Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Zašto nastaje dijastema?

Dijastema predstavlja slobodni prostor, tj. razmak između susednih zuba. Najčešće se javlja između gornjih centralnih sekutića i naziva se diastema medianis. Neretko se sreće i između donjih sekutića, mada se može javiti bilo gde u zubnom nizu.

Kada se govori o dijastemi, obično, se misli na problem u stalnoj denticiji. Mlečni zubi kod dece, takođe, mogu razviti ovu anomaliju vilice, ali se smatra normalnom pojavom. Naime, razmak kod mlečnih zuba potvrđuje da vilica raste i da se širi, što je dobar znak za pravilni raspored svih zuba. Iako se javlja kod 97 odsto mališana vremenom, kako niču zubi, ona nestaje, te nije potrebno lečenje.

Zašto nastaje dijastema?

U većini slučajeva dijastema je genetski predodređena. Odnosno, posledica je nesrazmerne veličine zuba u odnosu na veličinu vilice pa u njoj ima višak prostora.

Hiperdoncija je još od čestih uzroka dijasteme. Usled prekobrojnosti, naročito u gornjoj vilici, stvaraju se povoljni uslovi za nastanak razmaka između 2 gornja sekutića.

Dijastema

Spušteni labijalni frenulom udaljava prednje sekutiće, dovodeći do vidljivog razmaka. Srećom, ova pojava uočava se lako još u detinjstvu, te se pravovremenom terapijom sprečava dalje širenje prostora između njih.

U faktore rizika od nastanka spada i cista na zubu, fuzija (spajanja) zuba, trauma, ali i gubitak kostiju i zuba koji su posledica bolesti desni.

Dijastemu mogu da izazovu i loše navike. Sisanje palca ili usne i nepravilni refleks gutanja pri čemu dolazi do guranja zuba jezikom su neke od njih.

Da li dijastema dovodi do stomatoloških komplikacija?

Prevelik razmak između zuba je, pre svega, estetski problem. Mada su pojedini ljudi, poput Arnolda Schwarzeneggera, Madonne, Vanesse Paradis, Seala ovu nesavršenost pretvorili u svoj zaštitni znak.

Ipak, stomatolozi savetuju da se dijastema treba na vreme otkloniti kako ne bi prerasla u problem. Smetnje nastaju prilikom žvakanja i gutanja hrane, što može da utiče na rad digestivnog trakta. Nastaju i smetnje u govoru, jer kod izgovora visoko frekventnih glasova – s, š, ili c, vazduh struji kroz razmak te je izraženo šuštanje. Ovaj problem ima i svoju pshičku stranu jer može da utiče na samopouzdanje, posebno kod dece.

Otežano je i održavanje higijene u predelu dijasteme, pa su karijes i parodontopatija verni pratioci razmaka između zuba.

Koja je terapija za dijastemu?

Zavisno od uzroka, veličine i oblika primenjuje se adekvatni ortodontski tretman za rešavanje razmaka između zuba.

Najprirodniji i najefikasniji jeste upotreba proteze. Ukoliko nisu izrasli svi stalni zubi korigovanje se obavlja pomoću mobilne proteze, da bi se zatim koristili fiksni ortodontski aparati. Kako bravice i žice, od kojih se sastoje, vrše pritisak na zube i polako ih pomeraju razmak između zuba se postepeno smanjuje. Ujedno, njihovim nošenjem ispravlja se nepravilni položaj zuba i druge nepravilnosti u zubnom nizu.

Dijastema

Frenektomija se primenjuje kod dijasteme koju je izazvao labijalni frenulom. Hirurškim putem ili laserom se odstranjuje frenulum, samim tim zatvara i prevelik razmak između zuba.

Zubni viniri su još jedan način rešavanja problema. Specijalne ljuspice se „lepe“ na spoljašnju stranu zuba, veštački povećavajući širinu prednjih sekutića.

Ukoliko lepotu vaših zuba narušava dijastema, kontaktirajte stomatološku ordinaciju Bodent. Naš stručni tim učiniće vaš osmeh besprekornim.

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian