Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Nicanje zuba i povišena temperatura

Nicanje zuba i povišena temperatura česta su pojava kod dece, naročito kod beba kojima tek počinju da niču mlečni zubići.

Zubi kod beba, najčešće, počinju da rastu u periodu od 4. do 7. meseca. Nije teško uočiti prve znakove rasta zuba, jer kada “provire” kroz desni, vide se kao mali, beli niz.

Pored toga, kod beba se javljaju i brojni simptomi koji ukazuju na rast zuba. Neraspoloženje, učestalo plakanje, otežano hranjenje, klasični su pokazatelji da zubi počinju da rastu.

Nicanje zuba i povišena temperatura, ali samo neznatno povišena temperatura, dovodi se u vezu sa rastom zuba. Ukoliko vaše dete ima telesnu temperaturu iznad 38, verovatno je uzrokuje nešto drugo.

Nicanje zuba i povišena temperatura – Kako da znate da bebi niču zubi?

Svaka beba je drugačija. Iako su nicanje zuba i povišena temperatura česta pojava, ne mora da znači da će i vaše dete tako reagovati.

Neke bebe jedva i da promene raspoloženje i ponašanje kada im rastu zubići, dok druge to teško podnose.

Bebi najverovatnije rastu zubi ukoliko primetite da:

 • Ima više pljuvačke nego što je uobičajeno
 • Nervozna je ili hirovita
 • Plače više nego što je uobičajeno
 • Stavlja u usta predmete i pomera vilicu kao da žvaće

Bebe najčešće ispoljavaju ovakve znakove kada im rastu prednji zubi, dok su simptomi nešto blaži tokom rasta zadnjih zuba. Takođe, simptomi se u najvećoj meri ispoljavaju u periodu od šestog do 16. meseca. Budite strpljivi i znajte da su to normalni pokazatelji rasta zuba. 

Nicanje zuba i povišena temperatura

Obratite dodatnu pažnju na njeno ponašanje i pokušajte da utvrdite da li je ono postalo svakodnevno. Imajte u vidu da je rast zuba kod bebe sasvim normalna pojava i da njeno neraspoloženje samo ukazuje na to da joj nešto smeta. Ipak, ukoliko dobije visoku temperaturu, svakako bi trebalo da posetite lekara. 

Nicanje zuba i povišena temperatura – Kako da znate da li je dete bolesno?

Beba koja ima povišenu telesnu temperaturu, a koja nije uzrokovana rastom zuba, može da ispoljava slične simptome i šablone ponašanja. Česti su problemi sa jelom, spavanjem, a ujedno je i plačljiva više nego inače.

Dete koje ima prehladu, grip, ili stomačni problem propraćen povišenom telesnom temperaturom, ispoljavaće slične simptome, ali oni ne moraju da ukazuju na rast zuba.

Simptomi koji ukazuju na to da je dete bolesno:

 • Curenje nosa ili otežano disanje
 • Kijanje i kašalj
 • Dijareja i povraćanje
 • Osip

Ukoliko dete ima povišenu temperaturu i neki od nabrojanih simptoma, posetite pedijatra i posavetujte se o lečenju. 

Pomozite bebi da lakše prebrodi nicanje zuba

Nicanje zuba i povišena temperatura neretko idu zajedno. Ukoliko ustanovite da detetu rastu zubi, pokušajte da mu pomognete i ublažite neprijatnost na desnima.

Kada bebi izbijaju zubići, najbolje ćete joj pomoći tako što ćete umanjiti pritisak na desnima. Možete ih masirati čistim prstom ili četkicom ili dati bebi igračku koja je namenjena rešavanju ovog problema.

Hladni predmeti, takođe, pomažu bebama i ne morate da brinete o tome da će se prehladiti. Ujedno, vodite računa o tome da predmet ne bude previše hladan. Omiljenu igračku vašeg deteta, po mogućstvu gumenu, stavite u zamrzivač ili frižider da se ohladi. Žvakanje rasklađenih predmeta pomoći će bebi da manje oseća nelagodu.

Nicanje zuba i povišena temperatura

Izbegavajte korišćenje gelova, jer nisu uvek delotvorni. Ukoliko želite da u terapiji koristite određeni lek, prvo se posavetujte sa stomatologom ili pedijatrom.

Kada detetu porastu zubi, naučite ga održavanju oralne higijene i stavite mu do znanja da je ona od krucijalne važnosti za lep i zdrav osmeh. Preventivna dečja stomatologija, takođe, može da vam pomogne u tome da sačuvate zdravlje i vitalnost zuba kod vašeg deteta. 

Stomatološka ordinacija BoDent je i dečiji stomatolog i okuplja prvoklasni tim stomatologa, koji se bate kako estetskom stomatologijom, implantologijom, mobilnom protetikom, parodontologijom, tako i preventivnom stomatologijom. Pored toga, sjajnim savetima profesionalnih stomatologa možemo da vam pomognemo u očuvanju zuba.

Lep osmeh je zdrav osmeh – BoDent!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian