Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Perikoronitis – Uzroci, simptomi i lečenje

Perikoronitis je vrsta dentalnog oboljenja koje nastaje kada umnjaci nemaju dovoljno prostora da niknu iz desni. Kao rezultat toga, oni mogu samo delimično da niknu iz desni, što dovedi do upale ili infekcije mekog tkiva oko umnjaka.

Ukoliko, pak, umnjaci, poznati i kao zubi mudrosti, samo delimično porastu, oko njih se mogu stvoriti takozvani džepovi. U tim zaliscima se skuplja hrana, a sa njom dolazi i do nakupljanja bakterija koje izazivaju infekciju.

Zanimljive činjenice o umnjacima:
Umnjaci najčešće rastu tokom kasne adolescencije
Perikoronitis je oboljenje koje može da bude kratkotrajno (akutno) ili dugoročno (hronično)
Perikoronitis se razvija kod ljudi koji su stariji od 20 godina, a mlađi od 40 godina

Perikoronitis je dentalni poremećaj tokom kojeg tkivo desni postaje otečeno i inficirano. Reč je o zapaljenju tkiva i desni oko umnjaka. Ovo stanje se najčešće javlja ukoliko zub ne poraste, poraste delimično ili je udaren. Ujedno, češće se javlja problem sa umnjacima na donjoj vilici, nego sa onima na gornjoj.

Perikoronitis – Uzroci i simptomi

Perikoronitis se može razviti kada zubi mudrosti samo delimično eruptiraju, odnosno probiju, desni. To omogućava razvitak i prodor bakterija u zub, što uzrokuje infekciju. U slučaju perikoronitisa, hrana ili plak se mogu zavući ispod desni. Ukoliko se ne očiste temeljno, doći će do nadraživanja desni, a vremenom pojaviće se problem perikoronitisa – otoka i infekcije, koji se mogu proširiti od vilice do obraza i vrata.

Faza infekcije i upale pre razvitka perikoronitisa je operkulitis. Reč je o zapaljenju prostora između zuba i gingive. Perikoronitis može da se razvije formiranjem apscesa ispod tog prostora (operkuluma). Vremenom, ukoliko se ne leči, infekcija će se proširiti.

Simptomi i znakovi koji upućuju na to da se razvio problem sa perikoronitisom variraju u zavisnosti od toga da li je stanje akutno ili hronično. Neretko dolazi do oticanja limfnih čvorova na vratu kada je infekcija veoma jaka. 

Simptomi akutnog perikoronitisa:

 • Jak bol u blizini zadnjih zuba
 • Oticanje tkiva desni
 • Bol pri gutanju
 • Gnojenje
 • Kočenje vilice (trismus ili grč)
 • Gubitak apetita
 • Povišena telesna temperatura

Perikoronitis

Na hronični perikoronitis mogu da ukažu sledeći simptomi:

 • Loš zadah
 • Loš ukus u usnoj duplji
 • Blag ili tup bol u trajanju od jednog ili dva dana

Ovo oboljenje mogu da razviju podjednako često muškarci, kao i žene. Najčešći uzroci perikoronitisa su:

– Loša oralna higijena
– Stres
Trudnoća
– Infekcija gornjih disajnih puteva (uzrokovano virusom, prehladom, bakterijama, a utiče na nos, sinuse i grlo)

Osobe uzrasta od 20 do 29 godina smatraju se rizičnim grupama koje mogu da razviju ovaj problem. Umor i emocionalni stres neretko takođe mogu da budu razlog pojave ovog oboljenja, a to samo pokazuje kako je kompletan organizam povezana celina i kako jedna anomalija ili problem mogu da uzrokuju drugu.

Kako da kod kuće ubažite bol i neprijatan osećaj?

Ukoliko primetite da imate problem sa perikoronitisom, neophodno je da posetite svog stomatologa ili oralnog hirurga. Ipak, postoje i mere koje možete da sprovodite privremeno, kod kuće, pre nego što odete u stomatološku ordinaciju.

Ispiranje usne duplje slanom vodom i dobra oralna higijena, osnovne su stvari koje treba da primenjujete. Nakon jela vodite računa o tome da se hrana ne zadržava između zuba ili na desnima. Ukoliko se ne osećate dobro, ili imate povišenu telesnu temperaturu, što pre posetite lekara.

Kako lečiti perikoronitis?

Perikoronitis se dijagnostifikuje prilikom stomatološkog pregleda. Vaš zubar će pregledati zube i desni i proveriti da li postoji problem. Ukoliko primeti simptome, moguće je da će vam zatražiti rentgentski snimak.

Perikoronitis

Ukoliko se ne leči, perikoronitis može da izazove komplikacije u vidu pojave bola i otoka. Ujedno, moguće je da ćete imati problem sa žvakanjem ili grčenjem vilice. U teškim slučajevima, infekcija se može proširiti sve do usta. Potpuno zapostavljeno oboljenje, mada u retkim slučajevima, može da dovede do pojave Ludvigove angine, oboljenja kada se infekcija širi na glavu i vrat. Takođe, perikoronitis može da dovede i do sepse ukoliko se ne leči.

Postoje tri potencijalna rešenja za lečenje perikoronitisa:

1. Ublažavanje bola lekovima
2. Operacija desni
3. Operacija zuba i njegovo uklanjanje

Ukoliko ste primetili da imate problem sa umnjacima, perikoronitisom, desnima, ili bilo koji drugi dentalni problem, stomatološka ordinacija BoDent je pravo mesto za vas! Okupljamo tim prvoklasnih stomatologa koji su, pre svega, zaljubljenici u svoju profesiju.

Veoma smo uspešni u lečenju svih dentalnih problema, a za naše pacijente koji nisu iz Srbije, otvoreni smo i za dentalni turizam. Pomažemo prilikom organizacije putovanja i otklanjamo sve stomatološke teskobe. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili želite da zakažete besplatni pregled zuba, budite slobodni da nas kontaktirate. BoDent stomatološka ordinacija je uvek tu za vas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian