Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Konac za zube – Obavezan dodatak oralnoj higijeni!

Konac za zube je, uz pastu za zube, klasične i interdentalne četkice, obavezno sredstvo za pravilno održavanje oralne higijene.

Stomatologija kroz istoriju pokazuje da su se ljudi od davnina trudili da očiste svoje zube. Ipak, konac za zube pojavio se tek početkom 19. veka. Sve je počelo kada je stomatolog iz Nju Orleansa Levi Spear Parmly 1819. godine svojim pacijentima preporučio da koriste tanku svilenu nit za čišćenje prostora između zuba.

Prednosti upotrebe Parmlimove ideje prepoznala je kompanija “Codman and Shurtleft”, te je 1882. godine pokrenula proizvodnju konca za zube. Več u narednoj deceniji ovaj proizvod doživeo je komercijalnu upotrebu zahvaljujući Johnson & Johnson. Čuvena korporacija je patentirala konac za zube napravljen od istog materijala koji je korišćen za ušivanje u hirurgiji.

U narednom periodu nastavljen je razvoj tako da je sredinom 20. veka počela upotreba najlona umesto svilene niti. Vrlo brzo su se pojavili i različiti modeli, uključujući voskirane, sa fluorom, ukusom mentola, sa držačima…

Zašto je konac za zube važan deo oralne higijene?

Četkice za zube mogu da očiste samo 60 odsto površina, te je za očuvanje oralnog zdravlja neophodna i upotreba konca za zube. Dizajniran je tako da može da otkloni ostatke hrane i nakupljenog dentalnog plaka između zuba i sa mesta na koje četkica ne može da dospe. Što znači da njegova redovna upotreba smanjuje rizik od pojave karijesa, lošeg daha i upalnih procesa.

Konac za zube

Kako je detalni plak glavni krivac za gingivitis i parodontopatiju, konac za zube čuva i vaše desni. Neophodan je i nakon ugradnje implanata, jer sprečava periimplantitis. U pitanju je teški upalni proces koji zahvata i kost oko implanta, te postoji opasnost od gubitka jednog njenog dela.

Kako izabrati konac za zube?

Da bi upotreba konca za zube bila ne samo efikasna, već i komforna morate da obratite pažnju na njegovu debljinu. Zavisno od veličine prostora između zuba izaberite i odgovarajući konac. Imajte u vidu da voskirane vrste daju dodatnu debljinu, pa ako je prostor između vaših zuba uzaniji preporučljivo je da koristite konac bez voska. Druga važna karakteristika jeste vrsta niti. Kružna nit odlično čisti velike međuzubne prostore, dok ravna nit je bolja za gusto postavljene zube u nizu.

Ukoliko nosite fiksnu protezu potrebno je da izaberete specijalizni ortodontski zubni konac. Ovaj konac je navošten, kako bi lakše prošao pored i između metalnih delova proteze. Takođe, možete koristiti višeslojne modele.

Kako koristiti zubni konac?

Konac za zube je potrebno koristiti svakog dana, najmanje jednom dnevno. Mada je preporučjivo nakon svakog obroka. Veoma je važno da ga pravilno koristite. U protivnom može doći do povreda desni.

Za pravilno čišćenje prostora između zuba namotajte oko 20 cm konca na kažiprste ili srednje prste obeju ruku, ali ostavite oko 5 cm slobodno između njih. Zatim zategnite konac i laganim, cik-cak pokretima nežno ga provlačite preko površine zuba sve do ispod desni. Nikako nemojte da pritiskate koncem desni, već pustite da on prati oblik zuba.

Postupak ponovite za svaki zub, pri čemu koristite novi deo konca.

Nakon čišćenja isperite usta jer ćete tek tada u potpunosti ukloniti ostatke hrane i zubnog plaka.

Konac za zube

Dobra oralna higijena je preduslov za zdrave zube. Ključnu ulogu imaju redovne kontrole, zato na vreme zakažite kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian