Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Zubni implanti – Savršena nadoknada za nedostajajući zub

Zubni implanti koje danas poznajemo izumeo je švedski ortopedski hirurg Per-Ingvar Brånemark, davne 1952. godine.

Danas se smatraju najboljom protetskom naknadom za nedostajajuće zube

Zubne impalnte postavja oralni hirurg u zubnu kost i ostavlja je nekoliko meseci da sraste sa njom. Deluje zapravo kao zamena za nedostajajući koren zuba. Zauzvrat, ovaj „veštački koren zuba“ sluči za držanja zubne krunice ili mosta. Ujedno, implanti predstavljaju najbolju imitaciju pravog zuba, je imaju najveću stabilnost. Proces fuzije između vilične kosti i zubnog implanta naziva se oseointegracija.  

Većina zubnih implanata napravljena je od titanijuma, što im omogućava da se lako integrišu sa kosti i da ih naš organizam ne prepozna kao strano telo.

Kako su tehnologija i nauka napredovale, tako stopa uspešnosti njihove ugradnje iznosi oko 98%.

Kada su potrebni zubni implanti?

Zubni implanti se mogu koristiti kao zamena za jedan, više zuba ili celu vilicu. Cilj je vratiti funkciju zuba, kao i estetiku osmeha. 

Kada je u pitanju nadoknada zuba postoje tri načina:

  • Kompletna ili delimična proteza,
  • Fiksni zubni most,
  • Zubni implanti.

Totalne proteze su najisplativija opcija, ali nisu idealno rešenje zbog neprijatnosti uklonivog aparata u ustima. Takođe mogu da utiču i na promenu ukusa i senzorno iskustvo sa hranom. 

Glavni nedostatak fiksnog zubnog mosta je zavisnost od postojećih prirodnih zuba za potporu. Sa druge strane implanti su pričvršćeni samo za kost i nemaju uticaja na okolne prirodne zube. 

Odluka o odabiru zubnih nadoknada zavisi od mnogih faktora. Za implante su to lokalizacija zuba koji nedostaje, količina i kvalitet vilične kosti na koju se postavlja zubni implant, zdravstveno stanje pacijenta, kao i lični zahtevi. 

Oralni hirurg ispituje područje koje treba uzeti u obzir za zubni implant i klinički procenjuje da li je pacijent dobar kandidat. 

Zubni implanti

Zubni implanti su najprihvatljiviji od svih opcija jer se nedostajajući zubi mogu nadoknaditi bez uticaja ili promene susednih zuba, integrišu se u strukturu kostiju, veoma su stabilni i imaju i izgled i osećaj vaših prirodnih zuba.

Vrste implanata 

Postoje dve vste zubnih implanata: endoosealni i subperiostalni.

Endoosealni su implanti u kosti, a subperiostalni se odnose na implante koji leže na vrhu vilične kosti ispod tkiva desni. Danas se koriste samo endoosealni. Pacijentima koji su izgubili sve zube usled karijesa ili bolesti desni, dostupna je opcija da se obezbedi vrlo stabilna i udobna proteza , koristeći minimalan broj implanata.

All on 4

Jedan takav primer je All on 4.

Da li postoje rizici?

Rizici i komplikacije za potencijalne pacijente uvek postoje, ali su oni zaista svedeni na minimun.

Pažljivo planiranje je potrebno kako bi se osiguralo da je pacijent dobar kandidat za podvrgavanje  ovom zahvatu, bez mogućnosti nasupanja većih komplikacija tokom ugradnje.  

Stapa uspešnosti je veoma velika a komplikacije su svedene na minimum.

Tokom prvih nekoliko meseci postaće jasno da li su implanti srasli sa vilicom, što je gotovo uvek i slučaj, jer u  ordinaciji BoDent ne pokušavamo da ugradimo implante kada verujemo da ne postoje uslovi da se implant dobro integriše u kost.

Integraciji implanta može doprineti  zdravom načinu života.

Ostavite pusenja i korigujte  zdravstvane probleme poput smanjenje holesterola, budući da je mnogo faktora koji utiču na sposobnost krvnih sudova da se koncentrišu oko šrafa.

Savršen osmeh i beli zubi

Posle uspešne ugradnje i integracije implanata, pacijent mora pažljivo održavati higijenu oko implanata. O održavanju pravilne oralne higijene uputiće vas vaš stomatolog. Na taj način vaši implanti koji imaju doživotnu garanciju, služiće vas ceo život.

Pogledajte neke od naših radova OVDE.

 
 

 

1 comment on “Zubni implanti – Savršena nadoknada za nedostajajući zub

  1. Pingback: Snimanje zuba - Standardno dijagnostičko sredstvo || Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian