Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Krvarenje desni – Uzroci, posledice i lečenje

Krvarenje desni je čest problem ljudi širom sveta.

Gotovo da ne postoji odrasla osoba koja makar jednom u svom životu nije primetila krv između zuba. Obično se javlja sporadično prilikom pranja zuba i upotrebe zubnog konca. Ukoliko desni stalno krvare, čak i pri konzumiranju hrane ili spontano, onda je reč o ozbiljnom problemu koji može da izazove teške posledice.

Stomatološka ordinacija u Beogradu, Bodent vam otkriva koji su najčešći uzroci koji dovode do krvarenja desni i kako ih možete otkloniti.

Zašto nastaje krvarenje desni?

Zubni plak je glavni krivac za mnoge bolesti zuba i usne duplje, pre svega, izaziva upalu desni čiji je jedan od simptoma krvarenje desni.

Naime, ostaci hrane se talože na zubima u toku dana, vrlo brzo bakterije iz njih formiraju bezbojnu, lepljivu masu, poznatu kao dentalni plak. Ako se ne održava redovna i pravilna oralna higijena naslage se mešaju sa pljuvačkom i pretvaraju u kamenac koji dovodi do upale desni, tj. gingivitisa.

Krvarenje desni ponekad ukazuje na nedostatak vitamina K i C. Kako su oni od vitalnog značaja za zube dečja i preventivna stomatologija preporučuje konzumiranje citrusnog voća. Od velike pomoći je i konzumacija paradajza, krompira, paprike, maslinovog ulja, zelenog povrća i drugih namirnica bogatih ovim vitaminima.

Ponekad, se krvarenje javlja kod osoba koje nose proteze, odnosno, u slučaju kada su one postavljene previše čvrsto.

Krvarenje desni

Takođe, pojedine bolesti, kao što su dijabetes, hemofilija i leukemija povećavaju rizik od problema sa desnima. Zato je veoma važno da primenjujete propisanu terapiju i posećujete stomatologa svakih 6 meseci.

Krvarenje desni može da dovede do gubitka zuba

Krvarenje desni nikako ne treba olako shvatiti, jer nelečena upala vodi ka ozbiljnoj bolesti – paradontopatiji. Procenjuje se da od njenih tegoba pati više od polovine odrasle populacije, dok u našoj zemlji čak 70 odsto stanovišta.

Iako postepeno nastaje, početni simptomi su veoma blagi, pa se pacijenti javljaju tek kada problem pređe u narednu fazu.

Osim desni koje krvare prilikom pranja četkicom, primetni su i loš zadah, metalni ukus u ustima, kao i osećaj trnjenja desni.

Sledi povlačenje desni tako da koren zuba ostaje ogoljen, zbog gubitka potpore zubi počinju da se klate i ispadaju.

Imajte u vidu da se paradontopatija ne može u potpunosti izlečiti, već se simptomi mogu samo ublažiti. Što je još jedan od razloga zašto su neophodne preventivne mere za pojavu krvarenja desni.

Kako se leči krvarenje desni?

Krvarenje desni nije posledica, već simptom nekog stanja, pa se lečenje sprovodi tek kada se otkrije uzrok koji je doveo do problema.

Krvarenje desni

 

Da biste izbegli pojavu krvi u ustima stomatolozi savetuju pravilno pranje zuba najmanje dva puta dnevno, kao i upotrebu interdentalne četkice ili konca za zube. Nakon pranja koristite tečnost za ispiranje usta kako bi se dezinfikovale desni i uništile bakterije.

Redovne stomatološke kontrole i skidanje kamenca sa zuba igraju važnu ulogu u sprečavanju krvarenja.

Ukoliko ste primetili da vaše desni krvare nemojte da čekate da stanje postane alarmantno. Zakažite odmah pregled.

Stomatološka ordinacija Bodent u svom timu ima vrhunske specijaliste parodontologije i oralne medicine sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju problema zuba i usne duplje.

3 comments on “Krvarenje desni – Uzroci, posledice i lečenje

  1. Pingback: Da li su električne četkice za zube dobar ili loš izbor || BODENT

  2. Pingback: Najčešće bolesti zuba −(Ne)rešiv problem? || Bodent

  3. Pingback: Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian