Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Karijes – Najveći neprijatelj zuba

Karijes, ili zubne šupljine, su trajna oštećenja na tvrdoj površini zuba, a mogu se razvijati i sitni otvori ili rupe na zubu. Uzrokovan je različitim faktorima. Najčešći uzroci karijesa su bakterije u ustima, grickanje, ispijanje slatkih pića i neredovno čišćenje zuba.

Karijes predstavlja i jedan od najučestalijih dentalnih problema u svetu. Najčešće se pojavljuje kod dece, ali neretko ga je moguće videti i kod tinejdžera i starijih osoba. Svako ko ima zube, može da dobije karijes, uključujući i novorođenčad.

Ukoliko se karijes ne tretira na vreme, on se povećava i širi. Tada može da pogodi i dublje slojeve zuba. Dovodi do veoma jake zubobolje, infekcija, pa i gubljenja zuba. Redovne posete stomatologu su veoma važne kako bi se karijes otkrio na vreme, a samim tim, i zub izlečio.

Simptomi karijesa – Kada da posetite zubara?

Znakovi koji upućuju na to da imate problem sa karijesom variraju u zavisnosti od toga koliko je zub pokvaren i mesta na kom se kvar nalazi. Kada karijes tek nastane, izvesno je da nećete imati nikakve simptome. Kako se on širi, tako je i bol veći, a simptomi postaju sve snažniji.

Najčešći simptomi:

 • Zubobolja
 • Osetljivost zuba
 • Blag ili oštar bol tokom jela ili pića slatke, tople ili hladne supstance
 • Vidljive rupe u zubima
 • Smeđe, crne ili bele boje na bilo kojoj površini zuba

Karijes

Redovne posete stomatologu su neophodne kako bi se karijes uočio na vreme. Ipak, ukoliko osetite zubobolju ili osetljivost zuba, obavezno zakažite termin kod svog stomatologa.

Karijes – Uzroci nastanka i rizični faktori

Šupljine na zubima nastaju propadanjem zuba, procesom koji se dešava vremenom.

Oblici plaka. Zubni plak je lepljiv film koji premazuje zube. Nastaje ukoliko osoba unosi u organizam mnogo šećera i skroba, a ne česti temeljno i redovno zube. Ukoliko se zubi ne očiste, bakterije se hrane ostacima hrane i stvara se plak. Može da se stvrdne ispod ili iznad linije desni, pa nastaje kamenac koji štiti zub od bakterija.

Napad plaka. Kiseline iz plaka uklanjaju minerale sa spoljne strane zuba. Takva erozija uzrokuje sitne otvore ili rupe – što je, ujedno, prvi korak u nastanku karijesa. Bakterije dospevaju u sledeći sloj zuba, poznatog kao dentin. Taj sloj je mekši i manje otporan na kiselinu. Dentin je sitnim kanalima povezan sa nervom zuba, zbog čega on postaje osetljiviji.

Uništavanje zuba se nastavlja. Kako truljenje zuba napreduje, tako se bakterije i kiselina šire zubima i zubnim kanalina. Tada dolazi do pojave otoka, a nerv je pritisnut, što izaziva jak bol. Neprijatan osećaj može da se proširi sve to korena zuba i kosti.

Rizične pojave koje uzrokuju pojavu karijesa

Svako ko ima zube može da dobije karijes, ali određeni faktori mogu da povećaju rizik razvoja karijesa.

Lokacija zuba. Karijes se najčešće javlja u zadnjim zubima. Oni imaju mnogo neravnina, brazda, jamica i na njima se skupljaju čestice hrane. Teže se čiste.

Određena hrana i pića. Mleko, sladoled, med, šećer, kolači i slično, lepe se za zube zbog čega ih je teže očistiti.

Neadekvatno pranje zuba. Nakon jela i pića, a naročito pre spavanja, zubi se moraju čistiti.

Karijes

Suva usta. Ova pojava nastaje zbog nedostatka pljuvačke što pomaže u propadanju zuba. Supstance koje pljuvačka sadrži pomažu u borbi protiv bakterija ili kiselina.

Problemi sa želucem i poremećaji ishrane (anoreksija ili bulimija) uzrokuju pojavu mučnina, kao i kiseline u ustima. Ona takođe dovodi do razvoja karijesa. 

Karijes – Komplikacije i prevencija

Karijes i propadanje zuba su toliko učestali, da ih mnogi ne shvataju ozbiljno.

Komplikacije uzrokovane karijesom podrazumevaju:

 • Bol
 • Apsces zuba
 • Oticanje i gnojenje
 • Oštećenja zuba
 • Probleme sa žvakanjem

Dobra oralna i zubna higijena može vam pomoći da izbegnete pojavu karijesa i truljenja zuba.

Trebalo bi da redovno perete zube pastom koja sadrži fluor koji je posebno potreban trudnicama. Ispirajte zube i usta tečnošću za oralnu higijenu i redovno posećujte svog stomatologa.

Dentalna ordinacija BoDent okuplja tim stomatologa, zaljubljenika u svoju profesiju. Naša ordinacija se nalazi u Beogradu i mi smo uvek tu za vas kako bismo vam pomogli da rešite bilo koji dentalni problem. Bavimo se i dentalnim turizmom, a naši stomatolozi su i eksperti za parodontologiju. 

Ukoliko imate bilo koji problem sa zubima, kontaktirajte sa nama, a mi ćemo vam ili pomoći sa vašom teskobom, ili vam dati koristan savet. Ordinacija BoDent je uvek tu za vas!

sr_RSSerbian