Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Preventivna stomatologija – Zašto je važna?

Preventivna stomatologija je oblast primarne profilakse zdravlja usta i zuba. Oralno zdravlje nacije zavisi upravo od uspešnosti sprovođenja mera dentalne brige putem ove značajne stomatološke oblasti. Zbog toga bi dečija i preventivna stomatologija morale da predstavljaju obavezan segment rada svake stomatološke ordinacije. 

Šta obuhvata preventivna stomatologija?

Preventivna stomatologija ima primarno zaštitnu ulogu – da štiti zube deteta još u majčinoj utrobi. Dakle, sa merama preventivne stomatologije treba početi od četvrtog meseca trudnoće, odnosno od početka drugog trimestra. Unosom fluora putem određenih preparata, ispunjava se preventivni aspekt i obezbeđuje se adekvatno formiranje dentalne supstance kod ploda. Ordiniranje preparata sa fluorom nastavlja se i kod odojčeta, a kasnije i kod veće dece. Na ovaj način, otpornost dečijih zuba na karijes izuzetno se povećava. 

preventivna stomatologija odent 3

Kao važan aspekt dečije i preventivne stomatologije, javlja se neophodnost redovnih kontrolnih pregleda. Nakon nicanja prvih zuba kod dece (obično oko 6. meseca), preporučuje se prvi stomatološki pregled. Ovaj pregled je bitan iz više razloga:  stomatolog će pregledati usnu duplju i tek iznikle zube odojčeta, te dati mišljenje u vezi sa oralnim zdravljem bebe (da li postoje eventualne anomalije i potencijal da se one razviju). Takođe, na prvom pregledu roditelji će dobiti savete o održavanju oralne higijene svoga deteta. 

Kako sprečiti nastanak karijesa?

Bez obzira na to što je beba na mlečnoj ishrani, neophodno je sprovoditi mere predostrožnosti. Kako bi se izbegle zubne naslage i predupredila pojava karijesa, savetuje se ispiranje desni i prvih zuba gazom, vaticom, štapićima za uči ili naročitim naprstkom, umočenim u toplu vodu. Ispiranje treba sporovoditi ujutru i uveče.

Iako u vilicama postoje tek dva zubića, važno je ispirati i desni, odnosno bezube delove vilica. Naslage od mleka, a kasnije i druge, čvršće hrane, mogu se dugo taložiti na alveolama. Kada drugi zubi počnu da niču, oko njih će već biti formiran sloj bakterija, koje mogu uzrokovati karijes.

preventivna stomatologija bodent 2

Na tržištu se mogu naći specijalne četkice za održavanje oralne higijene kod odojčadi. U vreme kada bebi niču zubi (što je veoma bolan i neprijatan proces), silikonske četkice predstavljaju odlično sredstvo za masažu desni i olakšavanje tegoba. One se najčešće prodaju u paru: jedna je sa „nazubljenom“ glavom, dok druga imitira prave čekinje na zubnoj četkici za veću decu i odrasle.

Naprstak za bebe se obično izrađuje od silikona i često sadrži dodatak u vidu silikonske četkice. Pravi se i bez nje, samo sa blagim izbočinama, koje masiraju desni i skidaju mlečne naslage. Takođe, naprstak može biti napravljen i od mikrofibera, sa posebnom sigurnosnom gajkom, kroz koju se provlači susedni prst. 

Preventivna stomatologija i mere sprovođenja

Pri sprovođenju savetovanih mera preventivne dečije stomatologije, roditelji moraju biti strpljivi, ali i dosledni. Prilikom prvog pokušaja pranja zuba i desni, beba će se najverovatnije opirati i možda plakati. U tom slučaju ne treba insistirati i čišćenje treba pokušati uveče, odnosno ujutru. S vremenom, beba će se navići na to da joj se „nešto radi u ustima“ i svako sledeće ispiranje desni i zubića biće uspešnije i detaljnije.

Ovom, prvom pranju nežnih dečijih zuba, svakako pogoduje takozvana oralna faza u kojoj se odojče nalazi. Prirodni nagon za sisanjem omogućiće roditeljima lakše kretanje u bebinoj usnoj duplji.

Iako ovaj postupak na početku može izgledati isuviše izazovan, važno je ne obeshrabriti se i ne odustati. Na ovaj način, beba se uči redovnom pranju zuba. Kasnije, kada malo poraste, veoma je važno da roditelji ličnim primerom detetu ukažu na važnost održavanja oralne higijene.

 

preventivna stomatologija bodent 4

Kada su u pitanju redovne stomatološke kontrole, i one predstavljaju odličan način ostvarivanja mera preventivne stomatologije. Roditelji najčešće greše kada svog mališana zubaru prvi put odvedu onda kada se na zubu pojavi karijes. Ako se dete tada prvi put susretne sa stomatološkom ordinacijom, može razviti ozbiljne traume i nakupiti se straha za ceo život.

Uklanjanje karijesa je samo po sebi neprijatno i bolno. Zbog toga se može dogoditi da dete stekne veliku averziju prema stomatologiji i da kasnije izbegava redovne preglede. To dalje vodi u širenje karijesa (cirkularni karijes) i narušavanje opšteg oralnog zdravlja. Razvojem i nelečenjem zubnog karijesa na mlečnim zubima, stvaraju se uslovi za nastanak kvara na stalnim zubima. 

Dentalne komplikacije – Kako ih sprečiti?

Neodržavanje higijene usta i zuba može dovesti do ozbiljnih oboljenja: dentogenih infekcija, parodontopatije i drugih. Ukoliko se ti problemi adekvatno ne tretiraju, gotovo je izvesna ekstrakcija, odnosno trajan gubitak zuba. 

Ako do toga ipak dođe, rešenje se može naći u dostignućima stomatološke protetike i implantologije. Ipak, bolje je na vreme sprovoditi mere preventivne stomatologije i izbeći ovakve komplikacije. Što pre dete nauči koliko je važno redovno i pravilno prati zube, biće bolje za njegovo zdravlje. 

U stomatološkoj ordinaciji BoDent dobićete sve neophodne savete i uputstva za negu zdravlja usta i zuba. Iskusni i prijatni stomatolozi pristupiće vašem detetu blago i srdačno, što će rezultirati uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema oralnoj nezi i stomatologiji uopšte. Ulaganjem zajedničkog truda i dobrom saradnjom, vaše dete može imati zdrave i lepe zube.

5 comments on “Preventivna stomatologija – Zašto je važna?

  1. Pingback: Zubobolja u trudnoći – Koje stomatološke metode su dozvoljene? || BoDent

  2. Pingback: Problemi sa zubima u trudnoći || Stomatološka ordinacija BoDent

  3. Pingback: Tečnost za ispiranje usta - Sve što treba da znate || BoDent

  4. Pingback: Nicanje zuba i povišena temperatura || Stomatološka ordinacija BoDent

  5. Pingback: Bezmetalne krunice - Stomatološka ordinacija || BODENT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian