Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Operacija umnjaka − Kada je neophodna?

Operacija umnjaka jedna je od čestih intervencija, koje izvodi oralni hirurg. Kao i druge operacije, i ova se sprovodi u sterilnim uslovima operacione sale. Uobičajeno se vrši pod lokalnom anestezijom, osim kada su u pitanju pacijenti sa specifičnim zdravstvenim stanjima. Dakle, izuzetno se može obavljati i u opštoj anesteziji.

Hirurško uklanjanje umnjaka traje u proseku 30−45 minuta, bezbolno je i ne razlikuje se mnogo od regularnog vađenja zuba. 

Operacija umnjaka − Indikacije za hirurški zahvat

Umnjaci ili treći molari jesu zubi koji poslednji niču u vilicama, najčešće oko 18. godine. Na kraju obe vilice, sa leve i desne strane, nalazi se po jedan umnjak. Njihov finalni položaj problematičan je iz više razloga.

Budući da osmice izlaze poslednje, zubi koji su prethodno nikli već su zauzeli određenu viličnu poziciju. Stoga umnjaci, odnosno „zubi mudrosti“, kako se još nazivaju, često nemaju mesta za nicanje. Zato ili ne niknu uopšte (impaktirani) ili niknu delimično.

Umnjaci ponekad rastu ukrivo i tada se nazivaju retiniranim. U svakom slučaju, oni vrše pritisak na okolne zube, stvaraju teskobu i čine da se remeti permanentni dentalni niz. Susedni zubi počinju da se pomeraju, da štrče napred ili da se međusobno preklapaju. Takođe, posledično se javlja i resorpcija njihovog korena. 

Svi ovi problematični položaji zuba mogu uzrokovati pojavu parodontalnih džepova. Kako se u njima zadržava hrana, bakterije prodiru duboko u vilično tkivo i utiču na pojavu ozbiljnih zapaljenskih procesa. Zapaljenja okolne gingive se najčešće manifestuju kao pulsirajući bol. On može veoma otežati otvaranje vilica. U takvim slučajevima, pristupa se hitnom operativnom zahvatu. 

operacija-umnjaka-bodent-4

S obzirom na njihov položaj na završetku vilica, osmicama je otežan pristup i čišćenje. Zato lako može doći do pojave karijesa, kako na samom umnjaku, tako i na susednom zubu.

Krčeći sebi put, oni mogu iskriviti sopstveni koren, ali i poremetiti položaj susednih zuba. Zbog toga je redovan bol i otok prilikom njihovog nicanja. Ukoliko rast umnjaka nije praćen od stomatologa, on može uzrokovati i veće probleme, poput raznih upala i infekcija. One se prezentuju kao otečenost limfnih žlezda ili kao oteklina na obrazu.

Priprema za operaciju umnjaka 

Umnjaci nemaju stalan oblik i broj korena kao većina drugih zuba. Broj korena može varirati od dva do pet, a i njihova veličina takođe. Ponekad su koreni umnjaka međusobno srasli i zakrivljeni ka unutra, poput savijenih prstiju. Takva njihova forma i pozicija u zubnoj čašici može znatno otežati ekstrakciju zuba. Ukoliko hirurški tim nije iskusan, mogu se napraviti ozbiljne povrede i traume zubne kosti. Takva rana je velika i duboka, što implicira teže zarastanje i potencijalne komplikacije.  

operacija umnjaka bodent 2

Preporučljivo je, ako za to postoje uslovi, da se operacija umnjaka vrši u hladnijim mesecima. Usled pojačanog krvarenja rane, nije poželjno izlagati se suncu i toploti.

Veoma je važno slušati upute koji se odnose na pripremu za operaciju i postoperativni period. S obzirom na to da nakon operacije pacijent neće biti u mogućnosti odmah da jede, savetuje mu se da obrok uzme pre intervencije.

Operacija umnjaka − Postoperativni period 

Nakon hirurškog uklanjanja umnjaka, period rekonvalescencije traje nekoliko dana. Tada je uobičajena pojava blagog otoka i bola u vilicama, odnosno utrnulosti usana i jezika. Zato je dozvoljeno popiti neki analgetik. Antibiotici se piju isključivo po preporuci lekara, i to samo onda ako se evidentira prevelik otok ili visoka temperatura.

U toku posleoperativnog oporavka, preporučuju se hladne obloge i ohlađena, kašasta hrana. Obloge se mogu držati na otečenom mestu 10−20 minuta. Kako se rana ne bi iritirala i kako ne bi suvišno krvarila, strogo je zabranjeno njeno ispiranje vodom i osvežavajućim rastvorima. Pušenje takođe treba izbegavati, naročito u prvih dvanaest sati posle hirurške intervencije, jer nikotin i dim usporavaju proces zarastanja.

Oralnu higijenu je potrebno održavati i u prvim danima posle operacije. Naravno, u onoj meri u kojoj to okolnosti dozvoljavaju. Jedino je neophodno voditi računa da se četkicom ne dodirne i ne iziritira sveža rana.

operacija umnjaka bodent 3

Kontrolni pregled se obavlja posle dva-tri dana od intervencije. U zavisnosti od težine operacije i veličine rane, posle desetak dana uklanjaju se konci. Ta procedura je za pacijenta sasvim bezbolna i nije potrebno injektirati anesteziju. 

Redovnim stomatološkim pregledima, mogu se preduprediti mnoge komplikacije uzrokovane nicanjem umnjaka. Ukoliko se ustanove indikacije za operativni zahvat, iskusan hirurški tim stomatološke ordinacije BoDent profesionalno i sigurno će izvršiti operaciju umnjaka.

2 comments on “Operacija umnjaka − Kada je neophodna?

  1. Pingback: Dentalni turizam u Srbiji || Stomatološka ordinacija BoDent

  2. Pingback: Perikoronitis - Uzroci, simptomi i lečenje || BoDent stomatološka ordinacija

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian