Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Parodontopatija – Kako se leči ova bolest?

Parodontopatija je, pored karijesa, jedna od najrasprostanjenijih bolesti u stomatologiji, kako kod dece, tako i kod adolescenata i odraslih osoba. Počinje uglavnom blagim simptomima poput slabe upale desni, a neretko se završava potpunim gubitkom zuba.

Grana stomatologije koja se bavi ovim problemom usne duplje naziva se parodontologija.

 Parodontopatija – Uzroci i nastanak bolesti

 Oboljenje zvano parodontopatija uzrokuju, u najvećem broju slučajeva, bakterije dentalnog plaka. Ovu progresivnu bolest karakteriše propadanje potpornog aparata zuba – parodoncijuma.

Pored toga, činioci za nastanak ove bolesti mogu biti i loše životne navike kao što su pušenje i konzumiranje šećera. Loša higijena i nepravilan oblik i raspored zuba takođe mogu doprineti nastanku parodontopatije.

Neke sistemske bolesti, kao što su bolesti krvi, još jedan su razlog za stvaranje problema sa zubima.

parodontopatija BoDent 2

Za nastanak parodontopatije veoma je važan i odgovor samog organizma  na bakterije dentalnog plaka. Zbog toga se smatra da i nasledni faktor igra određenu ulogu u razvijanju ovog oboljenja. Dakle, ukoliko u porodici postoji osoba koja ima parodontopatiju, trebalo bi da povedete više računa o oralnoj higijeni.

Parodontopatija može nastati i greškom stomatologa prilikom obavljanja određenih zahteva, kao što je plombiranje zuba. Ovi faktori nazivaju se jatrogeni. Parodontologija je samo jedna od specijalnosti koju nude BoDent ordinacija i tim stomatologa sa višegodišnjim iskustvom u radu, kako bi se izbegle ovakve neprijatnosti.

Bolest počinje na isti način. Upala desni prvi je znak da je nastala parodontopatija. Desni su uglavnom crvene, osetljive i otečene, a može doći i do pojave krvarenja.

Upala desni zapravo je odgovor organizma na bakterije koje su se nastanile i počele da se razmnožavaju. Ako se ne reaguje pravovremeno i upala desni se ne sanira, bolest nastavlja da se širi i dobija srednji ili teži oblik.

Parodontopatija– Tok široko rasprostranjene bolesti usne duplje

Prevencija i vođenje računa o stanju zuba jedini su način da oni ostanu potpuno zdravi. Parodontopatija može napredovati i pored svog truda da se održi oralna higijena. Zbog toga preporučujemo redovne stomatološke preglede. U BoDent ordinaciji, između ostalog možete i zakazati pregled potpuno jednostavno preko formulara dostupnog na sajtu. Prvi stomatološki pregled u našoj ordinaciji je besplatan.

Kao što smo ranije rekli, u prvim fazama parodontopatije, simtomi su blagi i javlja se samo blaga upala desni. Kako bolest napreduje, tako i simptomi postaju jači i primetniji.

Druga, uznapredovala faza je dosta ozbiljnija. Najčešće se javlja neprijatan zadah, koji je direktna posledica razmnoženih bakterija i gnoja iz parodontalnih džepova. Isto tako može doći i do oteka obraza i cele vilice, kao i do pojave cisti, gnojnih kesa i bola.

Ako se bolest ne leči, dovodi do totalnog propadanja tkiva koje drži zub na mestu, a samim tim i do gubitka zuba. Gubitak zuba može zahvatiti celu vilicu, jedan ili nekoliko zuba. Tada možemo reći da je napravljena šteta koja je gotovo nepopravljiva. Prema tome, stomatolog predlaže dalje korake terapije.

Terapija i lečenje u BoDent ordinaciji

Parodontopatija se može pojaviti u svim starosnim grupama. Ređa je kod mlađih generacija, ali kada se pojavi kod dece i adolescenata uglavnom ima agresivniju formu i dugotrajnija je. Zahteva reagovanje na vreme i sprečavanje daljeg širenja i napredovanja toka bolesti.

parodontopatija BoDent 3

Samim dolaskom na pregled, stomatolog određuje u kojoj je bolest fazi i predlaže terapiju u skladu sa tim.

Ukoliko je parodontopatija tek na početku, predlaže se takozvana kauzalna terapija koja se sastoji od uklanjanja kamenca i plaka. Takođe, stomatolog daje savete za održavanje higijene usne duplje. U toj fazi, oboljenje je lako zaustaviti.

Hirurška terapija primenjuje se kada kauzalna ne daje dobre rezultate i kada je parodontopatija u težoj fazi. Veoma je važno i tada voditi računa o svojim zubima i posle hirurškog zahvata, inače on nema nikakvog smisla.

U današnje vreme, preko devedeset procenata populacije boluje od određenog oblika bolesti zuba i desni. Prema tome, smatramo da su redovne posete stomatologu jedini način da imate savršen osmeh i blistavo bele i zdrave zube.

BoDent ordinacija godinama brine o zdravlju vaših zuba, a pored parodontologije, nudi i usluge implantologije, oralne hirurgije i mobilne protetike. Kao posebnu uslugu izdvajamo dentalni turizam, koji obuhvata odlazak van države radi obavljanja stomatoloških usluga i boravak u našem apartmanu za vreme obavljanja pregleda i procedura.

sr_RSSerbian