Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Zašto je važna preventivna dečja stomatologija

Preventivna dečja stomatologija je od velike važnosti za pravilan rast i dobar kvalitet zuba. Preventivni stomatološki tretmani za decu su podjednako bitni kao i pregledi odraslih. Ipak, mnogi roditelji prave grešku ne vodeći decu na redovne preglede, jer se vode mišlju da deca svakako menjaju zubice i da nije važno koliko će biti zdravi.

To je jedna od najvećih zabluda. Deca imaju možda čak i veću potrebu da odlaze kod stomatologa zbog povećanog unosa slatkiša i sokova u organizam. Karijes se mnogo češće stvara kod dece, nego kod odraslih.

Zašto je važna preventivna dečja stomatologija

Preventivna dečja stomatologija znači zdrav i blistav osmeh za dete. Deca koja imaju zdrave zube, lakše žvaću i unose više nutritiente u organizam. Takođe, lakše nauče da govore, a glasove izgovaraju jasno i bez teškoća.

Ukoliko zubi nisu zdravi, to može negativno da utiče na organizam i dobrostanje. Isto tako, ukoliko dete redovno posećuje zubara, imaće manje problem i poteškoća kasnije sa zubima. Biće mu potrebna samo redovna kontrola i održavanje, a ne skupi i zahtevni tretmani.

Zašto je važna preventivna dečja stomatologija

Dete treba preventivno da počne da posećuje zubara čim dobije prvi zubić. Važno je stvarati naviku i održavati ličnu higijenu odmah na početku.

Roditelji imaju veoma važnu ulogu u stvaranju navike kod dece. Oni moraju da shvate da je odlazak kod stomatologa stvar lične higijene i normalna pojava, kao i odlazak kod lekara.

Šta sve obuhvata preventivna dečja stomatologija

Preventivna dečja stomatologija obuhvata čitav niz načina zaštite i održavanja kvaliteta zuba.

Stomatolog može da spreči nastanak karijesa na zubima kao i oboljenja desni. Dokazano je da oboljenja zubne pulpe, ali i drugi patološki procesi u alveolarnoj kosti, mogu da izazovu nastanak fokalne infekcije. Takva vrsta infekcije može izuzetno negativno da utiče na dobrostanje celog organizma. Slično tako, parodontopatija može da dovede do ateroskleroze i dijabetasa, ali i niza drugih problema u organizmu.

Moguće je još tokom trudnoće, u četvrtom mesecu, započeti proces podizanja otpornosti zuba kod deteta na karijes. Nakon porođaja, proces kreiranja otpora stvara se davanjem fluora detetu. Dokazano je da se na ovaj način postižu izuzetni efekti i zubi su mnogo otporniji na karijes.

Zašto je važna preventivna dečja stomatologija

Moguće je uraditi zubnu ispunu kako se karijes ili druge štetne supstance ne bi “lepile” za zub. Na taj način štiti se gleđ i onemogućava se pojava karijesa.

Zaštita zuba fluorom je, takođe, veoma efikasan metod zaštite zuba, ali i higijensko čišćenje zuba kod stomatologa.

Koju ordinaciju odabrati?

Odabir ordinacije predstavlja veoma važnu stavku tokom brige o zubima i dentalnoj higijeni. Ordinacija treba da bude poznata, i da okuplje stručne stomatologe sa iskustvom.

Tokom procesa očuvanja zuba i desni kod dece, najvažnije su redovne kontrole. Iako deca menjaju zube tokom odrastanja, o mlečnim zubima treba voditi računa zbog desni. Bolesti desni su izlečive, ali je process izuzetno dugačak i težak. Oralna higijena je veoma važna i treba joj posvetiti pažnju i brigu.

Stomatolog može na vreme da uoči nedostatke na zubima, ali i da pripiše terapiju. Ukoliko postoji urođeni problem, što se ranije počne sa tretmanom i lečenjem, to će se ranije nedostatak neutralizovati. Samim tim, dete će moći normalno da funkcioniše, da uči slova i da govori. Ponekad rana detekcija nedostataka i problema može da bude od presudnog značaja. Rana detekcija i terapija inicijalnih karioznih lezija kao i bolesti desni su od presudnog značaja. Po nicanju prvog stalnog molara, pa nadalje, premolara i drugih molara, obavezno je zalivanje fisura. Na taj način onemogućava se pojava karijesa na stalnim zubima. Dete će imati prelep osmeh, kao i zdrave zube.

Zašto je važna preventivna dečja stomatologija

Stomatolozi u stomatološkoj ordinaciji BoDent vrše preventivne dečje stomatološke preglede i daju savete i preporuke roditeljima. Svi zahvati izvode se po savremenim i revolucionarnim doktrinarnim principima, kao i po najvišim standardima.

Kontaktirajte nas telefonom ili putem e-mail adrese i zakažite pregled. Takođe, to možete da uradite i putem kontakt forme na našem sajtu. Zdrav osmeh je polovina zdravlja!

sr_RSSerbian