Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Veštački zubi – Koje su najbolje opcije za zamenu prirodnog zuba?

Veštački zubi, poznati i kao totalne ili parcijalne proteze, prilagođeni su da predstavljaju zamenu za prave zube koje je pacijent izgubio.

Osoba može da ostane bez zuba usled povrede ili bolesti. Kada je reč o bolesti, ona može da bude manje ili više ozbiljna, ali čak i karijes može da dovede do toga da zub mora da bude uklonjen. Karijes, ukoliko se ne leči na vreme, može u potpunosti da uništi zub, koji kasnije stomatolog ne može da leči, već je prinuđen da ga izvadi.

Ipak, zube koji su morali da budu uklonjeni, moguće je zameniti novim. Mnogi ljudi tokom života izbube zub ili dva. Problemi poput bruksizma, bolesti desni i slično, mogu da uzrokuju gubitak zuba. Ipak, postavljanje veštačkih zuba može ne samo da poboljša vaš izgled, već i da doprinese u žvakanju hrane.

Postoji mnogo vrsta veštačkih zuba, jer osim proteza, koriste se i navlake, mostovi i krunice. Ukoliko se odlučite na to da postavite veštački zub, posavetujte se sa stomatologom o tome koje je najbolje rešenje.

Veštački zubi – Koje sve vrste postoje?

Svako ko je ostao bez zuba, želi što pre da ga zameni novim. Koji veštački zubi će biti postavljeni, zavisi od mnogo faktora. Da li postoje i da li su zdravi susedni zubi, kakvo je kompletno oralno zdravlje, da li se vodi računa o oralnoj higijeni… To su samo neki od aspekata koje stomatolog treba da uzme u obzir.

Kada je reč o protezama, postoje one koje su fiksne i one koje je moguće skinuti. Veštački zubi mogu se pričvrstiti na ostale zube, desni ili zubne implante. Na primer, krunice i mostovi trajno su pričvršćeni i nije ih moguće ukloniti samostalno.

Zubni implantati ugrađuju se sa sve „veštačkim korenom“ u desni. Oni se, doslovno, povezuju sa viličnom kosti.

Postoji i kombinacija ugrađivanja više različitih veštačkih zuba. Nekad se krunica može fiksirati na zubnom implantu, a nakon toga, delimična proteza može da bude fiksirana na vrhu. Pre ugrađivanja veštačkih zuba, stomatolog će pregledati sve zube, stanje desni, vilične kosti, a tek onda doneti odluku o tome šta je najbolje za pacijenta. 

Fiksna proteza

Reč je o protetskim zubima koji su napravljeni od metala, porcelana ili plastike. Postavljaju se na preostale zube kako bi bili stabilizovani i sačuvani. Potpune krunice prekrivaju ceo zub, a delimične, samo deo zuba. Da bi fiksna proteza ili protetski zub lepo „nalegao“ na zub, neophodno je brušenje zdravog dela zuba i pravljenje kalupa.

Veštački zubi

Krunice, poznate i kao navlake, fiksirane su preko površine prirodnih zuba ili implantata. Svrha krunica jeste ojačanje i rekonstrukcija oštećenog zuba. Pre postavljanja krunice, pacijentu se mora brušenjem ukloniti deo zuba.

Mostovi se koriste za nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba i fiksirani su na zubima koji su najbliži prostoru nedostajućeg zuba. 

Zubni implantati

Reč je o veštačkom korenu zuba koji je napravljen od titanijuma, a mogu da drže različite vrste veštačkih zuba, uključujući krunice i mostove. Zubni implantati su ugrađeni u vilicu i predstavljaju stabilan temelj zuba.

Proteze koje nisu fiksne

Proteze koje nisu fiksne mogu da se koriste ako nedostaje nekoliko zuba, a postoje zdravi zubi na koje može da se fiksira proteza. Oni se pričvršćuju za prirodne zube ili implantate, a moguće ih je izvaditi u bilo kom momentu.

Njima mogu da se zamene zubi koji nedostaju na gornjoj ili donjoj vilici. Olakšavaju žvakanje i čine da osmeh izgleda besprekorno.

Veštački zubi – Prednosti i mane

Parcijalnu protezu je moguće skinuti, veoma su pristupačne i ne odstupaju od prirodnih zuba. Osnovne prednosti ove proteze su te što su povoljne, mogu da se koriste za zamenu jednog ili više zuba i lako se čiste. Osnovni nedostaci i mane su što nisu preterano stabilne, pa mogu da ometaju govor i žvakanje.

Totalne proteze se mogu, isto tako, ukloniti, ali one se koriste kao kompletna zamena svih zuba. Njihove prednosti su te što izgledaju prirodno i lako se čiste, a nedostaci su ti što se moraju često prati.

Fiksni most je najtrajnije rešenje, jer može da traje i duže od deset godina. Prednosti su te što sprečava pomeranje okolnih zuba i smanjuje rizik od gubitka kostiju. Ipak, zahteva se rad na ostalim, okolnim zubima koji moraju da budu jaki.

Veštački zubi

Zubni implantati su popularni zbog izdržljivosti i imaju krajnje prirodan izgled.

Najpouzdanija ordinacija za ugradnju veštačkih zuba

Ukoliko imate problem sa zubima i gubitkom jednog ili više zuba, veštački zubi su najbolja opcija da povratite lep osmeh. Prilikom odabira ordinacije u kojoj ćete vršiti ugradnju veštačkih zuba, vodite računa o tome da ona okuplja profesionalni tim stomatologa.

Stomatološka ordinacija BoDent je ordinacija sa tradicijom koja već dugi niz godina pomaže pacijentima u tome da budu zadovoljni svojim osmehom. Naši stomatolozi ne vrše samo zamenu izgubljenih zuba, već se bore i rade sve što je u njihovoj moći da izleče pokvaren zub i zadrže ga u vilici.

Lečenje parodontopatije naša je specijalnost, kao i uklanjanje karijesa i rešavanje svih drugih dentalnih problema. Zakažite prvi, potpuno besplatni, pregled u našoj ordinaciji i proverite da li je sa vašim zubima sve u najboljem redu. Čekamo vas u ordinaciji BoDent, gde vršimo i usluge dentalnog turizma u Beogradu

1 comment on “Veštački zubi – Koje su najbolje opcije za zamenu prirodnog zuba?

  1. Pingback: CAD CAM tehnologija u stomatologiji || BoDent stomatološka ordinacija

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian