Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Loš zadah – Kako se nositi sa halitozom?

Loš zadah, poznat i kao halitoza, može da bude veoma neugodan, pa čak i da izazove anksioznost. Police u apotekama i drogerijama uvek su ispunjene tečnostima za ispiranje usne duplje, žvakama i bombonama, upravo radi borbe protiv lošeg zadaha. Ipak, sve to su privremene mere, jer ne rešavaju uzrok problema.

Određena hrana, zdravstveno stanje u kom se organizam nalazi, kao i navike, najčešći su uzrok lošeg zadaha. Stanje se može poboljšati doslednom i pravilnom oralnom higijenom. Ipak, ukoliko ne uspete na taj način da rešite problem, obavezno se obratite stomatologu. Uzroci mogu da budu brojni, ali nijedno od stanja nije nerešivo. Sve što vam je potrebno jeste odgovarajući stomatološki tretman. Loš zadah je problem koji muči oko 25 odsto ljudi u svetu. 

Šta je loš zadah i koji su njegovi uzroci?

Hronično stanje lošeg zadaha naziva se halitoza. Reč je o neprijatnom mirisu koji ne nestaje uprskos upotrebi tečnosti za ispiranje usta. Loš zadah je čest problem koji može da prouzrokuje i brojne psihološke probleme.

Svako može da ima problem sa halitozom, a statistički podaci ukazuju na to da svaka četvrta osoba ima problem sa lošim zadahom. Halitoza je, ujedno, i jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ljudi odlaze kod stomatologa (pored propadanja zuba ili bolesti desni).

Promene načina života, bolja oralna higijena i prestanak konzumiranja cigareta, mogu da uklone problem. Ukoliko je i pored toga loš zadah dalje prisutan, neophodno je da zakažete posetu stomatološkoj ordinaciji.

Potencijalni uzroci halitoze:

Duvan – Duvanski proizvodi uzrokuju određeni miris tokom i nakon konzumiranja. Ujedno, oni povećavaju šansu za pojavu bolesti desni što takođe može da izazove loš zadah.

Hrana – Razgradnja čestica hrane koje ostanu zaglavljene između zuba, mogu da izazovu razne neprijatne mirise. Takođe, namirnice poput luka, isto tako uzrokuju pojavu neprijatnih mirisa. Čak i nakon varenja, putem krvotoka dospevaju do pluća odakle mogu da izazovu zadah.

Suva usta – Pljuvačka prirodno čisti usta, a ukoliko ona izostaje zbog određene bolesti, mirisi se mogu nakupiti.

Loš zadah

Oralna (ne)higijena – Redovnim pranjem i ispiranjem usta osigurava se nezadržavanje hrane između zuba. Bakterije se nakupljaju na zubima u vidu plaka ukoliko se ne čiste redovno i temeljno. Plak vremenom iritira desni i može da izazove upalu koja dovodi do parodontopatije. Proteze koje se ne čiste dobro i pravilno, takođe mogu da budu mesto na kome se razvijaju bakterije.

Dijeta – Konzumiranje malo ugljenih hidrata može da uzrokuje halitozu. Kada u organizmu dolazi do topljenja masti, telo proizvodi hemikalije koje se zovu ketoni. Oni imaju veoma jaku aromu. Takođe, posna ishrana uzrokuje loš zadah.

Lekovi – Određeni medikamenti uzrokuju smanjenu proizvodnju pljuvačke u ustima, a samim tim i nakupljanje mirisa. Takođe, brojni lekovi ispuštaju hemikalije sa jakim mirisom koji može da dovede do halitoze.

Bolesti usta, nosa i grla – Problemi sa sinusima ili krajnicima mogu da uzrokuju nakupljanje bakterija koje stvaraju mirise. Isto tako, infekcije ili upale dovode do neprijatnih mirisa.

Druga bolesti – Određene vrste oboljenja (kancer, bolesti jetre, želudačni problemi) dovode do pojave halitoze.

Kako da predupredite loš zadah?

Postoji mnogo toga što možete da učinite, prvenstveno za sebe, a potom i na tome da neutrališete halitozu.

Pre svega trebalo bi da promenite određene navike, kako zbog sebe, tako i zbog oralne higijene.

Šta morate da radite kako biste imali prijatan, a ne loš zadah:

Redovno perite zube – Obavezno perite zube minimum dva puta dnevno. Imajte u vidu da se preporučuje čišćenje zuba i desni posle svakog obroka;

Koristite konac za zube – Kako se hrana ne bi zadržavala u razmacima između zuba, redovno koristite konac za zube;

Čistite protezu ili zubne nadoknade – Bilo da imate protezu ili most, svakodnevno ih temeljno čistite. To je veoma važno kako se hrana ne bi zadržavala, a bakterije ne bi razmnožavale. Takođe, važno je i da menjate čestiku za zube na svaka dva do tri meseca;

Perite jezikBakterije nastaju na jeziku, a posebno kod osoba koje su pušači ili imaju problem sa suvim ustima;

Hidratacija – Naročito ukoliko imate problem sa suvim ustima, važno je da pijete mnogo vode tokom dana. Žvakanje žvaka ili sisanje bombona (bez šećera) podstiču stvaranje pljuvačke u ustima, što je veoma korisno za neutralisanje zadaha;

Loš zadah

Hrana – Izbegavajte luk i jako začinjenu hranu. Smanjite unos šećera i alkohola u organizam.

Ukoliko se pridržavate svih ovih saveta, a problem sa lošim zadahom i dalje bude aktuelan, savetuje se da posetite svog stomatologa radi ispitivanja uzroka ovog problema.

Stomatološka ordinacija u Beogradu

Stomatološka ordinacija BoDent nalazi se u Beogradu i okuplja tim prvoklasnih stomatologa koji mogu da vam pomognu kako u rešavanju bilo kod dentalnog problema, tako i u prevenciji istog. 

Ukoliko odete kod stomatologa, on može veoma lako da oseti dah osobe i da posumnja na halitozu. Intenzitet lošeg zadaha može da se oceni na skali od šest tačaka. Takođe, stomatolog može da ogrebe zadnji deo jezika koji je najčešće izvor arome.

Koriste se i sofisticirani detektori koji preciznije ocenjuju miris:

Halimetar – Otkriva nizak nivo sumpora

Gasna hromatografija – Meri tri isparljiva sumporna jedinjenja: vodonik sulfid, metil merkaptan i dimetil sulfid

BANA test – Određuje nivo specifičnog enzima proizvedenog u bakterijama koje izazivaju halitozu

Beta-galaktozidazni test – Nivoi enzima beta-galaktozidaze koreliraju sa mirisom usta

Koristeći ove testove, stomatolog će moći da otkrije uzrok lošeg zadaha. Ukoliko imate dentalni problem ili želite da izvršite besplatni pregled, pozovite nas i zakažite.

Mi smo tu da vam vratimo osmeh na lice!

1 comment on “Loš zadah – Kako se nositi sa halitozom?

  1. Pingback: Tečnost za ispiranje usta - Sve što treba da znate || BoDent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian