Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Lečenja kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba, odnosno takozvano „vađenje živca”, stomatološka je procedura koju mnogi pacijenti izbegavaju ili često odlažu.

Razlog za to leži u neopravdanom strahu od moguće boli prilikom ovog stomatološkog zahvata.

Lečenje kanala korena zuba – Zašto dolazi do infekcija unutrašnjosti zuba?

Zubi čine celinu u unutrašnjosti usne duplje. Sastavljeni su od tvrdih struktura kao što su gleđ i dentin, kao i od mekih, unutrašnjih struktura, odnosno zubne pulpe.

Zubna pulpa sačinjena je od mnogobrojnih krvnih i limfnih sudova i mekog tkiva. U njoj se nalaze i nervi koji imaju ulogu u razvijanju samih zuba. Oni takođe imaju senzornu ulogu, što u prevodu znači da reaguju na različite spoljašnje nadražaje.

lečenje kanala korena zuba Bodent 2

Kada dođe do preteranog reagovanja zuba na tople ili hladne napitke, kao i do bola prilikom ovih nadražaja to može ukazati da postoji određeno oštećenje nerva odnosno živca.

Tada postaje neophodno lečenje kanala korena zuba. Drugačije se ova vrsta lečenja naziva endodontska terapija. Kolokvijalno se još naziva i vađenje živca.

Strah od same endodontske terapije odlaže posete stomatologu i stvara se sve veći problem koji može podstaći razvijanje drugih bolesti zuba.

Kada postoji infekcija zubne pulpe, odnosno kada postoji oštećenje nerva, vaš stomatolog će vam uvek preporučiti ovu proceduru.

Razlozi infekcije zubne pulpe mogu biti:

  • Traume ili povrede zuba
  • Uznapredovali karijes
  • Loša oralna higijena
  • Nagomilavanje štetnih bakterija

Loša oralna higijena potpomaže stvaranje i nagomilavanje bakterija a samim tim i nastanak infekcija zuba, kamenca, karijesa, kao i gingivitisa, parodontitisa i ostalih oboljenja desni.

Kako biste sačuvali zdravlje zuba, redovne posete stomatologu najbolja su preventiva.

Ukoliko se problem infekcije zubne pulpe ne sanira na vreme, može doći do potpunog gubitka zuba.

Lečenje kanala korena zuba je, prema tome, veoma važno i ne sme se prolongirati.

Lečenje kanala korena zuba – Na koji način se vrši ova stomatološka procedura?

Lečenje kanala korena zuba potpuno je bezbedna i bezbolna procedura. Vrši se u lokalnoj anesteziji, što ovaj stomatološki zahvat čini manje zastrašujućim. Ipak, još uvek postoji poptuno neopravdani strah od endodontskog lečenja kod većine pacijenata.

lečenje kanala korena zuba Bodent 3

Stomatološka ordinacija BoDent svojim pacijentima i korisnicima stomatoloških usluga pruža stručnu, profesionalnu i ljubaznu pomoć u rešavanju problema sa oštećenim nervima u unutrašnjosti zuba.

Pre samog lečenja, savetuje se rentgenski snimak zuba kako bi se sa sigurnošću utvrdilo oštećenje unutrašnjosti zuba, odnosno potvrdila infekcija zubne pulpe i oštećenje nerva.

Prvi korak u lečenju kanala korena zuba jeste mehaničko čišćenje zuba kao i ispiranje nagomilanih bakterija i ostataka raspadnutog živca.

Nakon samog čišćenja i ispiranja zuba vrši se njegovo punjenje specijalnim smesama i materijalom, a sve u cilju da zub ostane hermetički zatvoren. Na taj način, iako je zubni živac propao, sprečava se dalje širenje infekcije na okolna tkiva, desni i zubno meso.

Cilj lečenja kanala korena zuba jeste eliminisanje infekcije zubne pulpe kako bi se pacijent u potpunosti lišio bola i bakterija koje ga izazivaju.

Stomatološka ordinacija BoDent – Vaš saveznik u borbi protiv oboljenja zuba

Tim stručnjaka u oblasti stomatologije koji sačinjava ordinaciju BoDent uvek vam je na raspolaganju.

Lečenje kanala korena zuba može biti potpuno efikasno samo ukoliko slušate savete svog stomatologa i redovno zakazujete kontrolne preglede. Zub koji je lečen zahteva posebnu pažnju barem još nekoliko nedelja nakon tretmana.

lečenje kanala korena zuba Bodent 4

Kako biste izbegli nepotrebne probleme sa zubima, neophodno je da redovno održavate oralnu higijenu – pranje zuba, čišćenje koncem, ispiranje usne duplje određenim tečnostima sa antibakterijskim delovanjem.

Konzumiranje cigareta, kofeinskih napitaka, kao i previše hladnih ili previše toplih napitaka nepovoljno utiče na zdravlje zuba.

Pored endodontske terapije, ordinacija BoDent nudi vam usluge u oblasti parodontologije, estetske stomatologije, ortopedije vilice, implantologije, mobilne i fiksne protetike, kao i oralne hirurgije.

Pored toga, ova ordinacija pruža vam i usluge dentalnog turizma. Dentalni turizam podrazumeva lečenje stomatoloških problema osobama koje dolaze iz inostranstva. Pritom im se obezbeđuje neophodan smeštaj. Sve ovo čini se po najpovoljnijim cenama i sa najkompetentnijim stručnjacima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian