Hitne intervencije 0-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Italy language
 • Deutch language

Sinusna zubobolja – Simptomi i lečenje

Sinusna zubobolja problem je koji mogu da imaju kako odrasli, tako i deca. Ipak, prema statističkim podacima, ova nelagoda se češće javlja kod starijeg stanovništva, dok deca ređe imaju problem sa bolovima u zubu koji su uzrokovani upalom sinusa.

Infekcija sinusa ili upala sinusa, poznata i kao sinusitis mogu neretko da dovedu do zubobolje. Sinusitis se javlja kada se tkivo oko sinusa upali ili otekne usled infekcije.

Bol u zubima je čest simptom sinusitisa, a često se naziva i sinusna zubobolja. Ovaj bol može da bude uzrokovan pritiskom koji se vrši na sinuse, kao i drenažom uzrokovanom sinusnom infekcijom. Bol se najčešće javlja u zubima gornje vilice, ali i na zadnjim zubima koji su bliži sinusnim kanalima.

Anatomija sinusa

Sinusi predstavljaju četiri para kanala koji se nalaze u kostima lica, u blizini očiju, jagodica i čela, a ispunjeni su vazduhom. Oni se zagrevaju, vlaže i filtriraju vazduh u nosnoj šupljini. Ujedno, oni proizvode i sluz koja čisti nos. Kada se ti prostori začepe tečnošću, moguća je infekcija sinusa.

Takva vrsta zagušenja i pritiska mogu da izazovu bol poznat i kao sinusna zubobolja. Ovakva vrsta nelagode javlja se jer su koreni zuba i vilične kosti smešteni u blizini sinusa. Ponekad, usled jake infekcije, moguća je i pojava bola na donjoj vilici, mada se u najvećem broju slućajeva javlja samo na gornjoj.

Kako se sinusna zubobolja razlikuje od standardnog bola u zubu?

Kada se javi zubobolja, neretko je veoma teško utvrditi njen uzrok. Bol u nekim slučajevima može da bude toliko jak, da je teško odrediti i koji zub je problematičan.

Ujedno, mnogi simptomi uobičajene zubobolje slični su simptomima koje uzrokuje sinusna zubobolja. Ipak, bolovi uzrokovani upalom sinusa najčešće se javljaju u gornjim molarima i zahvataju više zuba, a ne samo jedan.

Sinusna zubobolja

Dakle, ukoliko istovremeno osetite bol u gornjoj vilici i imate utisak da vas boli više zuba, moguće je da je problem nastao zbog sinusa. Takođe, bol može da bude uzrokovana i vremenskim promenama. Ujedno, često se javlja i temperatura, ali i malaksalost.

Zubobolja nastala zbog problema sa zubom najčešće je skoncentrisana samo na jednom mestu, a ujedno je i invanzivnija. Sinusna zubobolja se pogoršava prilikom određenih pokreta. Na primer, jače ćete osećati bol pri skoku ili savijanju, a manje teskobe tokom sedenja ili ležanja.

Sinusna zubobolja – Simptomi

Sinusitis najčešće nastaje kao uobičajena prehlada praćena kijavicom. Vremenom, može da preraste u ozbiljnu bakterijsku infekciju. Osim toga, sinusitis mogu da uzrokuju i alergije, bakterijske ili gljivične infekcije, kao i nagle promene temperature ili vazdušnog pritiska. Astma i loš imunitet povećavaju rizik od nastanka sinusitisa.

Najčešći simptomi sinusitisa su prehlada i kijavica. Kašalj i začepljen nos, naročito praćeni upalom ili otokom sinusa, lako mogu da uzrokuju oralne bolove.

Simptomi koju ukazuju da postoji sinusitis:

 • Osećaj pritiska oko nosa, očiju i čela
 • Drenaža guste sluzi iz nosa
 • Halitoza, odnosno neprijatan zadah iz usta
 • Bol u uhu
 • Povišena telesna temperatura
 • Gubitak čula mirisa i ukusa
 • Osećaj umora i malaksalosti
 • Upala krajnika, grla, promuklost i kašalj

Ukoliko imate simptome sinusitisa, trebalo bi da se javite lekaru i da započnete lečenje. Neadekvatno lečenje upale sinusa može vremenom da uzrokuje sinusnu zubobolju, ali i da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih i stomatoloških tegoba.

Lečenje sinusne zubobolje

Lečenje bi najpre trebalo da započnete kod kuće. Vodite računa o tome da budete hidrirani, a značajno može da vam pomogne i inhaliranje.

Sinusna zubobolja

Ispiranje sinusa fiziološkim rastvorom pomoći će vam u tome da što pre izdrenirate nosne kanale i samim tim umanjite pritisak na sinuse koji uzrokuje sinusnu zubobolju. Kapi za nos mogu kratkotrajno da vam pomognu, ali pokušajte da ih izbegavate. Prekomerna upotreba kapi za nos može da ima više štete nego koristi. Pokušajte da ih zamenite fiziološkim rastvorom.

Sinusna zubobolja tretira se na nekoliko različitih načina:

 • Lekovima za ublažavanje bola o kojima možete da se konsultujete sa svojim stomatologom.
 • Toplo-hladna terapija, odnosno korišćenje tople, pa hladne obloge na problematičnom području. Smenjujte obloge na svakih 15-ak minuta i pokušajte sa ovim tretmanom nekoliko puta tokom dana.
 • Ispiranje usta slanom vodom ublažiće upalu. Slanu vodu mućkajte u ustima 30-ak sekundi, a potom ispljunite. Pokušajte ovo nekoliko puta na dan.

Ukoliko imate tegobe duže od dva dana, obratite se svom stomatologu. Ordinacija BoDent okuplja prvoklasni tim koji može da vam pomogne koji god oralni problem da imate.

Pozovite nas i zakažite pregled, jer tu smo za vas i kao dežurna stomatološka služba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian