Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice predstavljaju vrhunac današnje estetske stomatologije i izrađuju se CAD/CAM tehnologijom.

Kruna je restauracija kojom se pokriva ili zatvara zub kako bi mu se vratio normalan oblik i veličina. Njegova svrha je pre svega da ojača ili poboljša izgled zuba.

Bezmetalne krunice postavljaju se iz različitih razloga:

Kako bi se obnovili zubi jer ih nema dovoljno kako bi pružili potporu velikim plombama.

Kako bi pričvrstili zubne mostove koji su ugrađeni.

Kako bi zaštitili slabe i krte zube od lomljenja.

Kako bi se restaurirali polomljeni zubi.

Kako bi poboljšali zube koji su vremenom promenili svoj oblik i boju.

Koji materija je najbolji za izradu bezmetalnih krunica?

Kako bi ste imali savršeni Hollywood smile i izgled i funkcija krunice se uzimaju u obzir prilikom odabira materijala koji vam najviše odgovara. 

Vaš stomatolog će pri odabiru uzeti u obzir lokaciju zuba, položaj zubnog tkiva, zubni niz koji se vidi prilikom osmeha, boju i nijansu i naravno funkciju zuba.

Krune se izrađuju od velikog broja materijala. Mogu se koristiti legure zlata ili neplemenite legure, porcelan ili keramika, kompozitna smola ili kombinacija ovih materijala. Potpuno metalne krunice su najizdržljivije, ali ne predstavljaju idealno estetsko rešenje. U suprotnom porcelanske krunice su manje izdržljive ali daju lepši izgled vašim zubima. 

Veoma je bitno da se pre nego što se opredelite za materijal detaljno konsultujete sa svojim stomatologom.

Kako se postavljaju bezmetalne krunice 

Postupak postavljanja krunica zahteva izuzetnu preciznost i stručnost. Završava se veoma brzo u dve ili tri posete vašem stomatologu.

Bezmetalne krunice

Najpre se pripremi zub tako što se otkloni njegov spoljašnji deo, kako bi se prilagodio debljini krunice. Ukoliko zub ima plombu, deo materijala može ostati kako bi poslužio kao temelj za postavljanje krunice. Naredna faza jeste uzimanje otiska pripremljenog zuba i na osnovu uputstava stomatologa, njena izrada.

Pre izrade krunice dobijate privremene, što je veoma bitno ukoliko menjate oblik i veličinu zuba, jer će vam one pomoći da se lakše naviknete na ove promene. Privremenim krunicama takođe možete uočiti šta vam se dopada a šta ne i na taj način napraviti izvesne korekcije pre nego što vam se postave one trajne.

Kada je krunica izrađena poslednja faza jeste njeno postavljanje i podešavanje. Kada i vi i vaš stomatolog budete zadovoljni njenim izgledom krunica će se zacementirati.

Održavanje oralne higijene

Održavanje oralne higijene je veoma bitno kod postavljanja bezmetalnih krunica. Zube je neophodno prati barem dva puta dnevno i pri tome je obavezno korišćenje konca za zube.

Pranjem zuba otklanjate lepljivi sloj bakterija zvani plak. Plak je posebno važno očistiti sa mesta gde se desni spajaju sa zubima. Ukoliko se plak zadrži na udubljenjima između zuba i desni to vremenom može dovesti do propadanja zuba ili pak bolesti desni.

Kako bi ste izbegli oštećenje ili lomljenje krunica izbegavajte žvakanje tvrde hrane i naravno redovno posećujte stomatologa.

Bezmetalne krunice će izgledati poput vaših prirodnih zuba

Glavni cilj stomatologa jeste da krunice izgledaju poput vaših prirodnih zuba i da imate isti taj osećaj prilikom zagrižaja.

Kako bi se to postiglo u obzir se uzimaju brojni faktori poput boje vaših zuba, okluzije, oblika i njihove dužine.

Iako vaš stomatolog nastoji da udovolji vašem zahtevu za određenim estetskim efektom, vaš prvi izbor možda neće biti moguć zbog tehničkih ograničenja ili njegove brige za vaše oralno zdravlje. Ukoliko na samom početku imate u vidu određeni izgled krunica, razgovarajte sa svojim stomatologom već nakon prve posete i razmotrite mogućnosti. 

Bezmetalne krunice

Najvažnije od svega što ćete na kraju dobiti ne samo jače, već i zube koji će biti kruna vašeg osmeha!

 

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian