Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Interdentalne četkice

Interdentalne četkice su važan deo oralne higijene.

Svi dobro znamo da su zubi ogledalo našeg zdravlja. Na njima se jasno vidi ne samo kako peremo, već i koliko pažnje posvećujemo održavanju zuba i desni.

Nažalost, iako svesni ove činjenice problemi sa zubima, kao i najčešće bolesti desni, široko su rasprostranjeni među nama. Razlog poražavajućem stanju nacije leži ne samo u neredovnim posetama stomatologu, već i u neadekvatnoj oralnoj higijeni. I dok jedni ne poznaju pravilnu tehniku pranja, drugi potpuno zanemaraju čišćenje zuba. Nije redak slučaj da preovladava mišljenje da su četkice za zube dovoljno sredstvo za održavanje higijene.

S obzirom da je ovo pogrešan stav, stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva zašto su interdentalne četkice obavezne u očuvanju zdravlja vaših zuba.

Šta su interdentalne četkice?

Interdentalne četkice su specijalno dizajnirane za čišćenje mesta gde klasične četkice za zube ne mogu da dopru. Što znači da ne mogu samo one da se koriste, već predstavljaju dopunu pranju zuba.

Svaki zub ima 5 strana, pri čemu obične, pa i električne četkice mogu da očiste njegove 3 strana, tj. oko 70 odsto površine. Zbog toga se za temeljno čišćenje koriste interdentalne četkice.

Interdentalne cetkice

Zahvaljujući malog glavi i veoma tankim dlačicama na vrhu mogu da dođu da teško dostupnih mesta i očiste ostatke hrane. Na taj način izbegnuto je taloženje zubnog plaka koji se vremenom formira u zubni kamenac. Samim tim smanjuje se rizik od karijesa, lošeg zadaha i upala desni.

Ukoliko se zna da je parodontopatija u najvećem broju slučajeva izazvana zubnim kamencem, a da indirektno utiče na pojavu infarkta, moždanog udara, srčanih bolesti, dijabetesa, upotreba interdentalne četkice je više nego značajna.

Interdentalna četkica ili zubni konac?

Iako i interdentalna četkica i zubni konac čine pomoćna sredstva oralne higijene, izvesne razlike u učinku postoje.

Konac za zube se preporučuje samo osobama kod kojih je očuvan zubni niz, a zubi su tesno postavljeni tako da nije moguće očistiti prostor između njih ni najtanjom interdentalnom četkicom. Međutim, ako se ne koriste pravilno može doći do povreda desni, što za posledicu ima razvoj infekcija.

Još jedan nedostatak jeste ograničena upotreba. Naime, uspešno se koristi samo na prednjim zubima, dok za čišćenje kutnjaka nije efekasan jer ne može da dosegne sve površine.

Za razliku od njega, interdentalne četkice su odlično sredstvo na svim zubima, uključujući i poslednje u nizu. Kako dolaze u različitim veličinama vrlo lako možete pronaći odgovarajuću za širinu prostora između vaših zuba.

Takođe, povrede kod indertendalne četkice su isključene. U prvoj nedelji upotrebe ponekad se javlja krvarenje. Imajte u vidu da ovo nije znak da ste oštetili desni, već da su nagomilane naslage između zuba izazvale blagu upalu. Redovnim korišćenjem upala će se smiriti i desni će prestati da krvare.

Kako se koriste interdentalne četkice?

Dovoljno je jednom dnevno da detaljno očistite zube interdentalnom četkicom. Vodite računa da glavu četkice držite u horizontalnom položaju kako bi pravilno mogla da prođe kroz prostor između zuba. Nikako nemojte na silu potiskivati četkicu. Ukoliko osetite otpor ili bol izvucite četkicu i krenite iz početka.

Kod upotrebe interdentalne četkice nije potrebna pasta za zube, ali nakon korišćenja obavezno je operite mlakom vodom i ostavite na vazduhu da se osuši.

Interdentalne cetkice

Interdentalne četkice su samo jedan deo očuvanja zdravlja zuba. Glavnu ulogu imaju redovne stomatološke kontrole. Zato, nemojte da čekate da se problem pojavi, već na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

2 comments on “Interdentalne četkice

  1. Pingback: Peskiranje zuba - Savršeno blistav osmeh je na korak do vas! || Bodent

  2. Pingback: Konac za zube - Obavezan dodatak oralnoj higijeni! || Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian