Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Upala desni u trudnoći

Upala desni u trudnoći je čest problem. Istraživanja pokazuju da se sa njim suočava oko 60 odsto budućih mama.  Obično se javlja u drugom tromesečju. Mada može i ranije, naročito ako je upala postojala i pre trudnoće. Zapravo, oko polovina žena sa već postojećim gingivitisom doživi pogoršanje simptoma u ovom periodu.

Trudnoća je najlepše doba u životu svake žene. Međutim, usled oscilacija u nivou hormona ona donosi brojne promene. Počev od povećanja kilograma, preko funckionisanja organa, pa do kože i kose – promene se odražavaju na celokupno zdravlje. Ipak, usna duplja je najviše na udaru, te nije redak slučaj da nastanu ogromni problemi sa zubima u trudnoći koji vode ka njihovom gubitku.

Da biste izbegle ozbiljne komplikacije stomatološka ordinacija Bodent vam skreće pažnju na trudnički gingivitis.

Zašto nastaje upala desni u trudnoći?

Nivo progesterona u trudnoći se povećava čak 10 puta od normalnog nivoa. Time se stvaraju povoljni uslovi za ubrzani razvoj bakterija koje mogu da izazovu zapaljenje.

Upala desni u trudnoci

Takođe, povišene vrednosti hormona utiču na povećavanje krvotoka u telu žene. Samim tim dolazi do većeg dotoka krvi do desni, te one postaju osetljive, bolne i otečene.

Jutarnje mučnine su još jedan pokretač problema. Naime, kiseline iz stomaka, koje se luče prilikom povraćanja, mogu oštetiti gleđ i izazvati osetljivost zuba i desni. Zbog neprijatnog osećaja i ukusa u ustima koji tada nastaje često trudnice skraćuju vreme pranja zuba, a pojedine čak izbegavaju upotrebu paste za zube. Zadržavanje hrane između zuba i neočišćeni dentalni plak dovode do problema sa zubima, uključujući i upalu desni.

 

Dodatni rizik od pojave gravidnog gingivitisa, kako se još naziva, stavaraju same promene u telu. S obzirom da imuni sistem tokom trudnoće funkcioniše drugačije može doći do drugačijeg reagovanja na bakterije koje dovode do upale.

Da li je upala desni u trudnoći opasna?

Upala desni u trudnoći se manifestuje na isti način kao kod svih drugih. To znači da desni postaju crvene, otečene i počinju da krvare. U početku krv se javlja samo prilikom pranja, a vremenom i u toku jela, pa i na dodir. Ove simptome neretko prati loš dah.

Gingivitis u početnom stadijumu nije opasan, ali ako se ne liči dovodi do većeg problema – parodontopatije. U pitanju je teško oboljenje potpornog zubnog tkiva, koje u krajnjoj fazi dovodi do gubitka zuba i kosti.

Istraživanja su pokazala da parodontopatija nepovoljno utiče i na tok trudnoće. Odnosno, postoji opasnost od prevremenog porođaja i rođenja deteta manje telesne mase, a poslednjh godina se ističe i veza upale desni i preeklampsije.

Kako sprečiti upalu desni u trudnoći?

Dobra oralna higijena je osnova zdravlja u bilo kom životnom dobu. Osim redovnog i pravilnog pranja zuba mekom četkicom obavezna je upotreba i interdentalne četkice kako bi se detaljno očistio prostor između zuba.

Svi znamo da su redovne stomatološke kontrole neophodne za zdrave zube i desni. Pri čemu je preporučljivo da u toku trudnoće one budu češće.

Upala desni u trudnoci

Drage buduće mame, nemojte da dozvolite da vam radosne trenutke iščekivanja malenog bića pokvare problemi sa zubima, zakažite još danas kontrolu u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

sr_RSSerbian