Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Beljenje zuba − Kako najlakše do blistavog osmeha?

Beljenje zuba danas predstavlja jednu od najčešćih stomatoloških intervencija. Mnogi ljudi češće posećuju stomatologa upravo radi ove usluge.

Usled konzumiranja obojenih napitaka i hrane, ali i pod uticajem drugih faktora, zubi menjaju boju. Prelazak iz bele boje u žućkastu ili sivkastu nijansu nikoga ne može činiti zadovoljnim. Zbog toga se mnogi okreću kućnom rešavanju ovog problema ili se pak obraćaju stomatolozima za pomoć.

Beljenje zuba u kućnim uslovima − Da li je poželjno?

Kada zubi izgube belinu, potamne ili dobiju mrlje, pokušava se sve kako bi se vratila njihova prirodna boja. Korišćenje sode bikarbone jedan je od domaćih načina da se ovaj problem reši. Kao blagi hemijski izbeljivač i abraziv, ona može doprineti uklanjanju naslaga od kafe, čaja, crvenog vina, kupina i uopšte pića i hrane koji ostavljaju tamne tragove.

beljenje zuba bodent 1

Međutim, prekomerno korišćenje natrijum-bikarbonata može trajno oštetiti zubnu gleđ. Zbog toga treba biti naročito oprezan sa izbeljivanjem zuba ovim sastojkom. 

Oštećena zubna gleđ podložnija je uticaju kiselina, čime se stvaraju preduslovi za prodor bakterija u dentin i stvaranje karijesa. Erozija gleđi može dovesti i do oštećenja zubnog živca, kada alveole mogu postati upaljene, bolne i osetljive na termalni ili fizički nadražaj. 

Na tržištu se mogu naći paste za beljenje zuba, trake, kao i gelovi i folije. Paste sadrže blage abrazive i sredstva za izbeljivanje, pa mogu zube posvetliti za jedva primetnu nijansu.

Trake za beljenje zuba su veoma tanke i jedva primetne. One se postavljaju na dentalni niz dva puta dnevno i drže se po pola sata. Najčešće preporuke proizvođača upućuju na dve nedelje korišćenja. Nakon nekoliko dana, primetni su prvi rezultati, koji mogu potrajati i do nekoliko meseci.

Kada je u pitanju korišćenje folija i gelova, ova tehnika se sprovodi u saradnji sa stomatologom. Posle uzimanja otiska zuba, stomatolog za pacijenta izrađuje providnu foliju ili „trej“. U njega se kod kuće sipa određeni gel na bazi karbamid-peroksida. Folije se nose najčešće noću i sve dok se ne postignu zadovoljavajući rezultati, odnosno dok se ne dostigne željena belina zuba.

Tehnike izbeljivanja zuba

Svakodnevnim održavanjem oralne higijene (koja podrazumeva pranje zuba bar dvaput dnevno, kao i korišćenje dentalnog konca i interdentalnih četkica), najbolje će se očuvati prirodna belina zuba. Ukoliko pak dođe do njihovog potamnjenja, najbolje je konsultovati se sa stomatologom o najsigurnijoj i najefikasnijoj tehnici izbeljivanja zuba.

beljenje zuba bodent 3

U stomatološkoj praksi, zastupljene su dve tehnike uklanjanja dentalne pigmentacije, odnosno beljenja zuba: poliranje i lasersko izbeljivanje zuba. Ove metode se primenjuju isključivo u ambulantnim uslovima. 

Nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, pristupa se poliranju zuba. Poliranje zuba predstavlja postupak uklanjanja naslaga i pigmentacije sa zuba uz pomoć mašinske četkice i specijalne paste. U ovu tehniku spada i takozvano dentalno peskiranje. Ova tehnika je izuzetno efikasna pri uklanjanju tamnih tačkica na zubima pušača, koje je teško ukloniti običnim poliranjem.

Lasersko izbeljivanje zuba se prvobitno zaista izvodilo laserom i rezultati su bili brzi i postojani. Međutim, s vremenom je ustanovljeno da se primenom ove metode zub dosta zagreva, čime se oštećuje njegov živac. Ovaj neželjeni efekat prekinuo je primenu laserske metode u stomatologiji. 

Danas se pod laserskim izbeljivanjem zuba najčešće podrazumeva tretiranje zuba 35 % hidrogenom, odnosno rastvorom vodonik-peroksida. Budući da je koncetracija hidrogena izuzetno visoka, stomatolog zube najpre premazuje zaštitnim gelom. Nakon nanošenja sredstva za beljenje zuba, koristi se specijalna lampa koja potpomaže dejstvo hidrogena. Upravo zbog primene pomenute lampe, među pacijentima se odomaćio izraz laser.

Kako do savršenog osmeha?

Tehnika izbeljivanja zuba pomoću hidrogena i specijalne lampe izvodi se u ambulantnim uslovima, pod nadzorom stomatologa. Stoga se ova tehnika može smatrati najbezbednijom. S obzirom na to da traje kraće od drugih procedura beljenja zuba, ova metoda ima dodatnu prednost.

beljenje zuba bodent 4

Koliko je zdravlje zuba važno, važno je naučiti u najranijem detinjstvu. Samo vođenjem uredne higijene usne duplje i redovnim posetama stomatologu može se postići lep osmeh. U stomatološkoj ordinaciji BoDent dobićete najbolju uslugu beljenja zuba, ali i korisne savete kako da njihova belina potraje što duže. Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja u vezi sa preventivnom stomatologijom, lečenjem zuba, protetikom i implantologijom. Zakažite besplatan pregled već danas. 

sr_RSSerbian