Hitne intervencije / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Zubobolja u trudnoći – Koje stomatološke metode su dozvoljene?

Zubobolja u trudnoći može biti veoma neprijatno i izazovno stanje. Neprijatna sama po sebi, zubobolja u trudnoći čini se još intenzivnija i nesnosnija. Ipak, ono što svaku trudnicu najviše brine jeste kako se njeno zdravstveno stanje može odraziti na plod.

Koji su uzroci zubobolje?

Zubobolja može nastati iz više razloga, ali je karijes njen najčešći uzrok. Neadekvatnim održavanjem oralne higijene, zubi se kvare. Karijes najpre razara zubnu gleđ, a zatim se progresivno širi na ostale delove zuba: krunicu, vrat i koren.

Promene u tkivu zuba koje uzrokuje karijes mogu biti veoma ozbiljne. Ukoliko se kvar ne sanira, bakterije mogu, putem korenskih kanala i krvotoka, prodreti u viličnu kost. Na taj način stvara se gnojna upala, koja se može proširiti na susedne zube, pa i na čitavu vilicu.

Apsces, kako se ova dentogena infekcija još naziva, obično se leči antibioticima. Međutim, u trudnoći se mora biti veoma oprezan sa upotrebom medikamenata. S obzirom na to da bakterijske i virusne infekcije generalno mogu biti opasne u trudnoći, lekar će proceniti koje antibiotike trudnica sme da koristi.

Upala i povlačenje desni takođe može biti veoma bolno stanje za trudnicu. Pod uticajem hormona, desni mogu biti crvenije i osetljivije nego obično, što može uzrokovati nastanak parodontalnih džepova. To može dovesti do pojave otoka i krvarenja.

zubobolja u trudnoći bodent 3

U ovom slučaju, stomatolozi obično savetuju upotrebu mekih četkica i naročitih pasti za osetljive desni, kao i ispiranje usne duplje čajem od žalfije. Ipak, ovo stanje, u najvećem broju slučajeva, sanira se samo od sebe, i to do kraja prvog trimestra trudnoće. 

Naprsnuće zuba ili dentalna fraktura takođe može biti uzrok zubobolje. Ova vrsta oštećenja se zbrinjava u okviru restaurativne stomatologije. U dogovoru sa stomatologom, predlažu se metodi odgovarajući za period pregnantnosti. 

Zubobolja u trudnoći – Simptomi 

Bol u zubu može biti konstantan, pulsirajući, intenzivan ili tup. Takođe, on se može javljati i povremeno, prilikom zagrižaja hrane određene strukture i tvrdoće. Tada se javlja kao oštar, probadajuć implus. 

Cista formirana oko zuba, odnosno gnojni proces u vilici, može biti uzročnik glavobolje ili povišene temperature. Jak bol se može biti javiti i u uhu, odnosno pri otvaranju vilica.

Granica bola se u trudnoći ponekad izuzetno spušta. Zbog toga se može dogoditi da zubobolja isprovocira dodatno povraćanje, koje je inače tipično za drugo stanje.

Budući da nijedna bolna osetljivost ne može biti prijatna, u trudnoći je posebno važno sa njom se izboriti što pre. Stres i nervoza uznemiravajuće deluju na trudnicu, negativne senzacije se istovremeno prenose na plod, a analgetici se ne smeju piti na svoju ruku.

Zbog toga je od ogromne važnosti hitno se  javiti stomatologu ukoliko bol u bilo kom delu vilica, odnosno glave, traje duže od dva dana. 

Kako se tretira zubobolja u trudnoći?

S obzirom na to da je trudnoća specifično stanje organizma, stomatolog će zubobolji trudnice pristupiti s naročitom obazrivošću i pažnjom. Ukoliko se ustanovi da je karijes uzrok bola, on će biti saniran uklanjanjem inficiranog zubnog tkiva i implementiranjem adekvatnog zubnog ispuna. 

zubobolja u trudnoći bodent 4

Pri popravci zuba stomatolozi obično ne preporučuju injektiranje anestezije kako bi se izbeglo oštećenje pulpe. Međutim, trudnicama je preporučljivo dati anesteziju da bi se izbegao strah, odnosno lučenje hormona stresa.

Međutim, ono što je sigurno zabranjeno u toku trudnoće, to je rendgensko snimanje zuba i vilica. Radiološka dijagnostika može biti pogubna po plod i zato se nikako ne sme izvoditi tokom graviditeta.

Na koji način izbeći zubobolju u trudnoći?

Održavanje dobre oralne higijene prvi je uslov za dobro zdravlje usta i zuba trudnice. Za drugo stanje, naročito za prvi trimestar, tipične su takozvane jutarnje mučnine, koje uzrokuju povraćanje (vomitus). Kod nekih trudnica, vomitus se ne javlja samo u jutarnjim časovima, već u bilo koje doba dana. 

Zbog toga, pranje zuba dvaput dnevno nije dovoljno zbog zadržavanja želudačne kiseline u ustima, koja može znatno oštetiti zubnu gleđ. U ovom slučaju se preporučuje intenzivnije i učestalije pranje zuba, te je obavezna upotreba nežnih četkica i blagih pasti za zube.

Nikako ne treba zaboraviti ni ishranu bogatu kalcijumom, mineralima i vlaknima: mleko i mlečne proizvode, voće i povrće (jabuke, brusnice, šargarepu i celer). Jer, nega dečijih zuba započinje još u majčinom stomaku.

zubobolja u trudnoći bodent 2

Takođe, preventivnim stomatološkim pregledima bar dvaput godišnje, preduprediće se neprijatnosti koje za period pregnantnosti mogu biti veoma izazovne. Ipak, ukoliko se u trudnoću uđe sa karijesom ili drugim kakvim dentalnim oboljenjem, neophodno je što pre zakazati stomatološki pregled i sanirati problem.

U stomatološkoj ordinaciji BoDent, uz najveću brižnost i stručnost, dobićete najbolju uslugu i zdravstvenu negu u blagoslovenom stanju. 

1 comment on “Zubobolja u trudnoći – Koje stomatološke metode su dozvoljene?

  1. Pingback: Problemi sa zubima u trudnoći || Stomatološka ordinacija BoDent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian