Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Problemi sa zubima u trudnoći

Problemi sa zubima u trudnoći su veoma česti, a trudnice čak rizikuju i da izgube zube tokom drugog stanja.

Tokom trudnoće, žene mogu da očekuju brojne promene ne samo na telu, već i sa zubima. Ne zaboravite da održavate zube zdravim tokom trudnoće i redovno posećujte svog stomatologa.

Da li ste znali da parodontalna bolest može da prouzrokuje i prevremeni porođaj? Nemojte da rizikujete trudnoću i zdravlje bebe, već sa prvim saznanjem da ste u drugom stanju, obavezno zakažite i pregled kod svog zubara. Raspitajte se o mogućim problemima i načinima na koje možete da ih predupredite. Stomatološka ordinacija BoDent okuplja tim prvoklasnih stomatologa koji mogu da razreše sve nedoumice.

Kakve su dentalne promene tokom drugog stanja?

Tokom drugog stanja hormonske promene dovode do povećanja kiselosti u usnoj duplji, što dovodi do veće šanse za pojavu karijesa. Takođe, trudnice imaju veću želju za konzumiranjem šećera, pa se samim tim povećava i šansa za pojavom karijesa.

Poznato je i da se ligamenti i kosti u ustima mogu privremeno olabaviti tokom trudnoće. Samim tim, neprimetno, pomeraju se i zubi. Takva pojava ne znači da će trudnica ostati bez zuba, ali treba obratiti pažnju i dodatno povesti računa o njoj. Neophodno je snimiti vilicu i pratiti, proveravati način kretanja kostiju.

Tokom trećeg tromesečja žena se nalazi u takvom stanju da njeno telo povećava količinu bakterija i naslaga (plaka) koji se lepe za zube. To može da dovede do stvaranja otoka, pa čak i do krvarenja desni ili gingivitisa. Bakterije oslobađaju toksine u ustima koji mogu da izazovu infeksiju desni i vilične kosti. Ukoliko se ovakvo stanje ne tretira i ne leči, infekcija može dospeti u krvotok i uzrokovati ozbiljna oboljenja.

Problemi sa zubima u trudnoći

Mogući problemi sa zubima u trudnoći:

Karijes – Trudnoća izaziva pojavu bakterija koje dovode do pojave karijesa, kako kod trudnica, tako i kod bebe nakon rođenja.

Gingivitis – Crvenilo i oticanje desni, poznati i kao gingivitis, česta je pojava kod trudnica. Ukoliko se ne leči pravovremeno, može da dovede do pojave drugih oboljenja desni.

Parodontološka bolest – Nelečeni gingivitis izaziva parotontopatiju. Ozbiljna infekcija desni i problemi sa viličnim kostima su izvesni. Parodontalna bolest može da izazove i baktremiju, odnosno pojavu bakterija u krvi.

Tumori Piogeni granulomi nisu opasni tumori, već kvržice koje se formiraju na desnima, najčešće između zuba. Crveni su i lako krvare.

Erozija zuba – Jutarnje mučnine dovode do izlaganja zuba želudačnoj kiselini koja šteti površini zuba.

Problemi sa zubima u trudnoći – Simptomi

Ukoliko primetite bilo koji od simptoma, obavezno kontaktirajte ili posetite svog stomatologa. Obratite dodatnu pažnju na oralnu higijenu i ukoliko primetite bilo kakvu naznaku oboljenja usne duplje, odmah reagujte.

Najčešći simptomi:

 • Loš zadah
 • Labavi zubi
 • Rane na ustima
 • Kvržice na desnima
 • Pojava razmaka između zuba
 • Povlačenje desni
 • Crvene ili otečene desni
 • Zubobolja

Pojava bilo kog od simptoma zahteva momentalno reagovanje. Ukoliko imate infekciju, potreban vam je hitan tretman kako biste sprečili pojavu dodatnih problema.

Problemi sa zubima u trudnoći – Kako ih izbeći?

Bilo da je osoba u drugom stanju ili ne, neophodna je poseta stomatologu makar jednom u šest meseci. Loša dentalna higijena može da dovede do problema sa Alchajmerom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, respiratornih infekcija, kao i oralne osteoporoze.

Problemi sa zubima u trudnoći

Ukoliko ste trudni, neophodno je da dodatno vodite računa o zdravlju zuba. Treba da preduzmete niz preventivnih mera kako bi trudnoća bila bezbedna. Mislite i na zdravlje bebe. Odlaganje lečenja može da dovede do brojnih komplikacija, pa čak i do prevremenog porođaja.

Osim rutinske zubne nege, treba da povedete računa i o unosu slatkiša i sokova u organizam. Redovno čistite zube (makar dva puta dnevno) četkicom i pastom koja sadrži fluor.

Ukoliko generalno imate problem sa desnima, ispirajte usta slanom vodom. U jednoj šolji tople vode rastopite jednu kašičicu soli i promućkajte, pa potom ispljunite i isperite.

Briga o zubima je veoma važna i neophodna. Stomatološka ordinacija BoDent je uvek tu da vam pomogne sa bilo kojim dentalnim problemom. Ukoliko imate pitanja ili nedoumice, pozovite nas i zakažite termin. Redovne posete stomatologu su neophodne pre svega zbog dobrog zdravlja i opšteg dobrostanja organizma!

sr_RSSerbian