Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Promena boje zuba

Promena boje zuba je veoma čest problem koji može da se javi bez obzira na to koliko pacijent ima godina i njegove životne navike. Ukoliko dođe do promene boje zuba, trebalo bi što pre da posetite svog stomatologa i pokušate da otkrijete u čemu je problem.

Zdrav i beo osmeh je želja svake osobe na svetu. Ipak, neretko se događa da zubi potamne, a razlozi za to su brojni. Neke od njih ne možemo da kontrolišemo, kao što su nezgode, nesreće i starost. Da li su zubi potamneli usled loših navika i načina života, ili je reč o oboljenju zuba ili desni, reći će vam vaš stomatolog i preporučiće terapiju koju bi trebalo da primenjujete.

Promena boje zuba – Zašto zubi tamne?

Izbeljivanje, odnosno beljenje zuba, najčešće se radi iz estetskih razloga, ali stomatolog može i da vas uputi na mogućnosti lečenja različitih vrsta fleka koje imate. Dobra vest je da je uglavnom moguće vratiti zubima belinu i prirodnu boju.

Fleke na zubima mogu da se jave usled životnih navika ili da budu izazvane zdravstvenim problemom zuba.

Hrana ili piće mogu značajno loše da utiču na izgled zuba. Kafa, čaj, tamni sokovi, vina i neka skrobna hrana poput testenine i krompira, mogu da dovedu do pojave mrlja na zubima. Konzumacija duvana, isto tako, može da dovede do toga da zubi postanu obojeni.

Mrlje na zubima mogu da budu izazvane i lošim zdravljem zuba.

Loša higijena zuba. Ukoliko neredovno perete zube, može da dođe do nakupljanja plaka i fleka od hrane. Neredovno pranje zuba može da dovede i to stvaranja mrlja na zubima.

Bolest. Bolesti koje sprečavaju normalan razvoj zubne cakline (bela spoljašnjost zuba) i dentin (poroznije, žuto, jezgro ispod cakline) mogu da dovedu do uklanjanja boje zuba. Infekcije, kojima su podložne trudnice, mogu da dovedu do problema sa caklinom, kako kod njih, tako i kod beba.

Lekovi. Određeni lekovi, poput antibiotika tetraciklin i doksiciklin, mogu negativno da utiču na stvaranje cakline kod dece mlađe od 8 godina. Tečnost za ispiranje usta koja sadrži hlorheksidin i cetilpiridinijum hlorid, isto tako mogu da oboje zube. Antihistaminici, antipsihotici i antihipertenzivni lekovi, takođe, mogu da izazovu promenu boje zuba.

Promena boje zuba

Stomatološki materijali. Neke amalgamske restauracije, posebno materijali koji sadrže srebrni sulfid, mogu da daju zubima sivo-crnu boju.

Starenje. Kako organizam stari, tako caklina propada i javlja se žuti, donji sloj. Prozirnost zuba se, isto tako menja i smanjuje se, pa zub izgleda tamnije.

Genetika. Ponekad je loš kvalitet zuba nasledan.

Okolina. Ukoliko osoba živi u okruženju u kom je mnogo zastupljen fluor u vodi, može da dođe do razvoja fluoroze, pa će zubi biti „u flekama“.

Trauma. Tokom bavljanja sportom, ili usled pada, može da dođe do povrede zuba i da dođe do toga da se javi promena boje zuba.

Promena boje zuba – Prevencija i tretman?

Promena boje zuba, kao što smo već naveli, može da se javi iz brojnih razloga. U zavisnosti od toga zašto je došlo do promene pigmentacije, moguće je u nekim slučajevima sprečiti pojavu mrlja na zubima.

Ponekad je dovoljno samo promeniti neke loše životne navike. Na primer, ukoliko konzumirate kafu ili cigarete, bilo bi poželjno da prestanete sa tim navikama. Takođe, pobrinite se da oralna higijena bude kvalitetnija, a redovne posete stomatologu bi trebalo da postanu deo prakse. Preporučuje se redovna kontrola na svakih šest meseci. Čak i ukoliko sumnjate da boja vaših zuba nije uobičajena, odmah zakažite termin kod svog stomatologa.

U zavisnosti od toga zbog čega se javila promena boje zuba, mogućnosti lečenja su različite:

– Izbegavajte konzumaciju hrane i pića koji boje zube
– Pravilno pranje i ispiranje zuba i usta
– Viniri
– Upotrebna sredstva za izbeljivanje zuba

Vodite računa o svojim zubima, jer lep osmeh nema cenu. 

Crni zub – Zašto zub postaje crn?

Crni zub može da bude simptom stomatološke bolesti koja ne sme da se zanemari. Zubi svoju belinu dobijaju iz kalcijuma, a zubi mogu da postanu crni zbog spoljašnjih ili unutrašnjih problema.

Spoljašnji uzroci: oštećenje zuba koje dolazi sa spoljašnje strane zuba. To može da bude bojenje zuba, kamenac i drugi uzroci koji utiču loše na caklinu. Promena boje zuba može da ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Promena boje zuba

Unutrašnji uzroci: nastaje usled stanja zuba koji propada.

Stomatološka ordinacija BoDent okuplja tim prvoklasnih stomatologa koji ne samo da mogu da reše bilo koji dentalni problem, već svojim pacijentima daju i izvrsne savete za očuvanje i negu zuba i desni. Osim toga, bavimo se i dentalnim turizmom i organizujemo preglede i lečenje za sve pacijente koji ne žive u Srbiji. Zašto ne biste spojili lepo i korisno? Dentalni turizam je sve razvijeniji u Srbiji, a mi činimo jednu od retkih ordinacija gde možete da obavite bilo kakav tretman ili lečenje zuba. 

Ujedno, kod nas u ordinaciji BoDent, možete i da zakažete potpuno BESPLATAN pregled.

Ordinacija BoDent – Čuvar vašeg osmeha.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian