Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik

Zašto zubi tamne: Šta sve loše utiče na zube

Sigurno ste se nekada zapitali zašto zubi tamne i osetili ste se nemoćno i očajno ukoliko imate problem ove vrste. Lep osmeh i zdrave desni su svima važni, kako zbog estetike, tako i zbog zdravlja.

Usta su sam početak organa za varenje. Sa tim u vezi, oralna higijena i zdravlje čine i izuzetno važan deo kompletnog dobrostanja organizma. Osim toga, prisutan je i estetski momenat jer gotovo ništa nije lepše i sjajnije od blistavog osmeha.

Očaravajući osmeh i zašto je važan

Da li ste znali da smejanje popravlja raspoloženje? Čak i ako ste loše volje, ukoliko vidite nekoga da se smeje, osećaćete se bolje. Za lep i zarazan smeh, širenje sreće i dobrog raspoloženja, važan je izgled zuba.

Kada čujete nekoga kako se smeje, sigurno će vam privući pažnju, a u prvi mah, zapazićete zube. Razoružavajući osmeh i prijatna pojava su veoma važan deo prilikom sticanja prvog utiska o nekoj osobi.

Osim toga, prilikom jela i žvakanja hrane, mi započinjemo proces varenja u organizmu. Postoji čitava nauka u vezi sa žvakanjem hrane. Proces prerade hrane u ustima značajno poboljšava digestivno funkcionisanje i utiče na kompletno stanje organizma.

Zašto zubi tamne

Ipak, svako ima veliki broj loših navika koje utiču na to da zubi požute i promene boju. Zubi su u većini slučajeva beli, ako ne blistavo beli, reč je o nekoj nijansi te boje. Isto tako, veliki broj faktora i loših navika utiču na to da promene boju i da izgledaju manje prijatno.

Zašto zubi tamne?

Dugačak je spisak razloga zašto zubi tamne. Konzumiranje cigareta jeste jedan od osnovnih razloga. Tom prilikom naslage nikotina se lepe za gleđ zuba i nije ih moguće ukloniti redovnom oralnom higijenom. Ponekad je jedini način poliranje zuba i skidanje naslaga kod stomatologa.

Takođe, konzumacija tamnih i bojenih pića loše utiče na zube. Crno ili crveno vino značajno menjaju izgled zuba. Pored toga, ispijanje kafe i tamnih sokova veoma često dovode do nepoželjne pigmentacije zubne gleđi.

Čajevi, iako su zdravi za organizam, veliki su neprijatelj blistavih zuba. Osim toga, veliki broj soseva, koliko god da su ukusni, uništavaju belinu zuba i urušavaju lepotu osmeha.

Zašto zubi tamne

Voće u jarkim bojama, borovnica, kupina, dud, ali i višnja i nar, veoma su zdravi i blagotvorni za organizam, ali ne i za zube.

Ispijanje napitaka slamčicom ili ispiranje usta nakon konzumacije rizičnih namirnica može da predupredi pigmentaciju zuba, ali to nije dovoljno. Ipak, moguće je izboriti se sa ovim problem zahvaljujući pomoći stomatologa i primeni medicinskih otkrića.

Zašto zubi tamne i kako rešiti ovaj problem

Neke osobe su sklonije tamnjenju zuba od drugih. Na to utiču brojni faktori, a osim životnih navika, važan je i genetski kvalitet i tip zuba i zubne gleđi. Osim toga, pljuvačka značajno doprinosi razlaganju materija, ali i utiče na bojenje gleđi.

Ovaj problem uspešno rešava estetska stomatologija u zubnoj ordinaciji BoDent. Zahvati koji se primenjuju nisu agresivni i veoma su efikasni.

Beljenje zuba jeste proces koji izuzetno brzo vraća blistav osmeh. Nakon pregleda, stomatolog utvrđuje koji način bi bio najefikasniji u ovoj proceduri. U nekim slučajevima moguće je izbeliti zube čak 3 do 7 nijansi tokom samo jedne posete stomatologu.

Zašto zubi tamne

Boju zuba prilagođavamo nijansi tena kako ne bi izgledali neprirodno i veštački. Od velikog značaja su i godine osobe koja želi da izbeli zube. U velikom broju slučajeva to je jednostavnije uraditi kod osoba mlađe populacije.

U našoj ordinaciji BoDent MD koristimo naprednu tehnologiju i primenjujemo nove materijale za izbeljivanje zuba. Negativne posledice i uticaj na vitalnost organizma ne postoje. Takođe, promena boje zuba korišćenjem savremenh postupaka postiže se veoma brzo, a čak za tri boje ka svetlijem tonu.

Kontaktirajte nas putem e-mail adrese ili telefonom i zakažite pregled. Takođe, to možete da uradite i online metodom koristeći kontakt formu na našem sajtu. Naš tim okuplja visoko edukovane stomatologe koji su tu zbog vas i koji će vam vratiti prelep osmeh na lice.

4 comments on “Zašto zubi tamne: Šta sve loše utiče na zube

  1. Pingback: Preventivna dečja stomatologija - Zašto je važna? || BoDent

  2. Pingback: Savršen osmeh i lepi zubi – TOP 4 saveta za BLISTAV smeh || BoDent

  3. Pingback: Pigmentacija zuba − Kako se uklanja? || BoDent stomatološka ordinacija

  4. Pingback: Uklanjanje zubnog kamenca || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian