Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Tečnost za ispiranje usta – Sve što treba da znate

Bilo da ste na svoju ruku počeli da koristite tečnost za ispiranje usta, ili vam je to stomatolog preporučio, imaćete benefite samo ukoliko je koristite pravilno.

Važno je imati na umu da tečnost za ispiranje usta ne zamenjuje redovnu rutinu pranja zuba. Osnovna funkcija tečnosti za ispiranje je osvežavanje daha, naročito kod osoba koje pate od halitoze. Tečnost za ispiranje usta sa fluoridima može vam pomoći u zaštiti zuba od kiseline koje stvaraju bakterije u plaku. Tečnost je najbolje koristiti nakon temeljnog pranja zuba četkicom.

Imajte na umu da je neke tečnosti za ispiranje neophodno razblažiti vodom. Pročitajte etiketu na proizvodu i uverite se u to da li treba ili ne da je razređujete. Ukoliko ne piše da tečnost treba da se pomeša sa vodom, koristite je prema uputstvu kako biste imali maksimalne benefite tokom ispiranja.

Većina proizvođača tečnosti preporučuje ispiranje u trajanju od 30 sekundi do jedne minute. Nakon toga, potrebno je da ispljunete tečnost.

Kako da odaberete tečnost za ispiranje usta?

Na tržištu je velika ponuda tečnosti za ispiranje i ponekad je teško odabrati onu koja bi najviše odgovarala pacijentu. Najpre se uverite da je Stomatološka komora Srbije odobrila određeni proizvod. Na taj način ćete se osigurati da je reč o tečnosti koja je zaista efikasna i prihvaćena u zdravstvu.

Postoje dve vrste tečnosti za ispiranje usta, a to su – kozmetička i terapijska.

Kozmetičke tečnosti za ispiranje privremeno kontrolišu zadah i ostavljaju prijatan ukus u ustima.

Terapeutske tečnosti za ispiranje sadrže sastojke koji obezbeđuju dugotrajno ili trajno smanjivanje broja bakterija u ustima. Mogu da se koriste ukoliko pacijent ima problem sa povlačenjem desni, gingivitisom, suvim ustima ili nakupljanjem plaka. Neke od tečnosti se mogu uzimati bez recepta, a za neke je potrebna preporuka i odobrenje lekara.

Tečnost za ispiranje usta

Važno je i da obratte pažnju na sastojke koji se nalazi u tečnosti:

Fluor. Odličan je u borbi protiv propadanja zuba, a takođe i jača gleđ;

Cetilpiridinium-hlorid. Reč je o organskom jedinjenju koje je idealno za eliminaciju lošeg zadaha i uništavanje bakterija;

Hlorheksidin. Sastojak koji se nalazi u nekim tečnostima za ispiranje usta. Koristi se za borbu protiv gingivitisa, kao i za smanjenje plaka;

Esencijalna ulja. Neke tečnosti za ispiranje sadrže hemijska jedinjenja koja se nalaze u esencijalnim uljima, poput mentola, eukaliptusa i tamjana. Oni imaju antigljivična i antibakterijska svojstva;

Karbamid-peroksid ili hidrogen-peroksid. Sastojci koji su veoma česti u tečnosti, a služe za izbeljivanje zuba.

Za šta se sve koristi tečnost za ispiranje usta?

Oralno zdravlje treba da bude na prvom mestu, a ono dolazi odmah posle oralne higijene. Kada birate tečnost za ispiranje usta treba najpre da vodite računa o svojim ličnim ciljevima i potrebama.

Ukoliko imate problem sa lošim zadahom i on vam predstavlja jednu od osnovnih briga, korišćenje tečnosti može značajno da pomogne. Zadah varira u zavisnost od toga šta ga uzrokuje. Tečnost za ispiranje usta može trenutno, a ponekad i trajno da poboljša stanje sa ovim problemom ili da ga neutrališe.

Isto tako, ako koristite lekove ili ste u određenom stanju koje uzrokuje suva usta kao nuspojavu, najbolje je da počnete svakodnevno da upotrebljavate sredstvo za ispiranje usta. Ono će vam pružiti oralni komfor u trajanju od nekoliko sati.

Problem sa plakom ili desnima takođe može da se reši ili neutrališe pomoću tečnosti za ispiranje. Stanja poput nakupljanja plaka, povlačenja desni ili gingivitisa mogu se rešiti pravilnim odabirom sredstva za ispiranje koje sadrži fluor ili druge aktivne sastojke koji su dobri za borbu protiv bakterija.

Šta sve treba da znate?

Neposredno nakon korišćenja tečnosti, izbegavajte hranu, piće i cigarete barem 30 minuta. Svaka tečnost za ispiranje usta sadrži korisne materije kojima treba vremena da „odrade svoje“ i ne želite da njihovo dejstvo poništite jelom ili pićem. 

Korišćenje ovakvih sredstava smatra se održavanjem oralne higijene. Neophodno je prati zube četkicom minimum dva puta dnevno, a ujedno, posle pranja, treba zube isprati tečnošću. Na taj način možete da budete sigurni da su vam zubi i desni čisti i zaštićeni.

Alkohol u tečnosti za ispiranje usta – Da ili ne?

Alkohol se nalazi u mnogim tečnostima, a može da izazove probleme ukoliko se određena količina tečnosti tokom ispiranja usta proguta. Ukoliko kupite tečnost koju će koristiti cela porodica – izbegavajte ovakve tečnosti, naročito ako ih koriste i deca ili tinejdžeri. 

Tečnost za ispiranje usta

Isto tako, mnogi imaju problem sa osetljivošću, naročito ukoliko se oporavljaju od određenog stomatološkog postupka. U tom periodu izbegavajte korišćenje sredstava.

Šta da radim ako progutam tečnost za ispiranje usta?

Ovakve tečnosti nisu namenjene gutanju, već bi trebalo da se ispljunu. Ipak, ukoliko se dogodi da progutate malo tečnosti, ne paničite. Kako biste sprečili ovakve nezgode obavezno nadgledajte decu kada ispiraju usta. Imajte i na umu da deca mlađa od 6 godina ne bi trebalo da ih koriste.

Isto tako, ukoliko se tokom manjka pažnje dogodi da progutate tečnost, obavezno pogledajte etiketu na ambalaži i potražite uputstvo šta bi trebalo da radite. Potencijalno opasne supstance, ukoliko dođe do gutanja, su fluor i etanol. Ako progutate mnogo tečnosti, može da dođe do pojave vrtoglavice, poteškoća sa disanjem, pospanosti, a u težim sučajevima i do kome. Ukoliko popijete mnogo tečnosti, obavezno pozovite hitnu pomoć.

Ukoliko imate problem sa zubima ili desnima, kontaktirajte svog stomatologa. U stomatološkoj ordinaciji BoDent možemo da vam pomognemo koji god dentalni problem da imate. Ujedno, bavimo se i preventivnom stomatologijom, a možete i da zakažete potpuno besplatni pregled. Potrebno je samo da nas kontaktirate, a mi ćemo vam odmah zakazati termin u našoj moderno opremljenoj ordinaciji ili vam dati dentalni savet. 

Profesionalni tim ordinacije BoDent je uvek tu za vas, bilo da je nalazite u Srbiji ili inostranstvu

sr_RSSerbian