Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Pravilno pranje zuba kod dece – Navika za ceo život

Pravilno pranje zuba kod dece jedna je od ključnih navika koje bi trebalo usvojiti u detinjstvu. Briga o zdravlju i održavanju lične higijene deo je vaspitanja, a deca najčešće uče posmatrajući druge. Ako u ranom uzrastu imaju uzoran model, i sama će kasnije u životu na pravi način brinuti o sebi. 

Nega usta i zuba dece trebalo bi da bude jedan od roditeljskih prioriteta. Estetski kriterijum jeste bitan, ali je zdravstveni princip ipak bitniji. Stomatolozi smatraju da je sa pranjem zuba najbolje početi odmah po izbijanju prvih jedinica.

 

pravilno pranje zuba kod dece bodent 1

U fazi izbijanja zuba, korišćenje naročitih silikonskih četkica i naprstaka, može biti vrlo stimulativno. Beba se igra žvaćući četkicu ili naprstak u obliku buzdovana. Ujedno masira desni i olakšava probijanje zubića. Zubari savetuju da se pranje izvodi uz pomoć gaze ili štapića za uši, nakvašenim mlakom vodom. Pranje je, kao i kod odraslih, potrebno sprovoditi ujutru i uveče. Pri tome valja tretirati ne samo iznikle zubiće, nego i desni na kojima ih još nema. To je važno zbog naslaga mleka na alveolama koje se mogu taložiti na novim zubima kada budu počeli da izbijaju. 

Pravilno pranje zuba kod dece – Tehnika kroz igru

Pri usvajanju znanja o održavanju higijene usne duplje, od krucijalne je važnosti usvojiti tehniku pravilnog pranja zuba kod dece. Iako se mnogi roditelji opredeljuju za specijalne četkice i paste, najbitniji su pokreti kojima se uklanjaju naslage hrane i tečnosti sa zuba i desni. Deci se ovi pokreti pranja predstavljaju kroz igru i stihove Kiša pada, trava raste.

Prateći melodiju, gornji zubi se peru tako što se četkica prisloni uz desni pod određenim uglom, a onda se spušta niz vrat zuba. Kao kad pada kiša.

Kod zuba u donjoj vilici, smer je obrnut – baš kao kad raste trava. Horizontalne, grizne površine se čiste energičnim pokretima od sredine ka završetku vilice. 

U zavisnosti od uzrasta deteta, koriste se odgovarajuće paste za zube. Na svakoj od njih, jasno je naznačeno za koji period razvoja je namenjena: 0–2 godine, odnosno 2–6. Kada je količina paste u pitanju, savetuje se da ona ne bude veća od veličine zrna graška. 

Problemi uzrokovani neodržavanjem oralne higijene 

Od malena se učeći važnosti redovnog pranja zuba, deca temeljno usvajaju zdrave navike i prenose ih dalje svojim potomcima. Perući zube na ispravan način, i to bar dva puta dnevno, šansa za takozvani cirkularni karijes kod dece smanjuje se na minimum.

 

pravilno pranje zuba kod dece bodent 4

Ova vrsta karijesa se razvija kod dece koja imaju sve mlečne zube. To znači da je kod njih došlo do kvara jednog ili dva zuba, da se on dalje prenosio na druge zube, sve dok nije zahvatio celu vilicu (ili obe). Ovaj problem je pokazatelj odsustva oralne higijene i nege dečijih zuba.

Iako mnogi ljudi cirkularni karijes smatraju bezopasnim i trenutnim, on može biti uzrok veoma ozbiljnih problema. Pokvareni mlečni zubi mogu boleti i biti izvor neprijatnog zadaha. Međutim, bakterije mogu prodreti i duboko u vilicu i uzrokovati zapaljenske procese. Problemi koji tada nastanu mogu se preneti na stalne zube koji tek treba da izbiju. I tako se ulazi u začarani krug.

Dakle, veoma je važno negovati mlečne zube jer oni čuvaju mesto zubima koji treba da niknu i koji bi trebalo da nas služe čitav život.

Deca su čuvari zdravlja nacije

Uspostavljanju dobre higijene usta i zuba svakako doprinose i redovne stomatološke kontrole. Njih bi trebalo sporovoditi od izbijanja prvih zuba, pa na svakih šest meseci ili češće. U ordinaciji BoDent dobićete sve neophodne informacije u vezi sa negom mlečnih zuba svog mališana. Naši specijalisti će Vas posavetovati u vezi sa tehnikom pravilnog pranja zuba kod dece. Tom prilikom, preporučiće Vam i sredstva sa fluorom koja će pomoći u održavanju oralnog zdravlja Vašeg deteta.

Stomatolozi su mišljenja da dete ne može samostalno prati zube sve dok ne savlada pisana slova. To je, kod većine dece, period oko 7. godine. Ovaj stav nalazi uporište u teoriji o biološkom sazrevanju organizma. Naime, u uzrastu oko 7. godine, u mozgu sazrevaju centri za koordinaciju finih pokreta. Tada su deca u mogućnosti da četkicu drže na adekvatan način i da rukovode pranjem zuba. Dotle, roditelji moraju preuzeti obavezu pranja dečijih zuba, ujutru i uveče. Detetu se može dozvoliti da nakon pranja drži četkicu i da se, kroz igru i zabavu, polako uči pravilnom pranju zuba.

 

pravilno pranje zuba kod dece bodent 2

Kako bi svaki zub bio temeljno opran, preporučuje se da pravilno pranje zuba kod dece traje oko 3 minuta. Mališanima će biti posebno interesantno ako se budu upravljali prema malom peščanom satu u kupatilu. Na taj način, igra i pesma se nastavljaju, a pranje zuba se ne čini kao teška obaveza. 

Kako bi se predupredili problemi usta, zuba, ali i čitavog organizma, najbolje je delovati preventivno. Prevenciju bi najpre trebalo da sprovode roditelji, dajući lični primer svojoj deci. Na vaspitno-obrazovnim institucijama – vrtićima i školama, takođe je deo odgovornosti. Kroz emisije i edukativne programe u školama, deca se mogu upoznati sa važnošću oralne nege. Jer, zdravlje jednog naroda počinje od pojedinca, ali je zadatak i cilj sviju nas. 

5 comments on “Pravilno pranje zuba kod dece – Navika za ceo život

  1. Pingback: Najčešće bolesti zuba −(Ne)rešiv problem? || Bodent

  2. Pingback: Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje || Stomatološka ordinacija BoDent

  3. Pingback: Preventivna stomatologija – Zašto je važna? || BoDent Beograd

  4. Pingback: Oralna higijena kod beba || Stomatološka ordinacija BoDent

  5. Pingback: Karijes - Najveći neprijatelj zuba || BoDent stomatološka ordinacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian