Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Bele ili crne plombe – U čemu je razlika?

Bele ili crne plombe – svi se ponekad, prilikom posete stomatologu, suoče sa ovom dilemom. Ranije, dok nisu još uvek postojale bele plombe, stomatolozi su na zube sa karijesom stavljali crne ili sive plombe. Vremenom, sa napretkom medicine, pojavile su se i bele plombe koje se danas koriste mnogo češće od crnih. Razlozi su brojni, a između ostalih, i estetske prirode. 

Da li znate da su gotovo sve odrasle osobe, u nekom trenutku, imale problem sa karijesom? Čak 92 procenta odraslih imalo je makar jedan karijesni zub u starosnoj dobi od 20. do 64. godine. Ipak, ne posećuju svi zubare, pa čak 26 odsto populacije ima probleme sa nelečenim zubima. Ovaj problem nije samo estetske prirode, već i zdravstvene. Lečenje zuba je neophodno, a možete da birate između bele ili crne plombe.

Crne ili bele plombe – U čemu je razlika?

Crne ili srebrne plombe, nazivaju se još i amalgama, izrađene su od kombinacije metala (srebro, kalaj, bakar i živa). Bele plombe, koje se nazivaju još i kompozitne plombe, sačinjene su od plastike i keramike. Obe vrste plombi mogu da se koriste za ispunjavanje šupljina u zubu, odnosno popravku zuba.

Crne plombe su veoma izdržljive i zbog toga su odlično rešenje za zube koji se nalaze na kraju vilice, kao umnjaci. Na tim zubima se vrši veliki pritisak tokom žvakanja, pa je važno da plomba bude izdržljiva. Takođe, materijal koji se koristi prilikom postavljanja crne plombe se izuzetno brzo stvrdnjava i lakše ga je postaviti na vlažna mesta, poput na deo zuba ispod linije desni.

Osnovna prednost belih plombi je njihova boja. Veoma su efikasne i štite oštećeni zub, ali su manje izdržljive i neophodno ih je češće menjati.

Bele ili crne plombe

Činjenica je da je danas veliki broj ljudi zabrinut za sigurnost crnih plombi. One su korišćene tokom proteklog veka i to najčešće za zubne restauracije.

Iako vlada sumnja u njihovu bezbednost, Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da su one bezbedne za pacijente. One sadrže živu, ali ipak, količina žive koja se nalazi u smeši ne ugrožava život pacijenata. 

Crne ili bele plombe – Prednosti i mane

Stomatolozi i pacijenti preferiraju plombe u boji zuba, naročito ukoliko se popravka radi na prednjim zubima. Bele plombe, takođe, dobro izgledaju ukoliko se stavljaju sa strane zuba. Ukoliko se pravilno nanesu, bele plombe idealno prijanjaju na zub i nanose se direktno. Ukoliko pacijent okrnji zub, može nepravilnost da koriguje belom plombom.

Događa se da bela plomba vremenom korodira i zbog toga je neophodno zameniti je nakon nekoliko godina, a naročito ukoliko se nalazi na delu zuba kojim se žvaće hrana. Kada pacijent dobije belu plombu može da bude siguran u osvoj osmeh jer je estetski utisak sjajan i nije potrebno dodatno angažovanje osim održavanja oralne higijene.

Stomatolozi preporučuju crne plombe svim osobama koje imaju poteškoće sa zubima ili sa njihovim propadanjem, naročito ukoliko se radi o zadnjim zubima. Crne plombe su manje sklone habanju i dugotrajnije su od belih. Nije potrebno brinuti o žvakanju tvrde hrane, mada, događa se i da crna plomba pukne.

Velika mana crnih plombi je što ne odgovaraju prirodnoj boji zuba. Takođe, prilikom stavljanja crne plombe, stomatolog često mora da izbruši više zuba kako bi pravilno stavio plombu. Javlja se i problem ukoliko pacijenti piju preterano hladna ili toplla pića, jer crna plomba može da se proširi ili smanji. Na taj način dolazi do pucanja zuba.

Stomatološka ordinacija u Beogradu – BoDent

Stomatološku ordinaciju BoDent osnovao je tim zaljubljenika u stomatologiju. Vrhunski stomatolozi koji čine BoDent uvek su tu za svoje pacijente, a organizujemo i dentalni turizam za sve pacijente koji nisu u Srbiji.

Bele ili crne plombe

Posetite našu ordinaciju, a mi ne samo da ćemo vam pomoći da u najkraćem roku rešite sve dentalne probleme, već ćemo vam i dati brojne savete

Kontaktirajte ordinaciju BoDent i imajte blistav i sjajan osmeh zahvaljujući našim zubarima.

4 comments on “Bele ili crne plombe – U čemu je razlika?

  1. Pingback: Dentalni turizam u Srbiji || Stomatološka ordinacija BoDent

  2. Pingback: Gangrena zuba - Uzroci, simptomi i lečenje || BoDent

  3. Pingback: Dežurni stomatolog u Beogradu || Stomatološka ordinacija BoDent

  4. Pingback: Propadanje zuba - Zašto dolazi do toga i kako to da sprečite? || BoDent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian