Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje?

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje? Odgovor je na mnogo načina! One pre svega čine da vaš osmeh bude lepši, a zubi simetrični. Međutim, pored svega toga one utiču na poboljšanje celokupnog oralnog zdravlja.

Činjenica je da fiksne proteze dosezu mnogo dalje od samog estetskog momenta. U narednom tekstu BoDent vam ukazuje na blagodeti proteza na celokupno oralno zdravlje.

Estetski momenat

Najočiglednija prednost nošenja fiksne proteze svakako je estetski momenat. Lepši izgled zuba je jedan od najčešćih razloga da pacijent potraži ortodontski tretman. Svi žele da imaju lep osmeh, a prema studijama koje su urađenje 2021.godine osobe sa belim zubima i pravilnim zubnim nizom po pravilu su uspešnije i imaju više samopouzdanja.

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje? – Bolje održavanje oralne higijene

Zube koji se preklapaju jedan preko drugog mnogo je teže očistiti četkicom, pa čak ni konac za zube nije od velike pomoći. Kao posledica toga, povećava se verovatnoća stvaranja naslaga i zubnog kamenca.

Menopauza i oralno zdravlje

Ravne tube je mnogo lakše očistiti. Fiksne proteze ili setup folije pomažu u ispravljanju zuba i njihovom vraćanju u pravilan položaj. Ovo naravno doprinosi boljem održavanju oralne higijene između vaših poseta stomatologu.

Bolji zagrižaj!

Kada se pitamo kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje, odgovori na ovo pitanje su brojni, jedan od njih je da se fiksnim protezama zubi vraćaju u pravilan položaj, što doprinosi boljem zagrižaju.

Malokluzija predstavlja loš međusobni odnos gornjih i donjih zuba, obe vilice ili kombinovani loš međusobni odnos vilice i zuba. Jedan od razloga nošenja fiksne proteze jeste i ispravljanje lošeg zagrižaja. 

Loš zagrižaj može dovesti do problema sa žvakanjem, pa čak i problema sa govorom. Ortodontskim tretmanom zubi se vraćaju u pravilan položaj, poboljšava zagrižaj i optimalnu funkciju zuba.

Temporomandibularni zglob

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje? – Nepravilni položaj zuba može dovesti i do ozbiljnijih problema sa TMZ – temporomandibularnim zglobom.

Hitne stomatološke intervencije Beograd

Temporomandibularni (vilični) zglob (TMZ) povezuje donju vilicu sa kostima lobanje. Postoji mnogo simptoma poremećaja viličnog zgloba. Često je teško odrediti patite li od ovog stanja, jer simptomi mogu biti prisutni i kod drugih bolesti. Neki od simptoma su: bol u predelu lica, bol vilice ili ušiju, glavobolje (slične migreni), bol i pritisak iza očiju, pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta, povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta, bolna osetljivost mišića vilice, problemi sa žvakanjem , iznenadna promena zagrižaja, tj. okluzije.

Lep osmeh i blistavi zubi jačaju samopouzdanje 

Kada ste zadovoljni sobom to se reflektuje i na činjenicu da se osećate bolje. Lep osmeh i pravilno raspoređeni zubi dovode do povećanja samopouzdanja kod većine ljudi.

Ukoliko krijete svoj osmeh ili izbegavate da se smejete, možda je vreme da posetite stomatologa. U razgovoru sa njim doći ćete do rešenja bez obzira da li u pitanju estetika ili neki drugi problem. 

Bolesti desni – parodontopatija

Parodontopatija je bolest koja napada i razara tkiva koja učvršćuju zube u vilicama. To je oboljenje koje nastaje kao rezultat interakcije između patogena (ovde se najviše misli na bakterije dentalnog plaka).

Najčešće bolesti desni

Parodontopatija je jedno kompleksno multifaktorijalno oboljenje komplikovano sa sistemskim odgovorom pacijenta na inflamaciju.

Ukoliko su zubi loše postavljeni i idu jedan preko drugog , na teško dostupnim mestima dolazi do nagomilavanja bakterija, koje povećavaju rizik od stvaranja karijesa i bolesti desni – parodontopatije. 

Fiksne proteze ispravljaju zube, time sprečavaju nagomilavanje bakterija i olakšavaju pravilno održavanje oralne higijene.

Kako fiksne proteze utiču na vaše oralno zdravlje?

Najbolji način da saznate da li vam je potrebna proteza, jeste da zakažete kontrolni pregled kod svog ortodonta. Starosna granica za nošenje proteze ne postoji i zato je mogu nositi osobe starosne dobi od 8 do 80 godina. 

Zapamtite lepi zubi su samo zdravi zubi!

Zakažite besplatni pregled u stomatološkoj ordinaciji BoDent i saznajte na koji način možete ulepšati osmeh i poboljšati vaše oralno zdravlje.

 

 

 

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian