Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Gangrena zuba

Gangrena zuba je vrsta oboljenja koje dovodi do toga da zub odumire. Nekrotični ili ne-vitalni zub, jeste onaj u kojem zubna pulpa više nije živo tkivo i krv ne dolazi do zuba. Kada dođe do tog stadijuma, kanal korena zuba postaje mesto u kom se talože i kolonizuju bakterije. Ovo je često poslednja faza zubnog pulpitisa.

Svaki zub sastoji se od tkiva koje se naziva pulpa. Ona se prostire sve od korena do krunice, a čini je složeni sklop krvnih sudova i živaca. Dva osnovna dela pulpe jesu kanal korena zuba i komora koja se nalazi u krunici. Ukoliko dođe do pojave oralne bolesti koja se ne leči pravovremeno, pulpa odumire. Vremenom, bakterije krvotokom mogu da se prenesu i da uzrokuju pojavu drugih, ozbiljnih, zdravstvenih problema.

Uzroci pojave ovog oboljenja

Gangrena zuba ili nekroza pulpe, javlja se kada zub počne da propada. Najčešći uzrok propadanja zuba jeste pojava karijesa koji se ne leči na vreme. Karijes nagriza zub i dovodi do pojave šupljina u kojima se talože ostaci hrane. Ukoliko se ovaj problem reši na vreme i stomatolog sanira problem stavljanjem crne ili bele plombe – sigurni ste. Ipak, ukoliko odlučite da odložite popravku, postoji mogućnost da izazovete pojavu gangrene zuba.

Ukoliko ne izlečite zub koji je napao karijes, šupljina na zubu ostaje, a bakterije nastavljaju da se kreću ka unutrašnjosti zuba, odnosno pulpi. Na kraju, vremenom, pulpa odumire.

gangrena zuba Bodent 2

Još jedan od uzroka pojave gangrene zuba jeste hronični pulpitis. Dugotrajna upala i oticanje tkiva zuba dovodi do propadanja, trauma, a neophodan je i zahtevni tretman koji ne garantuje izlečenje. Ukoliko gođe do nekroze pulpitisa, poznatog i kao gangrena zuba, oštećenje je nemoguće sanirati, a šteta je nepovratna.

Zub zahvaćen gangrenom najčešće je pretrpeo traumatične povrede, bio zahvaćen karijesom, ili je pacijent imao istoriju parodontalne bolesti. Takođe, neretko se događa i da gangrena zuba bude uzrokovana ortodontskim pomeranjem zuba, na primer, tokom trudnoće.

Postoje i slučajevi kalcifične metamorfoze. Ćelije odontoblasta (koje proizvode prokolagen i prodentin) formiraju sloj dentina na zubu. Tada se čini da nema korenskog kanala, a zub, isto tako, postaje ne-vitalni.

Gangrena zuba – Koji su simptomi i kada treba posetiti stomatologa?

Izvesno je da će simptomi biti ispoljeni pre nekroze. Kada se pojavi gangrena zuba, simptomi su, takoreći, nepostojeći. Tada nervi prestaju da šalju upozoravajuće signale, poput bola ili nelagode.

U ranim fazama, zub postaje osetljiv na hladnu hranu ili piće. Slatkiši, takođe, mogu da smetaju zubima ukoliko postoji problem. Neprijatnost ili bol, nakon izlaganja zubu spornim namirnicama, traje jednu do dve sekunde. Kada gangrena zuba počne da se razvija, nećete moći da osetite hladnoću na zubu, ali postojaće osećaj pritiska tokom žvakanja. Ukoliko dođe do potpunog razvitka ove bolesti, nećete imati nikakav osećaj.

Kada pulpa postane nekrotična, znači da je došlo do razvoja nepovratnog pulpitisa. U tom slučaju, neophodno je sanirati korenski kanal ili izvaditi zub.

Gangrena zuba se dijagnostifikuje dentalnim pregledom zuba, desni i okolnih tkiva. Nekada pacijent nije svestan problema sve dok mu stomatolog ne skrene pažnju. Neophodno je napraviti i rendgentski snimak kako bi se precizno lociralo područje problema. Ukoliko se sumnja na gangrenu ili pulpitis, moguće je koristiti i električni ispitivač pulpe kojim se pažljivo udara zub. Tokom pregleda, ako pacijent oseti šok, pulpa je vitalna. Ako, ipak, pacijent ne oseća ništa – zub je zahvatila gangrena.

Kako se leči gangrena zuba?

Mogućnosti lečenja i rešavanja problema gangrene zuba su brojne i različite metode se primenjuju u zavisnosti od stadijuma i težine stanja u kom se zub nalazi.

gangrena zuba Bodent 3

  1. Plombe. Stomatolog može da predloži popunjavanje šupljina zuba kako bi se sprečilo njegovo dalje propadanje. Takođe, poželjno je zameniti stare plombe novim, koje ne samo da štite zub, već i pulpu unutar njega.
  2. Korenski kanal. Stomatolog može da ukloni neživo tkivo kroz pulpu i koren zuba, kako bi eliminisao infekciju. Stručno lice čisti kanal, a potom ga ispunjava specijalnom supstancom koja podseća na gumu – gutaperka. Ponekad je potrebno nekoliko odlazaka u stomatološku ordinaciju kako bi se problem u potpunosti sanirao.
  3. Vađenje pulpe. Ukoliko ne postoji drugo rešenje – primenjuje se ova metoda kao krajnja opcija. Pravi se mala rupa u zubu i ručno uklanja ne-vitalna pulpa. Takođe, čisti se i korenski kanal.
  4. Vađenje zuba. U zavisnosti od stadijuma gangrene, stomatolog se može odlučiti i na to da u potpunosti ukloni zub. Kasnije, tokom lečenja, možete da ugradite most, ili dentalni implant kojim biste zamenili zub.

Ukoliko se gangrena zuba ne leči na vreme, moguća je pojava brojnih komplikacija. Neke od najčešćih su: infekcija, pojava groznice, pojava otoka, problemi sa sinusima, pa i pojava apscesa (uključujući i one na mozgu) vremenom.

Kako biste imali zdrave zube i lep osmeh, neophodno je da vodite računa o zdravlju zuba i da redovno posećujete svog stomatologa. Stomatološka ordinacija u Beogradu, BoDent, okuplja tim vrhunskih stomatologa koji ne samo da mogu da reše bilo koji oralni problem, već će vam i dati sjajne savete u vezi sa oralnom higijenom.

Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu ili problem sa oralnim zdravljem, pozovite nas i zakažite potpuno besplatni pregled. Takođe, ako vam je potrebna hitna stomatološka intervencija, tu smo za vas.

sr_RSSerbian