Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Mlečni zubi kod dece – Sve što bi svaki roditelj trebalo da zna!

Mlečni zubi kod dece i beba počinju da niču već nakon navršenih šest meseci života. Stoga je veoma važno za svakog roditelja da zna pravi način za održavanje oralne higijene mališana.

Oralna higijena je presudna za pravilan rast i razvoj zubića. Za jake zube u kasnijem životu, od presudnog je značaja podsticati decu da redovno peru zube i odlaze kod stomatologa bez straha.

Mlečni zubi kod dece – Redovna higijena je presudna za zdrave i jake mlečne zube

Kada vaše dete, odnosno beba, napuni otprilike šest meseci, kreću muke sa rastom zubića. Svako ko ima dete zna koliko to ume da bude mučno, kako po dete, tako i po roditelje. Česte su neprospavane noći zbog bola ili svraba prilikom rasta prvih zubića. Svojoj bebi možete pomoći tako što ćete joj nežnim pokretima utrljavati gel za smirivanje bola u desnima.

Kada beba napuni godinu dana, uglavnom ima četiri prednja zubića, a do druge godine se razviju gotovo svi mlečni zubi kod dece.

Deca imaju dvadeset mlečnih zuba. Završetak rasta korena svih mlečnih zuba uglavnom se dešava do treće godine.

Tada, ali i od samog početka, je posebno važno voditi računa o ispravnoj i redovnoj oralnoj higijeni.

Smatra se da je neophodno usaditi deci svest o značaju zdravlja zuba, odnosno stvarati navike deci da redovno peru zube.

Kako u kasnijem životnom dobu ne bi dolazilo do većih dentalnih problema, redovne posete stomatologu su obavezne.

Mlečni zubi kod dece

Ako svoje dete od malih nogu učite da posete stomatologu nisu strašne, već neophodne kako bi se mlečni zubi održali zdravim i jakim, samim tim ono neće razviti strah od zubara.

Strah od zubara čest je problem kod dece, jer ih ponekad i sami roditelji zastrašuju rečenicama poput: „Ako ne budeš dobar, vodimo te kod zubara.“

To je osnovna greška roditelja koja kasnije stvara fobije i u odraslom uzrastu.

Prema tome, od trenutka kada vaša beba dobije prvi mlečni zub, oralna higijena postaje njena svakodnevica. Jedino se na taj način gradi temelj za kasnije navike deteta što se tiče vođenja računa o zubima.

Mlečni zubi kod dece – Kako pravilno održavati oralnu higijenu dečijih zuba?

U prvim mesecima života svakog deteta savetuje se redovno čišćenje usne duplje sterilnom gazom koja se obmota oko prsta i navlaži.

Kada vaše dete dobije prvi zub, ono je još uvek malo kako biste mogli da koristite pastu za zube.

Postoje četkice za zube namenjene isključivo bebama. Mekane su i napravljene od posebnih vlakana, kako ne biste slučajno povredili osetljive desni beba.

Kada dete navrši godinu ili godinu i po dana, tada već možete polako uvoditi u oralnu higijenu i pastu za zube. Vodite računa da na četkicu nanosite malu količinu paste, kako je dete ne bi progutalo. Gutanje paste za zube loša je navika koju mnoga deca imaju iz razloga što se na taj način gutaju i bakterije iz usne duplje. Prema tome, biće vam potrebno mnogo strpljenja i vremena kada prvi put krenete sa pranjem mlečnih zuba kod dece.

Mlečni zubi kod dece zahtevaju i redovne posete zubaru. Kao roditelj, vaša je dužnost i obaveza da s vremena na vreme odvedete dete kod stomatologa kako biste imali uvid u stanje i zdravlje zuba vaših mališana.

Kao i stalni zubi, tako i mlečni mogu da se kvare i prave probleme. Prema tome, ponekad se usled loše higijene može dogoditi da mlečni zub mora da se izvadi. Kako biste izbegli ovu vrstu traune, na vreme počnite sa vođenjem računa o zubićima kod dece.

Mlečni zubi kod dece

Mlečne zube kod dece zameniće stalni zubi kada dete napuni oko sedam godina.

Kako se prevazilazi strah od zubara kod dece?

Deca često imaju neopravdan strah od zubara, kao što smo već napomenuli.

Međutim, na vama je da im pomognete da se tog straha reše.

Svi dečiji stomatolozi uvek će vas savetovati da prva poseta deteta stomatološkoj ordinaciji ne bude zbog određene intervencije. Prva poseta uvek treba da bude sa ciljem da se dete upozna sa atmosferom koja vlada u ordinaciji, kao i sa samim stomatologom.

Stomatološka ordinacija BoDent vodi računa o svakom aspektu prve dečije posete. Ljubaznost i druželjubivost stomatologa su tada od presudne važnosti. Prvi utisak koje dete tom prilikom stekne uglavnom je i najvažniji. Tada se dete upoznaje sa stomatologom koji će ga najverovatnije pratiti sve do adolescencije.

Dakle, kako bi se dete uspešno rešilo straha od zubara potrebno je da budete uporni i što češće ga vodite na kontrole.

Samo redovna higijena i redovne posete stomatologu čine da mlečni zubi kod dece budu jaki, stabilni i zdravi.

1 comment on “Mlečni zubi kod dece – Sve što bi svaki roditelj trebalo da zna!

  1. Pingback: Nicanje zuba i povišena temperatura || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian