Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Gummy smile – Zbog čega se javlja ovaj poremećaj?

Gummy smile je čest poremećaj ljudi širom sveta. Procenjuje se da oko 14 odsto žena i 7 odsto muškaraca ima prekomerno vidljive desni.

Osmeh je prva stvar koju primetimo prilikom upoznavanja. On je jedinstveno sredstvo komunikacije, ali i najbolji pokazatelj naših životnih navika. Međutim, lepi i zdravi zubi nisu jedini preduslov za blistavi osmeh. Ne treba zaboraviti da savršenu liniju osmeha čini skladni odnos desni i zuba.

Ukoliko gingiva ne prati liniju osmeha, već je previše izložena zubi izgledaju prekratki što se negativno odražava ne samo na izgled zubnog niza, već i na lepotu čitavog lica.

Gummy smile predstavlja mukogingivalnu anomaliju

Tačna definicija ovog poremećaja ne postoji, ali sigurno ćete znati da ga prepoznate čim ugledate nečiji osmeh. Iako se zasniva na percepciji, istraživanja su pokazala šta većina smatra prekomerno vidljivom gingivom.

Prema mišljenju mnogih kod idealne linije osmeha desni su otkrivene maksimalno 2 mm. U slučaju da su desni vidljive 3 ili više mm postoji gummy smile.

Gummy Smile

Dominantne desni u osmehu isključivo su estetski problem. Kako su vidljive ne samo kod širokog osmeha, već i kod blagog osmehivanja, osobe sa ovim problemom izbegavaju da se smeju ili prekrivaju rukom svoj osmeh. Usled nedostatka samopouzdanja sebe smatraju manje privlačnim, bez obzira što imaju zdrave zube i negovano lice. Samim tim često se osećaju nelagodno u društvu, pa možemo da kažemo da gummy smile utiče na njihov socijalni život.

Šta izaziva gummy smile?

Gummy smile nastaje pod uticajem više faktora, koji su povezani sa zubima, usnama, vilicom ili desnima, kao ključnim komponentama koje diktiraju estetiku vašeg osmeha.

Prekomerni rast tkiva je glavni uzrok. Kako su desni prerazvijene prekrivaju veću površinu zuba, te oni izgledaju sitnije nego šta zaista jesu. Ova pojava je obično genetski uslovljena, mada je mogu izazvati i pojedini lekovi i bolesti desni.

Brže nicanje zuba dovodi do veće prekrivenosti krunice gingivalnim tkivom zbog čeka desni postaju izraženije. Škripanje zubima tj. bruksizam izaziva trošenje zuba tako da oni postaju kraći, a gingiva prevelika.

Prilikom osmehivanja gornja usna se podiže 6 do 8 mm od svog normalnog položaja. Ukoliko je ona pretanka ili hipermobilna mišići koji kontrolišu pomerenje podižu je više pri osmehu, pri čemu se desni otkrivaju više nego što bi trebalo.

Prekomerni rast gornje vilice, takođe se svrstava u uzročnike. Kao posledica ove pojave desni su izbočene i deluju dominantnije u odnosu na zubni niz.

Kako se otklanja?

Tretman zavisi od uzroka. Ako su problem izazvale prerazvijene desni, a zubi su u pravilnom položaju izvodi se gingivektomija koja ima za cilj produženje kruna zuba. Ovom procedurom vrši se uklanjanje suvišnog tkiva desni. Istovremeno se one preoblikuju kako bi otkrile veći deo zuba i poboljšale estetiku vašeg osmeha.

Gummy Smile

Druga metoda jeste primena lasera. Za razliku od hirurške intervencije, terapija se izvodi bez krvi čime je proces zarašćivanje brži, a rezultati su odmah vidljivi.

Fiksne proteze se primenjuju kod nedovoljno izniklih zuba koji su doveli do prekomerne vidljivosti gingive. Na taj način omogućava se dodatno nicanje zuba i postavljanje desni na pravilnu poziciju.

Kada je gummy smile izazvan istrošenošću zuba postavljaju se bezmetalne krunice ili zubni viniri. Repozicija usne praćena ortodontskim tretmanom je rešenje za tanku ili hipermobilnu usnu. U pitanju je jednostavna hirurška intervencija kojom se spušta gornja usna i dobija puniji izgled.

Ukoliko je uzročnik prekomerni rast gornje vilice tretman je kompleksniji i neophodno je maksilofacijalno hirurško lečenje.

Savršen osmeh i lepi zubi su imperativ modernog doba. Zato nemojte da dozvolite da male nepravilnosti utiču na kvalitet života, već posetite stomatološku ordinaciju Bodent. Naš tim vrhunskih stomatologa otkloniće svaku nesavršenost na vašem zubnom nizu.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian