Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Zbog čega dolazi do propadanja zuba i kako to da sprečite?

Propadanje zuba je rezultat infekcije određenim vrstama bakterija u usnoj duplji. Ove patogene bakterije koriste šećere u hrani za stvaranje kiselina. Vremenom kiseline nagrizaju sve slojeve zuba, do korena – usled čega stvaraju šupljinu u zubu.

Blistav osmeh čini, ne samo da se osećate sigurnijim – već su zdravi zubi i desni ključni za vaše celokupno zdravlje.

Bolesti zuba i desni pojačavaju nivo upale u vašem telu. Mogu da budu povezane sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti i većom šansom za komplikacije od dijabetesa.

Redovno i pravilno održavanje higijene zuba i usne duplje – uz redovne stomatološke preglede – predstavlja najbolji način za održavanje dobrog oralnog zdravlja i zdravlja vaših zuba. Pored toga, određeni faktori načina života takođe mogu napraviti veliku razliku.

Propadanje zuba – Zbog čega dolazi do ovog problema?

Vaši zubi se sastoje od četiri glavna sloja. Gleđ na spoljnoj strani obezbeđuje tvrdu, zaštitnu površinu za žvakanje i griženje hrane. Dentin, mekši sloj, leži ispod gleđi. Ovi gornji slojevi štite pulpu koja se nalazi ispod, što je područje koje sadrži nerve i krv. U samoj osnovi zuba je koren. Propadanje zuba zahvata svaki od ovih slojeva, na kraju sve do korena. To može da izazove neugodnost i na kraju jak bol.

Plak ili zubne naslage jesu lepljivi, bezbojni film na površini zuba. Predstavlja kombinaciju bakterija, pljuvačke, kiseline i čestica hrane. Bakterije u ustima stvaraju kiselinu koja napada zube, posebno kada jedete slatku hranu, odnosno šećere. 

Kad god pojedemo ili popijemo nešto što sadrži šećer ili skrob, bakterije ih koriste za proizvodnju kiselina. Ove kiseline počinju da izjedaju tvrdu spoljnu površinu zuba ili gleđ.

Kada su zubi često izloženi kiselini – ponovljeni ciklusi ovih “kiselih“ napada uzrokuju da gleđ i dalje gubi korisne minerale. Na mestu gde su minerali izgubljeni može se pojaviti bela mrlja. Ovo je znak ranog kvarenja zuba. To je trenutak kada se može uspešno zaustaviti dalje propadanje zuba, najčešće korišćenjem minerala.

propadanje zuba

Međutim, ako se proces kvarenja zuba nastavi – gubi se sve više minerala. Vremenom, gleđ je oslabljena i uništena, formirajući šupljinu. Reč je o trajnom oštećenju koje stomatolog mora popraviti adekvatnim ispunom.

Faktori rizika za kvarenje zuba

Svi su u opasnosti od pojave propadanja zuba, ali neki ljudi imaju veći rizik. Faktori rizika uključuju:

 • Loša rutina oralne higijene, poput odsustva redovnog četkanja ili čišćenja koncem;
 • Konzumiranje previše slatke ili kisele hrane i pića;
 • Ne uzimanje dovoljno fluora;
 • Poremećaji u ishrani, poput anoreksije i bulimije;
 • Bolest refluksa kiseline (kada želudačna kiselina u ustima nagriza zubnu gleđ);
 • Suva usta.

Koji su simptomi propadanja zuba?

Simptomi zavise od težine propadanja zuba, a obično uključuju sledeće:

Kako sprečiti i zaustaviti propadanje zuba?

Opcije za lečenje propadanja zuba zavise od težine stanja.

Ako stomatolog otkrije zubnu šupljinu u ranoj fazi, tretman fluorom može vam obnoviti gleđ i sprečiti dalje propadanje zuba.

Minerali u našoj pljuvački (poput kalcijuma i fosfata), plus fluor iz paste za zube, vode i drugih izvora – jesu prva linija sprečavanja i lečenja kvarenja zuba. Ovaj “tim“ minerala pomaže da se gleđ sama popravi zamenjujući minerale izgubljene tokom „napada kiseline“.

Plombe su još jedan dobar način da se izbegne kvarenje zuba. Naime, one popunjavaju šupljine u zubima i tako čine prepreku koja štiti zube i sprečava da se hrana i bakterije zaglave.

Ozbiljnije propadanje može da zahteva postavljanje prilagođene krunice preko zuba.

propadanje zuba

Kada problem sa zubom prouzrokuje odumiranje nerva, stomatolog će izvesti lečenje kanala korena kako bi spasio vaš zub. Tada se uklanjaju nervno tkivo, tkiva krvnih sudova i sva oštećena područja zuba.

Naravno, dobra higijena zuba i usne duplje nema premca kada je u pitanju sprečavanje bilo kakvog stomatološkog problema. Ispiranje usta čistom, svežom vodom nakon konzumiranja slatke hrane i pića može vam pomoći da sprečite slepljivanje šećera za zube. Takođe koristite pastu za zube koja sadrži fluoride.

Propadanje zuba je dugotrajan proces koji može dovesti do gubitka prethodno potpuno zdravog zuba. Zato je neophodno prepoznati na vreme ovaj stomatološki problem. Stomatološka ordinacija BoDent zahvaljujući svom timu isksusnih stručnjaka može da vam pomogne da uspešno otklonite bilo koji stomatološki problem.

3 comments on “Zbog čega dolazi do propadanja zuba i kako to da sprečite?

 1. Pingback: All on 4 - Najbolja tehnika za rešavanje problema gubitka zuba || BoDent

 2. Pingback: Menopauza i oralno zdravlje || Stomatološka ordinacija BoDent

 3. Pingback: Osetljivost zuba na slatko || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian