Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Endodontska terapija: Kada je neophodno lečenje kanala korena?

Endodontska terapija ili terapija kanala korena (“vađenje živca“) jeste stomatološki tretman za uklanjanje infekcije iz unutrašnjosti zuba. Pored toga, ima za cilj za zaštiti zub od eventualnih budućih infekcija. Na taj način se sprečavaju dalje komplikacije koje mogu da dovedu do vađenja zuba.

Endo“ je grčka reč za „unutra“, a „odont“ je grčka za „zub“.

Šta je endodontska terapija?

Endodontska terapija se sprovodi u okviru pulpe zuba – koja je zapravo kanal korena. Šuplji deo zuba sadrži nervno tkivo, krvne sudove i druge ćelije, takođe poznate kao zubna pulpa (koja je mekana). Pulpa ima funkciju da ishranjuje zub i da pruža vlažnost okolnim tkivima.

Propadanje zuba, ponovljene stomatološke procedure, pukotine ili traume u oblasti usne duplje mogu prouzrokovati iritaciju, upalu ili čak infekciju pulpe.

Pulpa se ne može sama od sebe popraviti i tkivo umire. Ako postoji duboka šupljina, ispucali zub ili labava plomba, bakterije mogu ući u pulpu – i na kraju je mogu uništiti. Ukoliko bakterija prodre kroz otvore korena, to može prouzrokovati infekciju u viličnoj kosti. Sve ovo dovodi do labavljenja zuba i može biti neophodno vađenje zuba.

Kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje širenje infekcije zubne pulpe, a samim tim i spasio zub – neophodna je endodontska terapija.

Endodontska terapija

Ukoliko se upala/infekcija zubne pulpe ne leči, rezultat može biti:

Od čega se sastoji endodontska terapija?

Endodontska terapija se sastoji od niza tretmana, uključujući sledeće:

– Uklanjanje tkiva pulpe;

– Terapija i ispunjavanje kanala korena;

– Zatvaranje prostora kanala korena;

– Postavljanje trajne restauracije zuba.

Nakon uspostavljanja određenog nivoa kontrole bolesti, endodontska terapija se tada može završiti.

Kako se izvodi endodontska terapija?

Endodontska terapija ili lečenje kanala korena se obavlja kao rutinska stomatološka procedura – obično u okviru 1-3 posete stomatološkoj ordinaciji. Nakon pregleda koji uključuje snimanje zuba, stomatolog postavlja odgovarajuću dijagnozu i iznosi vam mogućnosti lečenja.

Ukoliko se stomatolog odluči za endodontsku terapiju – postupak započinje aplikacijom lokalnog anestetika. Zub koji treba tretirati se zatim  izoluje tankom gumenom oblogom (u cilju zaštite grla od tečnosti i drugih ostataka.

  • Korak 1 – čišćenje kanala korena;
  • Korak 2 – ispunjenje kanala korena;
  • Korak 3 – dodavanje krunice ili ispuna.

Tokom postupka lečenja kanala korena uklanja se oštećena ili inficirana zubna pulpa. Stomatolog čisti sve što se nalazi u kanalu korena. Nakon adekvatnog čišćenja i oblikovanja unutrašnjosti zuba, ovaj prostor se zatim popunjava i zatvara. Prateći kanal korena, stomatolog će postaviti krunicu ili drugi oblik restauracije zuba – kako bi funkcija zuba bila očuvana.

Kroz površinu zuba za žvakanje pravi se mali otvor koji omogućava pristup pulpnoj komori i kanalima korena zuba. Nakon utvrđivanja dužine kanala, on se čisti malim instrumentima i dezinficijensima. Stomatolog ispunjava i zatvara prostor kanala materijalom sličnim gumi – zvanim gutaperka (eng. gutta-percha) uz pomoć lepljivog cementa za potpuno zaptivanje kanala. Zatim se u otvor za pristup pulpnoj komori stavlja privremeni ispun.

Nakon endodontske terapije, zub je mrtav. To znači da pacijent više neće osećati bol u tom zubu – budući da je uklonjeno nervno tkivo, a infekcija je potpuno eliminisana.

Zub je sada i puno lomljiviji nego što je bio ranije. Zub sa odstranjenom pulpom se mora hraniti iz ligamenta koji pričvršćuje zub za kost. Ovo snabdevanje je dovoljno, ali vremenom će zub postati lomljiviji, tako da krunica ili plomba obezbeđuju potpunu zaštitu.

Šta nakon terapije kanala korena?

Ne bi trebalo da žvaćete ili grizete pomoću tretiranog zuba – sve dok ga stomotalog potpuno ne obnovi. Neobnovljeni zub je podložan lomljenju, tako da bi trebalo što pre da se uradi potpuna restauracija zuba.

Endodontska terapija

Do tada, praktikujte adekvatnu oralnu higijenu: uključujući pranje zuba, čišćenje zubnim koncem, redovne stomatološke preglede i profesionalno čišćenje zuba.

Većina endodontski tretiranih zuba traje isto koliko i ostali prirodni zubi.

Šta je endodontska operacija i kada je neophodna?

U slučaju da zub ne reaguje na endodontsku terapiju, možda će biti neophodna endodontska operacija ili apikoektomija (operacija na kraju korena). Takođe se izvodi u lokalnoj anesteziji. Endodontski hirurg pravi mali rez na desnima u blizini zuba i uklanja upaljeno ili inficirano tkivo koje okružuje koren zuba. Vrh korena se takođe uklanja i postavlja mali ispun koji “zaptiva“ sam kanal korena. Zatim se desni zašivaju i nanosi se ledeni oblog koji pomaže u smanjenju upale.

U nekim slučajevima, kada endodontska terapija ipak ne može spasiti zub – biće potrebna ugradnja zubnog implanta.

Stomatološka ordinacija BoDent okuplja tim vrsnih stručnjaka u oblasti endodontske terapije. Kontaktirajte nas i zakažite svoj pregled još danas. Spasite svoj zub na vreme.

1 comment on “Endodontska terapija: Kada je neophodno lečenje kanala korena?

  1. Pingback: Lečenje kanala korena zuba || Stomatološka ordinacija Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian