Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Da li su električne četkice za zube dobar ili loš izbor?

Električne četkice poslednjih godina su stavile u drugi plan klasične vrste.

Redovno i pravilno pranje zube ne samo da čini vaš osmeh blistavim, već sprečava krvarenje desni, pojavu kamenca, karijesa, parodontopatije, upalu zubnog živca i druga oboljenja.

Nažalost, iako svesni ove činjenice, stanovništvo u našoj zemlji ne posvećuje dovoljno pažnje oralnoj higijeni. Mnogi, čak, ne znaju da imaju lošu tehniku pranja, dok drugi ne izdvajaju dovoljno vremena za to, pa umesto preporučena 3 minuta smatraju da će isti efekat postići četkanjem 30 do 60 sekundi.

Verovali ili ne, postoji i treća grupa ljudi. Nju čine oni koji uopšte ne peru svoje zube u toku dana, već četkicu zamenjuju tečnostima za ispiranja usta i raznim osveživačima daha.

Imajući u vidu ovo poražavajuće stanje, od najranijeg detinjstva treba razvijati naviku pranja zuba najmanje 2 puta dnevno, a prvi korak u tome jeste izbor odgovarajuće četkice za zube.

Zašto su električne četkice pravo rešenje za svakog otkriva vam stomatološka ordinacija u Beogradu, Bodent.

Električne četkice su se pojavile u 20. veku

Još su praistorijski narodi na razne načine nastojali da očiste svoje zube. U tu svrhu koristili su određene biljke čije stablo su žvakali sve dok se ne bi razdvojilo na vlakna.

Električne četkice

Prve četkice razvijene su u Kini u 13. veku, a bile su napravljene od bambusa i dlake divljeg vepra. Da bi 4 veka kasnije nastale preteče četkice za zube koje se i danas koriste. Naime, William Addis 1780. godine došao je na ideju da na životinjskoj kosti napravi rupice i ispuni ih vlaknima konopca. Vrlo brzo njegov izum je naišao na široku upotrebu.

Vremenom, klasične četkice za zube su usavršene novim modelima. Tako je 1927. godine američka kompanija Electro Massage Tooth Brush proizvela prvu verziju električne četkice, međutim, tek kada je 2 ipo decenije kasnije Dr Philippe Guy Woog kreirao Broxodent ove četkice su privukle pažnju javnosti. Prvobitno su bile namenjene osobama sa ograničenim motoričkim sposobnostima.

Kako su radile na električnoj energiji, postojao je rizik od upotrebe u kupatilu, pa je General Electric 60-ih godina razvio bežične vrste.

Koje su prednosti električnih četkica?

Zahvaljujući rotirajućim glavama električne četkice zamenjuju 30.000 pokreta rukom u minuti. Na taj način obezbeđuju bolje čišćenje zuba od ostataka hrane. Zapravo, studije su pokazale da one 100 odsto otklanjaju zubni plak, uključujući i na teško dostupnim mesta, koja ne može da zahvati klasična četkica, samim tim, sprečavaju pojavu gingivitisa i neprijatnog daha.

bodent stomatološka ordinacija

Moderni dizajn omogućava promenu načina kretanja i amplitude radne glave tako da su sprečene povrede desni, koje su čest problem kod mehaničkog iščetkavanja, dok lagana struktura pruža jednostavnu upotrebu, pa su naročito pogodne za ljude koji imaju artritis ili im je oteženo pokretanje ruku zbog drugih zdravstvenih tegoba.

Da li električne četkice mogu da koriste i deca?

S obzirom da je oralna higijena podjednako važna i kod mlečnih zuba, razvijene su posebne električne četkice za decu.

Električne četkice

Mini glava sa silikonskim vlaknima uz blago pulsiranje čini ovu četkicu veoma efikasnom, a ipak nežnom za dečija usta. Napredna tehnologija omogućava roditeljima proveru načina držanja i tehniku pranja zuba mališana.

Električne četkice za decu dolaze u atraktivnom dizajnu tako da se sa njima svakodnevna rutina pretvara u pravu zabavu.

Imajte u vidu da je pranje zuba samo jedan od koraka u oralnom zdravlju. Ključnu ulogu imaju i redovne kontrole, zato na vreme zakažite pregled u stomataloškoj ordinaciji Bodent.

sr_RSSerbian