Ne samo što je estetski upitno imati polomljen zub u vilici, nego je i potencijalno veoma opasno. Naime, prilikom oštećenja zuba, može doći do prodora bakterija unutar zuba ili desni. To može dovesti do ozbiljnih dentogenih infekcija, poput abscesa ili flegmone. 

popravka polomljenog zuba bodent 4

Briga o oralnom zdravlju jedan je od preventivnih načina da se spreči lomljenje zuba. Redovno održavanje higijene usta i zuba, te šestomesečne stomatološke kontrole, pomažu da se zubi očuvaju i budu jaki. Takođe, izuzeno je važno ne koristiti zube u situacijama u kojima bi se mogli oštetiti. Dakle, zubi ne smeju služiti za krcanje orašastih plodova ili otvaranje flaša. Ponekad i najmanje naprsnuće, kojeg niste svesni, može dovesti do potpune frakture i gubitka zuba.

Ukoliko do frakcije dođe usled spoljašnjih impakta (sudari, sportske povrede), pomoći ćemo vam da efikasno rešite postojeći problem. Stomatološka ordinacija BoDent stoji vam na raspolaganju ako je u pitanju popravka polomljenog zuba, ali i druge hitne intervencije i konsultacije.  

1 comment on “Popravka polomljenog zuba

  1. Pingback: Zubobolja na letovanju – Šta raditi u ovoj situaciji? || BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian