Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Zašto je važno čišćenje jezika?

Zašto je važno čišćenje jezika? Pitanje koje često postavljaju pacijenti stomatolozima.

Svima je dobro poznata činjenica da oralna higijena predstavlja osnovu očuvanja zdravlja zuba i desni. Da biste otklonili naslage plaka i hrane sa svih površina zuba pored klasična četkice neophodna je upotreba i interdentalne četkice, konca za zube i tečnosti za ispiranje usta.

Međutim, nemojte zaboraviti da održavanje oralne higijene obuhvata celokupnu usnu duplju, uključujući i jezik. Ovaj mišićno – sluzokožni organ ima važnu ulogu u govoru i ishrani. Takođe, čini ključni deo čula ukusa, jer učestvuje u prenošenju utisaka na centralni nervni sistem.

Jezik ima i zaštitnu ulogu za zube. Naime, pomaže da pljuvačka stigne do svih delova usne duplje obezbeđujući joj funkciju čišćenja površina zuba i desni.

S obzirom na značaj koji ima za telo čoveka stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva zašto je važno čišćenje jezika.

Sprečavanje razvoja bolesti jezika

Na jeziku se nalaze papile i brazde tako da je njegova površina neravna, što je čini idealnim mestom za razmnožavanje bakterija i gljivica, koje dovode do brojnih oboljenja. Upravo se sprečavanje bolesti navodi kao glavni razlog zašto je važno čišćenje jezika. Posebno ako se zna da ova oboljenja u 90 odsto slučajeva pokreću infekcije respiratornog sistema.

Zasto je vazno ciscenje jezika

Pored bakterija i gljivica, površina jezika omogućuje i lako zadržavanje hrane, koja stvara bele naslage. Kako su one glavni krivci za loš dah, čišćenjem možete sprečiti ne samo pojavu ružnih belih mrlja na jeziku, već i sačuvati svežinu svog daha.

Neprijatan zadah je posebno prisutan ujutru, jer je u toku noći smanjeno lučenje pljuvačke. Zbog toga stručnjaci savetuju da vaša jutarnja rutina obavezno obuhvati i čišćenje jezika.

Kako su bakterije uzročnici karijesa i upala desni, otklanjenjem sa jezika indirektno čuvate i zdravlje zuba i desni.

Zašto je važno čišćenje jezika – Čuvate čulo ukusa

Papile na jeziku su zadužene za čulo ukusa. Od njihovih receptora polaze nervna vlakna koja šalju signale ukusa iz spoljašnje sredine ka kori velikog mozga.

Ukoliko je površina jezika prekrivena naslagama, osetljivost receptora je umanjena. Ujedno je otežano slanje signala tako da je umanjena moć čula ukusa.

Kako pravilno očistiti jezik?

Mnogi ljudi za čišćenje jezika koriste četkice koje su dizajnirane tako da je strana suprotna vlaknima hrapave površine i specijalno namenjena za čišćenje. Iako se njome može otkloniti veći deo naslaga, površina nije dovoljno velika niti efikasna za upotrebu. Samim tim postoji rizik od prekomernog razmnožavanja bakterija. Zato je za temeljno čišćenje naslaga poželjno da koristite tzv. čistač jezika. Ova posebna plastična spravica ima vrh koji odlično prianja uz površinu jezika, omogućavajući povlačanjem čišćenje čitave površine. 

Najveći deo bakterija nalazi se na unutrašnjoj strani jezika, te čistač postavite što bliže korenu jezika. Zatim laganim pokretom povucite ka vrhu jezika. Postupak ponovite nekoliko puta sve dok sa jezika ne otklonite naslage. Na kraju operite spravicu.

Zasto je vazno ciscenje jezika

 

Redovne stomatološke kontrole su podjednako važne za zdravlje zuba, kao i pravilno čišćenje. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

sr_RSSerbian