Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Oralna higijena kod beba

Oralna higijena kod beba je podjednako važna kao kod odraslih osoba.

Neophodno je negovati i čistiti zube dece odmah na početku kako bi stekla naviku i naučila da to treba redovno i samostalno da rade. Mlečni zubi menjaju se i samo su privremeni. Vremenom će ispadati i biće zamenjeni novim, stalnim zubima. Ipak, to ne znači da deca ne treba da vode računa o njima.

Neophodno je voditi računa i o higijeni kod beba, kako ne bi došlo do razvoja gljivica i oboljenja na desnima. Deca se uče dok su mala i treba od samog početka staviti do znanja da je oralna higijena od velikog značaja. Loši zubi i problemi sa desnima mogu da izazovu probleme sa ishranom, a samim tim i sa odgojem i rastom. Ne zanemarujte važnost i značaj dentalnog zdravlja.

Razvoj zuba kod dece

Zubi kod beba se razvijaju dok su još uvek u stomaku. Novorođenčad odmah po rođenju imaju kompletan set od 20 zuba koji su skriveni u desnima.

Kod većine beba, zubi počinju da se javljaju između 6. i 10. meseca starosti. Kod nekih beba, zubi se pojavljuju već posle tri meseca, dok ima i slučajeva kada izrastaju i nakon godinu dana starosti. Statistički, veoma mali broj dece se rađa sa zubom koji je već porastao.

Zubi kod beba rastu bilo kojim redosledom i nema pravila. Uglavnom prvo izrastaju zubi na donjoj vilici, a svih 20 mlečnih zuba, u najvećem broju slučajeva, izrasta do treće godine. Mlečni zubi menjaju se između šeste i 20. godine života kada i izrastaju stalni zubi. Higijenu je potrebno održavati odmah po rođenju kako bi desni bile zdrave i očuvane.

Oralna higijena kod beba

Bebin zub raste i kada dođe do desni, probija ih i pojavljuje se prvi zubić. Bebe ponekad trljaju desni kada zub izbija. Takođe, često se događa da bebe više plaču kada im izbijaju zubi, lošije se hrane, guraju igračke u usta i slično. Sve su to znakovi da će se uskoro pojaviti prvi zubić. Ukoliko mislite da se beba ponaša neuobičajeno, odvedite je kod pedijatra i proverite da li je sve u redu.

Prilikom izbijanja zuba, bebi možete da pomognete tako što ćete masirati desni čistim rukama. Pomaže i hlađenje (ne zamrzavanje) igračaka ili glodalica koje bebe stavljaju u usta.

Oralna higijena kod beba – Šta raditi kod kuće?

Nega zuba kod beba može da počne i pre nego što se pojavi prvi zub. Nekoliko puta dnevno možete da brišete bebine desni koristeći vlažnu i čistu gazu. Time navikavate bebu na pranje zuba kada oni počnu da rastu.

Kada izbije prvi zubić, možete već da počnete sa čišćenjem dva puta dnevno – ujutru i pre spavanja. Koristite malu, mekanu četkicu za zube namenjenu deci mlađoj od dve godine. Ukoliko beba odbija četkicu, nastavite da korišćenjem gaze.

Na četkici i gazi koristite samo vodu sve dok beba ne napuni 18 meseci. Nemojte da koristite pastu za zube, osim ukoliko vas stomatolog ne posavetuje drugačije.

Kako na najlakši način da očistite bebine zube?

Postavite bebu tako da joj bude udobno, ali i da imate odgovarajući pregled njenih usta. Najbolje je da sednete na krevet ili na pod, a da bebina glava bude u vašem krilu. Uhvatite bebu za bradu, a glavu joj naslonite na vaše telo. Podignite bebinu usnu i nežnim pokretima očistite desni. Ukoliko se bebi to ne dopada, skrenite joj pažnju pevušenjem ili joj dajte igračku. Važno je da se dete navikne na čišćenje desni i da to postane deo rutine.

Oralna higijena kod beba – Prva poseta stomatologu

Preporučuje se da dete odvedete kod stomatologa šest meseci, najkasnije godinu dana, nakon izbijanja prvog zuba. Stomatolog može da vam da korisne savete u vezi sa oralnom higijenom kod beba. Pitajte stomatologa sve što vas zanima.

Oralna higijena kod beba

Imajte u vidu da prva poseta zubaru može da traje 30 do 45 minuta. U zavisnosti od starosti deteta, tokom prve posete vrši se pregled zuba, vilice, ugrižaja, desni i oralnih tkiva. Važno je da zubar ima uvid u rast i razvoj zuba i vilice deteta. Kako mlečni zubi ispadaju posle nekog vremena, retko kada se vrši rentgentsko snimanje vilice.

Stomatološka ordinacija BoDent okuplja tim profesionalnih stomatologa koji mogu da vam daju brojne korisne savete, ali i da vode računa o oralnoj higijeni vašeg deteta. Vršimo i usluge preventivne dečije stomatologije. Kontaktirajte sa nama još danas i zakažite prvi pregled.

Koristan savet: Pokušajte da zakažete prvi pregled kod stomatologa u jutarnjim časovima, kako bi dete bilo sveže i naspavano. Ukoliko je poseta stomatologu zakazana za popodne, može da se dogodi da dete bude nervozno, pa će poseta stomatologu biti problematična.

1 comment on “Oralna higijena kod beba

  1. Pingback: Dečiji stomatolog – Sve što morate znati || BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian