Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Prednosti procedure ugradnje krunica na koren zuba

Ugradnja krunice na koren zuba jedna je od najučestalijih i najrasprostanjenijih stomatoloških procedura. Ovaj zahvat je efikasno rešenje u slučaju kada plombiranje nije dovoljno, odnosno kada je zub u većoj meri oštećen.

Ugradnja krunice na koren zuba – Rešenje koje imitira izgled i strukturu pravog zuba

Krunice za zube koriste se u najvećoj meri onda kada nije moguće jednostavnom procedurom plombiranja popuniti deo zuba koji je oštećen. To znači da je ogromna šteta na zubu već načinjena i da je potrebno trajno rešenje. Ugradnja krunice na koren zuba zahvat je koji će većina stomatologa u tom slučaju preporučiti.

Zubne krunice “oponašaju” prave zube u svakom smislu. U estetskom smislu, one nadoknađuju izgubljen zub i čine da vilica ponovo izgleda skladno. U funkcionalnom smislu, one omogućavaju da pacijent ponovo može da koristi zub u redovnoj ishrani.

Ugradnja krunice na koren zuba najčešće se vrši u sledećim situacijama:

  1. Kada je zub toliko oštećen da ne postoji druga opcija osim ugradnje krunica ili implantata
  2. Usled lomova zuba, kada je veći deo zuba izgubljen
  3. Kada je razlog za oštećenje zuba karijes – koji se smatra vodećim uzročnikom gubitka zuba

 

Ugradnja krunice na koren zuba

Ugradnja krunice na koren zuba – Vrste krunica za zube na našem tržištu

Dve najčešće vrste krunica zuba koje se upotrebljavaju kod nas su:

  1. Metalne krunice
  2. Keramičke krunice

Ugradnja kruinice na koren zuba koja kao svoju osnovu ima metal, zlatni je standard u stomatologiji na našem podneblju.

Metalno – keramičke krunice za zube najsigurniji su izbor kada se krunica stavlja zbog oštećenja, odnosno kvara na zubu. Najčvršće su i najstabilnije. Možete biti sigurni da će vas služiti dugi niz godina. Koriste se uglavnom za ugradnju na očnjacima i kutnjacima.

Za frontalne zube, sekutiće, koriste se, radi estetike, najčešće čisto keramičke krunice. Krunice koje su cele sačinjene od keramike nenadmašive su u estetskom smislu jer izgledaju potpuno prirodno. S obzirom na to da veoma dobro prianjaju uz desni, mogu se koristiti i na ostalim zubima. Samim tim što ne sadrže metal, smanjuju rizik od moguće alergije. U slučaju metalno-keramičkih krunica, ovaj rizik je veći kod osoba osetljivih na određene vrste metala koje se koriste pri izradi krunica.

Prema tome, gotovo svaki stomatolog će uvek radije preporučiti bezmetalne, potpuno keramičke krunice za elegantan izgled centralnih zuba.

Za koju god vrstu se odlučite, ugradnja krunice na koren zuba će u mnogome doprineti savršenom i zdravom izgledu vaših zuba.

Obe vrste krunica potpuno su bezbedne i stabilne. Njihov vek trajanja je veoma dug. U proseku, traju deset do petnaest godina, u zavisnosti od toga kako vodite računa o njima.

Što se tiče cenovnog ranga, krunice sačinjene od keramike, odnosno porcelana uvek će biti neznatno skuplje od metalnih krunica.

Ugradnja krunice na koren zuba

Procedura ugradnje zubnih krunica i održavanja istih

Prvi i osnovni korak u proceduri ugradnje krunica na koren zuba jeste uzimanje otiska kako bi se napravile same krunice. Odabrani stomatolog na samom početku vrši brušenje vaših prirodnih zuba kako bi se dobio najverodostojniji otisak zuba na osnovu kojeg se prave krunice. Stomatološka ordinacija BoDent svojim pacijentima nudi potpuno ugodan doživljaj ugradnje krunica, uz lokalnu anesteziju, kako bi se osećali što opuštenije. Sam postupak je, prema tome, potpuno bezbolan. Naša ordinacija koristi najnoviju CAD/CAM tehnologiju, koja dodatno ubrzava celokupan proces od kojeg se sastoji ugradnja krunica na koren zuba. Ona podrazumeva to da se zubna nadoknada od početka do kraja procesa izrađuje kompjuterski, u roku od jednog do dva dana.

Kada krunice budu gotove, sledi proba i ugradnja krunica na koren zuba. Kada se jednom ugradi, krunica i koren zuba postaju trajna celina.

Vođenje računa o higijeni zuba je od neprikosnovenog značaja za održavanje zuba, pa i samih krunica. Kako bi vam one trajale što duže, neophodno je da oralna higijena bude na visokom nivou. Ovo podrazumeva pranje zuba četkicom i pastom za zube, korišćenje konca za zube i redovne posete stomatologu.

Naša ordinacija uvek je tu za svoje pacijente. Ukoliko želite savršeno blistav osmeh, bez imalo bola i nelagodnosti, kontaktirajte nas i zakažite prvi pregled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian